Maria sjekker K-vitamin i kosttilskudd

Maria Sande tok master i analytisk kjemi våren 2019. Nå jobber hun i selskapet Synthetica som syntetiserer og analyserer mengden K-vitamin i ulike kosttilskudd. 

Maria foran det periodiske system, kjemi, industri, bioteknologi

Kosttilskuddene du tar er ikke like strengt regulert som medisiner. Kjemikeren Maria jobber med å sjekke at piller og pulver inneholder det de skal. Foto: Elina Melteig

For å sikre at du får det du trenger av vitaminer og mineraler er det mange som tar kosttilskudd. Kosttilskudd er ikke regnet som medisiner, og er ikke regulert like strengt. Derfor er det viktig at kosttilskuddene blir sjekket og at man kan stole på at de inneholder det de skal – og at de ikke inneholder noe som er giftig eller farlig. 

I Silurveien i Oslo holder Synthetica til. Det er et selskap som tar imot oppdrag innen organisk kjemi og kjemisk analyse fra farmasøytisk og bioteknologisk industri. Et av prosjektene de arbeider med er å analysere vitamininnhold i kosttilskudd. Dette jobber Maria Sande med.

Hun har tatt master i analytisk kjemi ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, og skrev masteroppgave knyttet til brystkreft. Ikke lenge etter at hun var ferdig fikk veilederen hennes en telefon fra Synthetica. 

Ble headhuntet til jobb i kjemisk industri 

– Sjefen i Synthetica ringte veilederen min for å høre om de hadde noen kandidater i analytisk kjemi som var ferdig uteksaminerte, forklarer Maria Sande. Veilederen min gav dem nummeret mitt, og ikke lenge etterpå bad de om en samtale. Derfra gikk det kort tid før jeg var ansatt, forteller Sande. 

– Å få prøve å finne ut av ting selv og teste nye metoder er noe av det morsomste med jobben!

Synthetica  arbeider både innen syntese av nye potensielle legemidler og innen kjemisk analyse. I kjemien betyr syntese at du lager et stoff, for eksempel legemidler. Selskapet eies av et større konsern, Kappa Bioscience, som også jobber med produksjon og salg av K-vitamin til kosttilskuddsbransjen, både i Norge og internasjonalt. 

Kan være på lab hele dagen

– Jeg trives godt i jobben. Vi får inn forskjellige produkter fra veldig mange ulike kunder. Det er en del rutine-analyser, men også forskning, noe som jeg også får lov til å være med på og det er veldig spennende. Jeg har en ganske variert hverdag. En typisk arbeidsdag starter med kaffe og mail. Da ser jeg om det er analyser som må gjøres den dagen, og hvis det er det så gjør jeg det. Etter lunsj sjekker jeg resultatene og regner ut renhet og innhold. Deretter lager jeg sertifikat til kundene eller sender godkjenningen videre i systemet. Noen dager er jeg på lab hele dagen, men noen dager er også rene kontordager, forteller Sande. 

Hun forteller videre at det er et stort spenn i typer prøver de mottar. For det meste er det kapsler, oljer eller pulver, men kosttilskudd kan komme i mange varianter. 

– I et lite arbeidsmiljø kan du få mye ansvar.

– En gang fikk vi inn pasta som skulle inneholde vitaminer, forteller hun. Det er jo spennende! Når vi får inn den typen prøver må vi finne nye måter å undersøke det på, for det er ikke sikkert at det finnes noen etablert metode fra før. Det er noe av det morsomste med jobben: Å få prøve å finne ut av ting selv og teste nye metoder. 

Mange muligheter i små selskaper

Selskapet hun jobber i har sju ansatte, i tillegg til at det er femten personer som jobber i Kappa i Oslo. Kappa er et internasjonalt selskap som også har kontorer i både Tyskland og USA. 

– Det er et lite miljø, men det betyr også at jeg får prøve flere forskjellige ting og at jeg får mer ansvar. Det er ikke sikkert jeg hadde fått hvis dette hadde vært et stort firma, sier Sande. 

Videre forteller hun at det har vært litt overgang fra å være student til å jobbe. 

– Nyt studietiden – du får den aldri tilbake!

– Det å være student er en livsstil. Du er veldig fri. Samtidig har jeg mye mer fritid nå! Når jeg kommer hjem fra jobb er jeg jo ferdig for dagen, og jeg har fri i helgene. Det er ingen eksamen å lese til eller andre ekstra oppgaver jeg skulle ha gjort. Selve arbeidsoppgavene er ikke nødvendigvis så annerledes enn ting jeg gjorde på masterstudiet, men selve hverdagen er organisert på en litt annen måte.

Marias tips til deg som er student:

Nyt studietiden, for du får den ikke tilbake! Ikke stress så mye med karakterer. I min jobb har det ikke vært det som var viktig. Når du skal søke jobber må du ikke gi opp, det ordner seg til sist. Det hjelper å snakke med folk du kjenner. Kanskje er det noen som vet om steder der de trenger noen eller hvor det blir opprettet en stilling.
 

Maria Sande 

Jobb: Analytisk kjemiker hos Synthetica AS 

Alder: 24 år

Utdanning fra UiO: Bachelor og master i kjemi (studieretning analytisk kjemi), ferdig 2019

Aktuelt studieprogram: Kjemi og biokjemi

Min masteroppgave: Maria jobbet med å forbedre prøveopparbeidelses-metode for spesifikke lipider i kroppen med tilknytning til brystkreft.

Det betyr at hun prøvde å finne mer nøyaktige metoder for å måle fettstoffer som er tilknyttet brystkreft.

Les flere karriereintervjuer

Av Elina Melteig
Publisert 24. feb. 2020 09:22 - Sist endret 23. juli 2021 14:19