8. uke i Cape Town 2017 – Eirin Heddeland

Oppholdet går mot slutten, og vi prøver å rekke mest mulig av det vi ikke har fått gjort til nå.

En gruppe mennesker som sitter utenfor en konteiner som det står 18 Gangster Museum på

På 18 Gangster Museum med Social Enterprise Acadamy. Foto: Eirin Heddeland

Navn: Eirin Heddeland
Studiebakgrunn: Masterstudent i Globalization, Transnationalism and Culture ved NTNU
Internship: GreenCape, en NGO som jobber for et grønnere Sør Afrika

Politisk engasjement og protest 

Jeg har endelig kommet meg ut på Robben Island hvor Nelson Mandela satt i fengsel i 18 år av sitt liv. Det er en idyllisk øy rett utenfor Cape Town. Det er helt absurd at her satt flere politiske fanger i årrekker. Sør-Afrikas sittende president Jacob Zuma satt også i fengsel her. Han er en av de mest kontroversielle menneskene jeg har hørt om. På tirsdag denne uken ble det holdt en "No Confidence vote" om presidenten skulle bli tvunget til å gå av. For åttende gang! Han har blant annet 783 korrupsjonsanklager mot seg. Dette betydde at vi på mandag og tirsdag ikke kunne gå på jobb for det skulle være protester i forbindelser med avstemningen. De har en tendens til å være voldelige, men disse gikk veldig fredelig for seg. Vi deltok på protesten på tirsdag, og det var helt magisk. Vi var selvfølgelig i spark-Zuma-leiren. Folk sang, danset og heiet mens vi så på parlamentsdebatt på storskjerm utenfor parlamentshuset i Cape Town. Alle hadde plakater, t-skjortene til partiene sine og det var en følelse av felleskap, gammel som ung. Som politikkstudent fikk jeg nesten tårer i øynene. Civil society for the win! Men, som 7 ganger før, så gikk det ikke denne gangen heller. Og Zuma fortsetter som president, i hvert fall frem til desember.

Kulturforskjeller i arbeidslivet

Denne uken har vi hatt vår endelige presentasjon. Vi har nå jobbet i 9 uker med å sette sammen en sosiale medier-strategi og et dissemineringsdokument for GreenCape. For å samle nok informasjon har vi hatt utallige intervjuer med folk som jobber her og lagd en survey. Det er veldig forskjellig måte å jobbe på her versus Norge. Et eksempel er hvordan en svarer på spørsmål her. Det virker som en ikke kan si: «jeg vet ikke». Så da svarer alle på alt, uansett om de egentlig ikke vet noe om det. Interessant. Men jeg har vært veldig fornøyd med organisasjonen min. Det er et veldig vennlig og ungt miljø. Det blir trist å dra!

Spinatkongen i Khayelitsha 

Social Enterprise Academy tok oss med på en tur forrige tirsdag. Vi besøkte forskjellige sosiale entreprenører rundt om i Cape Town. Vi fikk se noen av organisasjonene som noen i gruppen vår jobber for og noen helt nye. En av de nye var Spinach King – han må dere bare sjekke ut. Legendarisk fyr! Han er fra Khayelitsha og har funnet ut hvor bra spinat er for deg. Townshippene sliter ofte med underernæring og manglende kunnskap om hva en bør spise. Her kommer han inn - han har åpnet en kafe i townshippen hvor han selger brød, smoothie og muffins laget med spinat. Han startet bedriften med kun naboens ovn, 40 rand og en idé. Snakk om å være entreprenør.

Test Kitchen

Nå har jeg ikke bare brukt tiden min på fornuftige ting, jeg har også brukt alt for mange penger på å gå på Test Kitchen. Det er en av verdens beste restauranter. Vi booket bord i mai og endelig var dagen her. 13 retters meny kombinert med vin-parring. Jeg følte meg veldig fancy, og det var helt klart verdt det. Venninnen min ble så glad at hun begynte å grine over en sopprett. Så ja, dette er et must når en er i Cape Town.

Nærkontakt med pingviner og hval

Et annet must er Simons Town, for der er det pingviner. Mitt spirit-dyr. Åh, de var så søte! Og de bare gikk rundt der på stranden. Vi kunne gå helt opp til dem. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg synes om det, men det var veldig gøy å se. Apropos fine dyr som trives i vannet – det er hvalsesong nå! Så vi har vært i Hermanus og kikket på hval. Vi var en gjeng som tok en kajakktur, og plutselig var det en babyhval foran oss. For et liv!! Min første både hval- og pingvinopplevelse. Jeg er i drømmeland.

En gutt og en jente som står utenfor en dør der det står "The fell good project" med armene i været
Maximillian og Pernille på deres jobb. Foto: Eirin Heddeland
Jente som smiler mot kamera i mens en gruppe med demonstranter masjerer fra henne i bakgrunnen.
Marie på Zuma Out-protest. Foto: Eirin Heddeland
To jenter som sitter i en kajakk på vannet og smiler mot kamera.
Martine og Eirin på kajakktur i Hermanus, med seler i bakgrunnen. Foto: Eirin Heddeland
Jente som smiler mot kamera med pingviner i bakgrunnen
Ananda med pingvinene i Simons Town. Foto: Eirin Heddeland
En gruppe mennesker som står inne på kjøkkenet til en restaurant.
På Test Kitchen. Foto: Eirin Heddeland

 

Publisert 15. sep. 2017 13:39 - Sist endret 7. juni 2018 12:33