8. uke i Cape Town 2017 - Helen Hoem

Det nærmer seg slutten på eventyret i Sør-Afrika. Foruten skole og jobb benyttes tiden til å gjøre unna obligatoriske turistaktiviteter.

Unge mennesker som står samlet i sirkel og lytter til en som forteller. de er ute og står på stranden med et piggtrågjære i bakgrunnen.

Grunnlegger Cathrine Nyquist forteller om oppstarten av Panthera Africa. F.v.: Eirin, Linda (frivillig), Ananda, Pernille, Annie (frivillig), Cathrine, Kia. Foto: Helen Hoem

Navn: Helene Hoem
Studiebakgrunn: Master i matvitenskap ved NMBU
Internship: Brownies and Downies, en cafe og arbeidstreningssenter for unge med funksjonshemninger.

Besøk fra Innovasjon Norge - Being in South Africa is not for the faint-hearted

Det har gått en del sykdom blant gjengen, og denne gangen var det min tur til å bli smittet. Derfor gikk jeg glipp av forelesningen om måling, som visstnok var veldig spennende og blant annet tok for seg impact measurement, som er høyst relevant for sosiale bedrifter. Denne dagen var det visst bedre stoler også har jeg hørt rykter om. Uken etter var tilbake på de gamle stolene, men vi var til gjengjeld så heldige å få besøk av Innovasjon Norge og noen av deres tilhørende start ups. Det mest spennende på agendaen var da Synnøve Skjelten fra Memetor snakket om noen av utfordringene ved å drive business i Sør-Afrika. Blant utfordringene var hierarkiske strukturer i bedriftene, kjønnsmessige forskjeller og høy grad av mistenksomhet (som henger sammen med lav grad av åpenhet/transparency). Konklusjon: Being in South Africa is not for the faint-hearted. Etter forelesningen delte vi og foreleserne våre refleksjoner rundt vår oppfatning av Cape Town nå sammenlignet med da vi kom. Vi snakket blant annet om hvor lett det er å gå inn i sin trygge boble og slippe å forholde seg til skjebnene til menneskene utenfor den boblen. Samtidig snakket noen av de som har arbeidssted i Khayelitsha om hvordan de hadde forhåndsdømt townshippen som et sted hvor folk bare hadde det fælt og ingenting skjer, og at de etter å ha jobbet der ser hvor mye aktivitet det er der og at mange mennesker lever relativt gode liv på tross av forholdene. Noen velger også å leve i Khayelitsha til fordel for byen på grunn av kulturen og samholdet som finnes der.

Innspurten på prosjektene

Forelesningen med Innovasjon Norge ble den siste forelesningen vår her nede. Det kom ganske brått, selv om vi visste at det kom. Enda et tegn på at reisen snart er slutt. Så nå er det fullt fokus og siste innspurt på prosjektene våre. Det er mye jobb mot slutten, men vi kommer i land. Som en side-ting til prosjektet var jeg og medstudent Jon på crowdfunding-workshop hos crowdfunding-plattformen Thundafund, som var veldig interessant. Det kommer nok en crowdfunding-kampanje fra Brownies & Downies like rundt hjørnet, så stay tuned!

Innovasjons- og entreprenørskapsmiljøet i Cape Town

En ting som er verdt å nevne er innovasjons- og entreprenørskapsmiljøet i Cape Town. Det er veldig kult, og mange eventer som skjer. Det siste jeg var med på var launch party til Future Females. Future Females er et initiativ med mål om å skape flere suksessfulle kvinnelige entreprenører. Visste du at i 2016 gikk kun 2,5% av all venture capital til kvinnelige entreprenører?1 Og at kun 1% av verdens verdier eies av kvinner?

Robben Island - Et must

Apropos kvinner, 9. august var det Women’s day og jeg og noen venner tilbragte dagen på Robben Island. Det er et absolutt must å dra dit, uansett om man er interessert i historie eller ikke. Robben Island er en viktig del av dette fascinerende landets turbulente fortid, og reisen dit lar deg bli konfrontert med temaer som er gjeldende også i dag. Vi fikk en guidet tur i fengselet for politiske fanger (guidet av en tidligere fange) og en busstur på øya, som var overraskende idyllisk.

Inspirasjon fra Panthera Africa

For et par helger siden dro jeg og noen av jentene i kollektivet til Hermanus og Stanford. Vi besøkte Panthera Africa, hvor jeg jobbet som frivillig i 2015. Jeg anbefaler av hele mitt hjerte å dra dit på en guidet tur og få innblikk i den grusomme løvebreeding-industrien som finnes i Sør-Afrika. Panthera Africa ble startet av Cathrine Nyquist fra Norge og Lizaene Cornwell fra Sør-Afrika i 2015, og er et sanctuary for løver og andre kattedyr som kommer fra breeding-industrien. De har en helt utrolig passion og gjennomføringsevne og er til stor inspirasjon entreprenørskapsmessig. Om løver ikke er din største interesse kommer du likevel til å dra derfra med tanken om at alt er mulig.

...og alt annet man gjør

Ellers har jeg vært på Cape Point, I Simon’s Town og sett på pingviner, sett lokal film på Labia Theatre, vært på frokost i gjestehuset til husverten, gått fullmånetur på Lions head, sett hval i Hermanus, vært på galleri og klatring og (uunngåelig) begynt å lage planer for tiden som kommer hjemme.

1Kilde: GEM South African Report 2015/16

Studenter som sitter i en sirkel i et klasserom rundt en dame som holder en presentasjon på en power point.
Forelesning med Innovasjon Norge ved Beverly Lewis. Foto: Helen Hoem
Bakholdet til personer som sitter og ser mot en presentasjon der det står om Future females på.
Future female launch event. Foto: Helen Hoem
En mann og en kvinne som står i blå tskjorter og smiler mot kamera og holder opp pairposer foran seg
Takara og Reese, traineer ved Brownies & Downies, med ferdig stemplede browniesposer. Foto: Helen Hoem
En høy og smal tavle som står på gulvet i en kafe der det er skrevet med kritt i forskjellige farger motivasjonssitater
Monday motivation veggen hos Brownies & Downies. Hver uke får søylen en ny motivasjonsquote. I tillegg kan kunder skrive sine hilsener. Dette er fra en språkskole med blant andre syriske elever. Foto: Helen Hoem

 

En tidligere politisk fange (mann) som står inne på et fengsel ved siden av en plakat med bilder av klær på.
Ntozelizwe Talakumeni (politisk fange på Robben island 1986-1989) forteller om hvordan det var i fengselet. Foto: Helen Hoem
Et lite rom med vegger i mur og et vindu med gitter foran, en liten stol og et enkelt teppe.
Enmannscelle i fengselet på Robben Island. Foto: Helen Hoem
Fem unge voksne som sitter på stranden ved siden av en stein og har piknik.
Piknik på Clifton beach i solnedgangen. På bildet: Pernille, Maximillian, Kia, Martine, Eirin. Foto: Helen Hoem
Utsikt over et grønt område som møter havet med et fyrtårn i strandkanten
På tur til Cape Point. Foto: Helen Hoem
To løver som står inngjernet
Løver ved Panthera Africa big cat sanctuary. Foto: Helen Hoem
En jente som står på stranden med mange pingviner rundt seg
Pingviner i Simon's Town. Foto: Helen Hoem

 

Publisert 15. sep. 2017 13:39 - Sist endret 7. juni 2018 13:16