Oskar utvikler farger for Jotun

Oskar Iveland likte realfag og ville ha en utdanning som ga ham mange muligheter til spennende jobber. På materialvitenskap fikk han gå videre med både fysikk og kjemi, og jobben hos Jotun var i boks allerede før utdanningen var avsluttet.

Portrettbilde av Oskar som står foran et Jotun-skilt

Oskar jobber som  kjemiker på Jotuns avdeling for forskning og utvikling i Sandefjord.

Foto: Privat

– Det er bare et vikariat, altså, forteller Oskar meg.

Jeg har tatt turen til Sandefjord, hvor han jobber som kjemiker på Jotuns avdeling for forskning og utvikling. Avdelingen fyller hele den store, grå bygningen.

– Det var fint å vite hva jeg skulle gjøre det første halvåret etter at jeg tok mastergraden, og det virker som sjansene er gode for at jeg skal få fortsette her, smiler Oskar.

Han tror Jotun er en av bedriftene som satser mest på forskning og utvikling av industrien i Norge.  

– Man må være tidlig ute for å få jobb rett etter studiene.
Det tror jeg folk glemmer å tenke på.

Tidlig ute med å søke jobber
Hvordan kom Oskar så raskt ut i jobb?

– Man må være tidlig ute for å få jobb rett etter studiene.
Det tror jeg folk glemmer å tenke på.

Oskar fullførte studiene sist sommer, og startet jobbsøkerprosessen allerede i februar. Da søkte han først en del stillinger uten hell. Det var ganske få stillinger ute på grunn av koronasituasjonen. Men så traff han blink, og fikk positivt svar fra Jotun.

– Det kan lønne seg å ta en time her og der, og sende inn noen søknader. Hvis du er heldig, har du en jobb som venter når du er ferdig med studiene, og slipper å stresse med den delen.

– Vi prøver å gjøre den bedre og mer miljøvennlig, uten at den skal bli for dyr.

Mer miljøvennlig maling
Så hvordan jobber en kjemiker med utvikling av maling?

– Det er masse spennende kjemi i maling, selv om det kanskje ikke høres slik ut for folk flest.

Oskar forklarer at det er mange ulike bindingssystemer. Det trengs forskjellige pigmenter og ulike tilsetninger for å få malingen til å bli bra. De generelle oppgavene er å utvikle og forbedre maling og produksjonsprosessene. Nå er det mer fokus på miljøvennlig maling og mindre løsemidler, så det blir stadig mer vannbasert maling.

– Vi prøver å gjøre den bedre og mer miljøvennlig, uten at den skal bli for dyr.

Stillingen til Oskar er i pigment- og fargeavdelingen, hvor de driver mest med fargematching og utvikling av farger. Han jobber både med våtmaling og pulvermaling. Det første er den typen de fleste av oss forbinder med maling, den mer dekorative typen som man typisk bruker når man maler huset. Pulvermaling er først og fremst rettet mot industrien, hvor den brukes på metallprodukter som kjøleskap og støvsugere – alle lakkeringer.

Det er forskjellige maskiner som brukes, og Oskar synes arbeidet med pulvermaling er mer spennende og interessant enn prosessen med våtmaling.

– Pulvermaling er dessuten mer miljøvennlig. Hvis du sprayer en haug med kjøleskap på et samlebånd, kan du resirkulere pulveret som ikke havner på kjøleskapet og bruke det på neste sprøyting, forteller Oskar.

Oskar sprayer maling.
Oskar har varierte arbeidsdager hos Jotun.

Variert arbeidsdag
Arbeidsdagen på Jotun er variert, med en god blanding av kontorjobbing, møter og laboratoriearbeid. Oskar trives godt på laben, der han kan gjøre noe praktisk.

– Når jeg jobber med pulvermaling, lager jeg først en formulering med masse ulike kjemikalier. Jeg veier den opp, mikser den og smelter den sammen til en deig. Når den tørkes, blir den til noe vi kaller et granulat, som videre mølles opp til et pulver. Nå er den klar til å sprøytes på testpaneler. Disse panelene går gjennom tester for å kontrollere at malingen både har god flyt og glans. Vi ser på om det er noen defekter i selve lakkeringen. I tillegg tester vi om malingen tåler varme, fuktighet, syre og base, om den tåler å bli bøyd – da har vi både slagtester og skrapetester. Ja, egentlig mange ulike tester for å kontrollere at malingen er optimal. Og til slutt så må resultatene analyseres.

– Blandingen av fysikk, kjemi og litt IT gir deg et godt utgangspunkt.

Jobb med samfunnsrelevans
Dette høres kanskje teknisk ut, men jobben er absolutt samfunnsrelevant, ikke minst i et bærekraftperspektiv. Malingen beskytter det som blir malt, og gir for eksempel lengre levetid på bygninger. På skip hindrer malingen organismer fra å feste seg under skipet, noe som gjør at skipet trenger mye mindre drivstoff og dermed slipper ut mindre CO2. I tillegg får du ikke kontaminering av fremmede arter, som ellers lett kan vokse på skipene og slik spres til farvann hvor de ikke naturlig hører hjemme.

– Miljøvennlig maling er fremtiden, fastslår Oskar. – Maling som ikke forurenser, og som brytes ned naturlig når den er ferdig brukt.

Fremtidsrettet studie med mange muligheter
Da Oskar skulle velge høyere utdanning, syntes han Materialvitenskap for energi- og nanoteknologi virket som et fremtidsrettet studie med mange muligheter for spennende jobber. Hvor man ender opp, handler kanskje mest om hvilke valg man tar i utdanningen, og hva en klarer å søke seg til i jobbsøkerprosessen.

– Blandingen av fysikk, kjemi og litt IT gir deg et godt utgangspunkt. Og så dreier det seg om energi, som bare blir viktigere i framtiden.

På MENA, som programmet kalles, kan man velge andre eller tredje året hvilken retning man er interessert i å gå, og Oskar er glad for at han ikke trengte å velge retning med en gang. I løpet av studiene valgte han å spesialisere seg i retningene mot uorganisk kjemi. Han fikk bedre karakterer enn vennene i disse fagene, mens de måtte hjelpe ham i fysikk. Da skjønte han at det var uorganisk kjemi han var best i, antagelig fordi det interesserte ham mest. I dag har han en kjemikerstilling.

– Det som er fint, er å se at utdannelsen gjør at jeg passer inn flere steder.

Materialvitere passer inn flere steder
– Det som er fint, er å se at utdannelsen gjør at jeg passer inn flere steder. Selv om jeg ikke er utdannet ren kjemiker, har jeg fått med meg mye kjemi gjennom studiene. Lab-erfaringen har også vært veldig nyttig.

Oskar opplever at det viktigste ved utdanningen er at man blir flink til å lære effektivt, det vil si å finne ut på en god måte hva han trenger å kunne, og å finne et svar eller en løsning på den mest effektive måten. Han mener at utdanningen gir gode sjanser for å få en både spennende og relevant jobb.

Mange muligheter for spennende kjemijobber
Så hva har Oskar tenkt å gjøre videre hvis han ikke får fortsette i Jotun?

– Jeg har lyst til å fortsette med uorganisk kjemi. Kanskje noe nærmere Hærøya i Porsgrunn, som ikke er så langt fra Bamble, hvor jeg bor. Der har de Hydro, Elkem og Yara, så det er mange muligheter for spennende kjemijobber.

Oskars tips til de som studerer nå, er å ha det gøy og stole på at ting ordner seg. Det man likevel må tenke på, er å begynne å søke stillinger tidlig, før en er ferdig med studiet. Den første søknaden blir ikke perfekt uansett, og man trenger noen måneder for å få en bra CV og søknad.

Og yndlingsfargen hans?

– Hehe. Kanskje mørkeblå. Jo, det må det være. Jeg synes den er veldig fin.

 

Oskar Iveland

Stilling: Kjemiker hos Jotun

Alder: 25

Utdanning fra UiO:
Bachelor i Materialvitenskap for energi- og nanoteknologi

Programmet har byttet navn til
Fornybar energi og nanoteknologi (bachelor).

Master i Materialvitenskap for energi- og nanoteknologi (fullført 2021)

Emneord: jobb, kjemiker, studier Av Merethe Alm og Eirin Aders
Publisert 19. mai 2022 14:12 - Sist endret 7. nov. 2022 12:57