Vikingtidsmuseet

Illustrasjon av nytt vikingtidsmuseum

Foto: AART architects

Fakta

Adresse: Huk Aveny 35
Byggherre: Statsbygg (statsbygg.no)
Oppstart: 2015
Byggestart: 2022
Første spadetak: 2023
Planlagt ferdigstilling: 2027
Åpning av nytt museum: 2027
Brutto bygningsareal: 13 000 m2, inkludert 9 300 m2 nybygg
Kostnadsramme: 3,8 milliarder
Status: Bygging

Hva skal bygget brukes til?

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er en del av Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Museet har et gjennomsnittlig besøkstall på 530 000 i året. Kulturhistorisk museums bygninger dekker ikke lenger museets arealbehov og trenger bygningsmessig oppgradering og utvidelse. Foreldede støttesystemer, vibrasjoner og klima er de største truslene mot skipene. Skipene brytes ned og treverket sprekker opp.

Det nye skal museet gi skip og gjenstander forsvarlige bevaringsforhold og utvikles til et ledende globalt senter for formidling av kunnskap om vikingtiden. Utstillingene skal suppleres med flere tusen gjenstander fra KHMs magasiner på Økern og formidle et bredt bilde av vikingtiden. Museumsanlegget vil ha arealer for særutstillinger, aktiviteter og utstillinger utendørs, og inneholde restaurant, museumsbutikk, auditorium, laboratorier, verksteder, forskingssenter, besøksområde for skoleklasser og museumspark.

Nybygget vil gi økt sikkerhet og bedre plass til den nåværende vikingtidssamlingen. Det nye museumsanlegget vil ha infrastruktur for moderne, interaktiv kunnskapsformidling.

Les mer på Kulturhistorisk museums nettside (vikingtidsmuseet.no)

Byggeprosjektet

Prosjektets overordnet mål er å sikre befolkningen og kommende generasjoner tilgang til kulturhistorisk kunnskap om og forståelse av vikingtiden. Det nye museet skal sikre at skipene ivaretas for fremtiden.

Prosjektets største utfordring er å finne skånsomme byggemetoder som ikke påfører skader på skip og gjenstander i byggeperioden. Før skip og gjenstander kan flyttes fra eksisterende plassering i Vikingskipshuset bygges et nytt utstillingsbygg, tilpasset samlingen. Kulturhistorisk museum og Eiendomsavdelingen samarbeider med Statsbygg og eksterne spesialister om en sikker håndtering av vikingskipene, sleder og andre gjenstander både før og underveis i byggeprosjektet, og når de skal flyttes til til nybygget. Etter flyttingen til nytt bygg blir det vernede Vikingskipshuset rehabilitert og bygget om til adkomstbygg med publikumsarealer.

Nybygget vil gi økt sikkerhet og bedre plass til den nåværende vikingtidssamlingen. Det nye museumsanlegget skal ha infrastruktur for moderne, interaktiv kunnskapsformidling.

Vikingskipshuset stengte dørene høsten 2021. I 2022 pågikk arbeidet med sikring av skip og gjenstander og klargjøring av bygningen for byggeprosjektet. Byggegjerdene ble satt opp høsten 2022, og i februar 2023 ble første spadetak tatt. Vikingtidsmuseet er planlagt å stå ferdig i 2027.

Statsbygg inviterte i september 2015 til åpen plan- og designkonkurranse for nytt vikingtidsmuseum. AART architects vant konkurransen.

Det nåværende vikingskipshuset, tegnet av Arnstein Arneberg, blir en sentral del av den samlede arkitektoniske løsningen. 

Informasjon om arbeider

På byggeplassen

Betongarbeid

  • Betongarbeidene er godt i gang. De fortsetter til ettersommeren 2024.
  • De er langt mindre støyende enn tidligere aktivitet, men har andre typer lyder.

Byggekraner

Det har blitt satt opp tre byggekraner: De er opptil 45 meter høye og står i hver sin ende av byggetomta. Kranarmene vil kunne strekke seg over naboeiendommer.

  • Kranene er programmert slik at de ikke skal komme i konflikt med hverandre eller kunne foreta løft utenfor byggeområdet.
  • Når de ikke er i bruk vil de stille seg i vindretningen.

Flomtunellen

Boring av flomtunellen ble ferdig i oktober. Nå skal rørene som skal lede flomvann til sjøen trekkes gjennom tunellen sammen med sirkulasjonsrør for sjøvannsenergianlegget. Rørene skal omstøpes med betong i hele tunellens lengde. Øvrige rør som ligger oppankret i Langviksbukta skal senkes ned på eller trekkes under sjøbunnen.

  • Løsningen med løsmasseboring og trekking av rør under sjøbunn er valgt for å unngå mudring (undervannsgraving) av ledningsgrøft utover i bukta. Utslagspunkt for boringen vil være på seks meters dyp, 180 meter ut fra stranda. Det er tre rør som skal legges ned hvor det største er en meter i diameter. Rør tilhørende sjøvannsenergianlegget skal legges på sjøbunn til 20 meters dyp utenfor Bygdøynes.
  • Boringen vil dessverre medføre støy. Naboene som blir mest berørt har fått eget skriv om dette. Arbeidstiden vil normalt være fra 07.00 til 19.00 mandag til torsdag. Når rørene skal trekkes inn må arbeidet gå kontinuerlig til rørene har kommet gjennom, om nødvendig ut over kvelden. Disse arbeidene er planlagt ferdig før jul.
  • For å hindre spredning av finpartikler i sjøen er lagt en siltgardin innerst i Langviksbukta. I tillegg kommer det en boblegardin rundt utslagspunktet.

Oppdatert 30.11.23

Uteområder

Den nye parken til Vikingtidsmuseet blir et sted der man kan oppleve kulturhistorien i naturomgivelser.

Vernestatus

Vikingskipshusets eksteriør og området rundt bygningen ble fredet i 2012.