Torstein studerte strukturene rundt galaksene

"Som masterstudent anvender vi fysikk til å utforske og måle universet, med håp om å avdekke noen av dets mystiske hemmeligheter", sier Thorstein Skaug, som fullførte mastergraden i 2023.

Portrettbildet (svart og hvit) av en ung man

- I min avhandling utforsket jeg strukturene rundt galaksene og søkte etter storskala molekylærgass, deler Thorstein.

Han benyttet ulike metoder for å innhente informasjon om molekylærgassen, inkludert morfologi og gasskinematikk. Han valgte en observasjon fra Atacama Large Millimeter Array (ALMA) observatoriet i Chile, som ble ansett som ideelt for hans forskning.

plotter og grafer med fargerike prikker
På høyre side: Kart over galaksen BX610 som viser det totale linjeutslippet fra CO(4-3)-linjen. På venstre side: Gasskinematikk av CO(4-3)-linjen. Målet med Skaugs avhandling er å begrense tilstedeværelsen og omfanget av kald molekylærgass utenfor skalaene til det interstellare mediumet (ISM) og muligens i CGM. Disse molekylære utslippslinjene viser romlig oppløste gassstrukturer dominert av rotasjon, slik det avdekkes gjennom en analyse av momentkartene.
Kilde: "Utforsking av det kalde og tette omgivelsesgassområdet til BX610", Thorstein Skaug.

Imidlertid viste det seg at dagens tilgjengelige teleskoper ikke var tilstrekkelige for en så omfattende utforskning, og at ny teknologi er nødvendig. Her kommer designet til Atacama Large Aperture Submillimeter (AtLAST) teleskopet inn. For en nøyaktig observasjon av de kalde CGM-komponentene, ville et enkeltstående teleskop med stor aperturstørrelse være det ideelle verktøyet, påpeker Thorstein.

– Hva har vært den viktigste lærdommen?

– Jeg har lært at selv de enkleste oppgavene kan ta lang tid, og at ingen oppgave bør undervurderes. Jeg har også lært at det er viktig å tilbringe tid med venner og familie for å opprettholde en noenlunde fornuftig mental helse som masterstudent. Jeg har lært at universet er ganske uforståelig, og at man må være dristig for å prøve å forstå det.

bildet av antenner som peker mot stjernehimmelen
Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Foto: D. Kordan (ESO).

– Hva fascinerer deg mest med astronomi?

– Hele livet har universet vært både fantastisk, skremmende og en kilde til dype filosofiske refleksjoner. Som student innen astronomi får vi utforske og måle universet med fysikk, og på den måten avdekke noen av dets mystiske hemmeligheter. Dette er det jeg finner mest fascinerende med å studere astronomi.

– Hva vil du si til de som tar en mastergrad?

– Ikke overfokuser på koding eller analyse! Det er veldig lett å glemme teorien og den fysiske betydningen av det du holder på med når du går ned på teknisk detaljnivå. Dette gjør forståelsen og skrivingen om arbeidet ditt vanskeligere. Sørg derfor for å lese mye, helst litt hver dag. Ta også notater om absolutt alt du gjør – det vil være til stor nytte, sier Thorstein.

– Hva bringer fremtiden for deg?

– Jeg har takket ja til en stilling som Enterprise Resource Planning (ERP)-konsulent for et konsulentfirma. En jobb som vil gi meg nye muligheter og erfaringer.

Mer om

Masterprogrammene ved Institutt for teoretisk astrofysikk

  • Computational Science: Astrophysics (master to år): Dette studieprogrammet er spesielt fokusert rundt 3 temaer: modellering av solatmosfære, studier av utenomgalaktiske fenomener og evolusjonen av universets struktur.
  • Astronomi (master to år): Dette studieprogrammet er for deg som ønsker å forstå på et avansert nivå de fysiske prinsippene som er viktige i ulike astronomiske og astrofysiske prosesser og systemer, fra vår egen sol til andre stjerner, galakser og hele universet.
Publisert 14. mai 2024 14:29 - Sist endret 14. mai 2024 14:29