6. uker inn oppholdet - Helen Hoem 2017

Vi er passert halvveis i Cape Town-eventyret og det er fortsatt mye som skjer.

Tre personer som sitter rundt et bord på en kafe. To kvinner og en mann.

Marcus, Eirin og Marie har mentormøte på Brownies and Downies. Foto: Helen Hoem

Navn: Helene Hoem
Studiebakgrunn: Master i matvitenskap ved NMBU
Internship: Brownies and Downies, en cafe og arbeidstreningssenter for unge med funksjonshemninger.

Utplasseringen i vertsorganisasjonen

På jobb i organisasjonen har vi kommet godt i gang med datainnsamlingen. Jeg har gjort kundeundersøkelser og driver samtidig med kartlegging av konkurrentene i nærområdet, noe som innebærer en del kafebesøk. Kan ikke klage over det. Vi har også hatt et nytt mentormøte med vår mentor Andy, denne gangen ved hans kontorer i Observatory. Det er alltid nyttig å få hans perspektiv på prosjektet og rettledning til veien videre. I tillegg til arbeid direkte knyttet til prosjektet vårt har vi også fått lov til å bistå i arbeidet med kafeen (bl.a. ta noen telefoner, hjelpe til med ting i forbindelse med å stå på markedet), noe som har gitt større innsikt i og en sterkere følelse av tilhørighet til organisasjonen.

Mandela Day

18. juli var det Mandela Day i Sør-Afrika. FN erklærte offisielt denne dagen som Mandela Day i 2009. Da var det 67 år siden Mandela startet å kjempe for menneskerettighetene for alle Sør-Afrikanere. Derfor markeres Mandela Day med at man donerer 67 minutter av tiden sin til å hjelpe andre. Modellbyrået 3D Management hadde valgt å bruke sine 67 minutter hos Brownies & Downies, så kundene som var innom kafeen denne dagen fikk sjansen til å bli servert av en modell. Jeg bidro også med mine 67 minutter med å dele ut mat til hjemløse i byen. En av dem jeg snakket med hadde fått mat ved tre forskjellige matstasjoner i løpet av dagen, og var veldig fornøyd med det.

Forelesningene ved UCT

På skolen har vi fått en enda dypere innføring i skalering av vår foreleser Francois, illustrert med ulike case-eksempler. Uken etter ga Marcus Coetzee oss en veldig god forelesning hvor forretningsmodeller ble satt i perspektiv. Han fortalte at på 80- og 90-tallet var ord som «profitt» og «business» tabuord blant veldedige organisasjoner (NPOs). Alle inntekter skulle komme fra donasjoner, hvis ikke var det ikke veldedig. Marcus var en av de første som snakket høyt om dette, og i dag er vi på Sosialt entreprenørskaps-programmet beviset på at situasjonen er en helt annen. Marcus understrekte også viktigheten av kultur i en bedrift, og brukte flittig sloganen «Culture eats strategy for breakfast». Med andre ord - det hjelper ikke å ha en perfekt forretningsplan dersom ikke mindsettet hos de ansatte er på plass.

Bursdagsfeiring

Kia i kollektivet hadde bursdag en av dagene, så vi i kollektivet og et par av de andre jentene overrasket henne med spadag på Heavenly spa før vi dro og spiste på Bombay Bicycle Club på kvelden. Bombay Bicycle Club er et kult spisested og «verdens eldste gentlemans club» i Kloof street. Anbefales. Man må bestille bord minst en uke i forveien.

Sør-Afrikas historie

Vi har også fått med oss litt historie, noe som er et must når man er i et land som Sør-Afrika. Vi dro på District Six Museum forrige uke og fikk guidet tur av en utrolig dame som selv hadde opplevd tvangsflyttingen fra området. Hun hadde en veldig sterk historie. Sammen med alle bildene, gjenstandene og skiltene fra apartheid-tiden gjorde dette sterkt inntrykk på oss som var der. Blant gjenstandene var en benk med påskriften «Europeans only». Det var ganske virkelighetsfjernt at samfunnet hadde vært sånn for ikke mange tiår siden.

Helgeutflukt

Det har også blitt litt mer helgereising. Jeg og noen venner dro nylig til Cederberg, hvor vi slappet helt av, så på stjernene og gikk tur i fjellet. Vi bodde i safaritelt på et sted som het Gecko Creek, og det er absolutt å anbefale. Siden vi bare var der én natt ble det litt for travelt å skulle gå noen av turene i selve Cederberg, men vi ble anbefalt en hike som het 22 Waterfalls som var veldig fin. Husk å telle antall waterfalls på vei opp, hvis ikke finner du deg selv plutselig langt oppå fjellet.

Gleden av å være i Cape Town

Noe av det beste med å være her i Cape Town er alle menneskene man til stadighet møter, både gjennom organisasjonen, forelesningene, fester eller bare tilfeldig på gaten. Jeg har fått mange gode bekjentskaper, historier og perspektiver og lærer noe nytt hver eneste dag.

En benk brukt under apartheid med teksten Europeans only
Fra district Six museum. Foto: Helen Hoem

 

Mann som viser hulemalinger på en fjellvegg
Guiden ved Gecko Creek Lodge viser hulemalerier. Foto: Helen Hoem
Jente som sitter på bakken med fjell og natur i bakgrunnen
Eirin på toppen av Leopard's rock. Foto: Helen Hoem

 

To jenter som sitter på toppen av et fjell med havet i bakgrunnen
Eirin og Martine på 22 waterfalls hiken. Foto: Helen Hoem
En vei med ingangen til en kafe på andre siden
Kafeen Brownies & Downies. Foto: Helen Hoem

 

En brun pose med blått stempel på seg
Brownies & Downies pose til Old Biscuit mill markedet. Foto: Helen Hoem

 

Publisert 14. sep. 2017 15:53 - Sist endret 7. juni 2018 13:10