Hvorfor velge denne retningen?

Hvordan er samfunnet formet av språk og litteratur opp gjennom historien og i dagens flerkulturelle virkelighet? Og hvordan kan noen formidle slik at hele folkemasser lar seg rive med?

Du velger selv spesialisering

Som student på dette bachelorprogrammet tar du fire felles innføringsemner, før du velger en av fire spesialiseringer. Du velger selv den spesialiseringen du ønsker.

  • I nordisk språk studerer du blant annet hvordan nordiske, og spesielt norsk språk er bygd opp, hvordan norsk skiller seg fra nabospråkene og andre språk generelt, hvordan norsk har endret seg over tid og hvordan språkbruk har endret seg over tid, og hvordan språkbruk varierer med sted, kjønn, alder og sosial og språklig bakgrunn.
  • I nordisk litteratur studerer du den norske og nordiske litteraturen i nåtid og fortid, dens sjangrer, sentrale forfatterskap og temaer, dens samspill med andre medier og tekstformer, dens mangfoldige uttrykk som både estetisk, historisk og kulturelt fenomen.
  • I norsk som andrespråk lærer du hva det vil si å være en del av en språklig minoritet og skulle lære majoritetsspråket, hva tospråklighet er, hvordan norsk kan beskrives i et sammenlignende perspektiv og hvordan det læres av barn og voksne.
  • I retorikk og språklig kommunikasjon studerer du læren om relevante og fungerende kommuniserende ytringer. Du blir kjent med kommunikasjonsteorier, og du lærer å analysere både muntlig og skriftlig tekst og kommunikasjon, og til å selv produsere gode tekster for ulike formidlingssituasjoner.

Hvem møter du på bachelor i nordisk?

Som en del av studiet vil du bli undervist og veiledet av noen av landets fremste forskere innen språkvitenskap, litteraturvitenskap, andrespråkstilegnelse og retorikk og kommunikasjon.

Hos oss vil du være student på det største humanistiske fakultet i Norge, som også er et av de beste humanistiske fakultetene i Norden. Du vil møte forskere og undervisere som brenner for faget sitt, og som ønsker å dele denne iveren med studentene sine.

Reis på utveksling og få praktisk erfaring

Drømmer du om å oppleve studenttilværelsen i Island, Sverige eller Danmark? Eller kanskje på et helt annet kontinent? Det å dra på utveksling som en del av graden din i nordisk er valgfritt, men absolutt anbefalt.

Det finnes mange måter å utveksle på, og som programstudent vil du få informasjon om mulighetene. Utveksling gir deg nye venner, ny kunnskap om deg selv, så vel som faglig innsikt.

Trodde du nordister bare leser bøker og skriver tekster? Tenk igjen – vil du jobbe med en mer praktisk vinkling finnes det emner på BA-nivå som lar deg utforske praktisk arbeid innen faget, slik som RETKOM3104 – Prosjektarbeid i retorikk og språklig kommunikasjon og ILN2200 – Forskningsprosjekt i lingvistiske og nordiske studier.

Studiemiljø, rådgivning og andre ressurser

Som student hos oss blir du en del av en spennende studentmiljø – du vil ta nordisk-emner sammen med lektorstudenter som ønsker å fordype seg i det samme som deg, du vil møte studenter som velger å ta nordisk-emner ved siden av sin fordypning fra andre studieprogrammer.

Du får mye frihet i emnevalg som en del av denne graden gjennom 40-grupper og frie emner. Les mer om oppbygningen av studiet.

Har du spørsmål om det å være student ved Humanistisk fakultet? Ta kontakt med HF-studieinfo.

Publisert 1. des. 2015 14:58 - Sist endret 18. okt. 2023 15:31