Noen nyttige linker

 

 

 

  • The Not So Short Introduction to LaTeX2e (xiv + 85 sider). God og ganske grundig innføring.

 

 

  • Før eller senere vil du trolig oppdage at LaTeX har begrensninger når det gjelder matematikk. Da trenger du AmS-LaTeX , som gir deg mange flere muligheter.

 

 

 

 

Fra LaTeX-kode til ferdig dokument

Du skriver og editerer koden til et LaTeX-dokument som en vanlig tekstfil i en hvilken som helst editor. Under Linux/Unix er det naturlig å bruke Emacs, som har en egen TeX-modus. Den startes automatisk når du henter en .tex-fil og gir deg mye nyttig hjelp. Bl. a. har kommandoer og matematikk egne farger - noe som gjør det lettere å finne frem og i mange tilfeller også å oppdage feil.

Når du har skrevet ferdig og vil se på resultatet, kan du gå frem på to måter: Enten lagrer du filen (f.eks som fil.tex) og kjører kommandoen 'latex fil.tex' på den. Dette produserer en ny fil 'fil.dvi', som du så kan se på med kommandoen 'xdvi fil.dvi'.

Den andre måten er å gjøre det samme fra 'Command'-menyen i Emacs (den kommer opp i TeX-modus). 'LaTeX' eller 'LaTeX Interactive' produserer .dvi-filen og 'View' lar deg se resultatet.

(Et godt råd er å gjøre dette ganske ofte mens du skriver - særlig hvis det er mye matematikk i dokumentet. Det er mye lettere å oppdage og rette feil etter hvert.)

Forskjellen mellom 'LaTeX' eller 'LaTeX Interactive' er at den siste stopper og gir en melding når den har funnet en feil, mens den første bare fortsetter og lagrer alle feilmeldingene i en fil ('fil.log'). Kommandoen 'latex' i linux er analog til 'LaTeX Interactive'.

Har du TeX/LaTeX på MAC eller PC, så vil fremgangsmåten være analog, men detaljene må du sjekke for den versjonen du har.

Publisert 8. jan. 2008 14:41 - Sist endret 24. feb. 2023 10:52