Samlet programbeskrivelse MNM2-BIOS

Hvorfor velge denne retningen?

Er du interessert i den store variasjonen i livsformer og forståelsen av slektskapet mellom dem? Dette er grunnlaget for utforskning og bevaring av verdens store naturmangfold. Behovet for artskunnskap innen de biologiske fagfeltene øker, og i tillegg skal naturforvaltning være kunnskapsbasert både i Norge og i utlandet.

De fylogenetiske evolusjonære metoder er under rask utvikling på grunn av ny digital og molekylær teknologi. Disse blir i økende grad tatt i bruk innenfor flere biovitenskapelige områder.

Et masterstudium innen biomangfold og systematikk kan omfatte både feltarbeid og studier av biologisk slektskap ved hjelp av DNA-analyser. Slik biologisk slektsforskning er viktig for å kartlegge og bevare mangfoldet av arter både i Norge og verden for øvrig. I tillegg fins det mulighet å jobbe med utviklingen av kartleggingssystem for naturmangfold, og kan du gjøre prosjekt om etnobiologi og DNA strekkoding.

Studieretningen retter seg mot studenter som sikter mot en akademisk karriere innenfor forskning eller som museumskurator, som lærere på videregående skole, i naturforvaltning, i ”non-governmental organisations” (NGOs), i utvikling av databaser eller i naturkartlegging.

Denne studieretningen er tett sammenknyttet med NABiS - Nordic Masters Program in Biodiversity and Systematics, og det er ofte mulig å velge en kombinasjon av begge programmene.

Hva lærer du?

Masterstudiet gir forskningsbasert fordypning i Biovitenskap for studieretningen i Biomangfold og systematikk.

Forskningsmetodene du lærer anvendes i dag i biologiske orienterte fag for eksempel i miljørelatert forskning og industri, innen konsulent- og utredningsvirksomhet, i ulike departementer og direktorater, samt i fylkene og kommunene.

Du finner felles beskrivelse av læringsmål og læringsutbytte på programsiden Hva lærer du?

 

 

Søknadsfrist og opptak

Finn dine opptakskrav og søknadsfrist for dette programmet ved å bruke vår veileder.

Sjekk dine opptakskrav og når du kan søke

Svar på tre spørsmål i vår veileder for å få

  • din søknadsfrist
  • se opptakskravene
  • vite hvilke dokumenter du må sende inn
  • tilgang til å søke opptak i Søknadsweb

Sjekk mine krav

Utvalgte programkrav (bare synlig for UiO-tilsatte)

Studieplasser

5

Krav til faglig fordypning

Bachelorgrad

For opptak til masterstudier må du ha fullført en norsk bachelorgrad eller tilsvarende fullført utdanningsløp.

Faglig fordypning og karakterkrav

Du må ha en faglig fordypning som er fastsatt av programmet på minimum 80 studiepoeng med et vektet karaktersnitt på minst C i norsk karakterskala.

Merk at selv om du dekker karakterkravet er du ikke garantert plass på programmet. Les mer under overskriften "Rangering av søkere".

Den faglige fordypningen utgjør til sammen 100 studiepoeng hvor følgende, eller tilsvarende, emner inngår:

Et vektet karaktersnitt på minst C beregnes av 80 studiepoeng av emnene ovenfor.

I tillegg må følgende inngå i krav til faglig fordypning:

  • 20 studiepoeng med emner innen programmering, matematikk, statistikk, fysikk eller kjemi.*

* Opptakskrav til og med høstopptaket 2023 var 40 studiepoeng med emner innen programmering, matematikk, statistikk, fysikk eller kjemi.

Opptak før fullført bachelorutdanning

Dersom det er færre kvalifiserte søkere enn studieplasser til masterprogrammet/studieretningen, kan det gis betinget opptak til søkere som mangler inntil 20 studiepoeng. Søkerne må ha bestått minst 70 av de 80 studiepoengene som inngår i kravet til faglig fordypning. Ved beregning av karaktergjennomsnitt og ved rangering settes manglende eksamener til karakter E, som er laveste bestått-karakter.

Du må avlegge og bestå manglende eksamener ved første mulige anledning, og senest innen 1 år. Du må også dokumentere oppnådd bachelorgrad med et offisielt vitnemål innen denne fristen. Hvis du ikke oppfyller kravet, mister du studieplassen. Du må ha generell studiekompetanse (GSK) for å bli vurdert for betinget opptak. Sjekk om du er registrert med GSK.

Merk at noen bacheloremner (via enkeltemneopptaket ved UiO) har spesielle opptakskrav i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. Dersom du får et betinget opptak, og du ikke dekker kravet til spesielle opptakskrav, vil du ikke kunne innfri betingelsen med enkeltemner ved UiO.

Ytterligere dokumentasjon til dette programmet

Dersom du har avlagt emner/fag ved andre læresteder enn Universitetet i Oslo, må du også laste opp beskrivelser av disse emnene. Emnenavnene og -kodene i emnebeskrivelsene må stemme med karakterutskriften.

Rangering av søkere

Ved konkurranse om plassene rangeres søkerne etter karakterene i den faglige fordypningen som kreves av dette programmet.

Hvis du har utdanning fra et annet land enn Norge rangeres du på bakgrunn av en skjønnsmessig vurdering av karakterene i emnene som dekker kravet til faglig fordypning.

Søkere rangeres etter karaktergjennomsnittet til 80 studiepoeng i den faglige fordypningen. Se hvilke emner som blir beregnet under overskriften "Utdanning". Dersom du har mer enn 80 studiepoeng som dekker kravet til faglig fordypning, beregnes de 80 studiepoengene med best resultat.

samlet-program.vrtx, line 97, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-oppbygging'
samlet-program.vrtx, line 98, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 99, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 100, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 101, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 102, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 103, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 104, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-contact'