English version of this page

Mer om tofaktorautentisering

Et passord kan komme på avveie på ulike måter. Særlig stor er risikoen hvis man benytter samme brukernavn og passord på flere ulike nettsteder eller tjenester. Tofaktorautentisering gir i denne sammenhengen et ekstra sikkerhetsnivå.

Hva er tofaktorautentisering?

Tofaktorautentisering betyr at du benytter to faktorer (bevis) for å bekrefte din identitet ved pålogging til en tjeneste.

Tofaktorautentisering benytter to av følgende tre hovedmetoder:

  • noe man vet – for eksempel et passord eller en pinkode
  • noe man har – for eksempel engangskoder eller telefonvarsler
  • noe man er – for eksempel biometriske data, som et fingeravtrykk eller ansikt

På UiO benytter vi oss i all hovedsak av de to første hovedmetodene, altså passordet ditt og din mobiltelefon med autentiseringsapp (evt. koder via SMS).

Bruk av to faktorautentisering gjør det mye vanskeligere for uvedkommende å få tilgang når brukernavn og passord kommer på avveie. Tofaktorautentisering blir dermed et ekstra lag av sikkerhet som kan forhindre misbruk av din brukerkonto. 

Hvorfor må jeg bruke tofaktorautentisering?

Grunnen til dette er at vi lever i en hverdag med flere sikkerhetstrusler enn før og passord er ikke lenger regnet som tilstrekkelig sikkert.

Hvor må jeg bruke tofaktorautentisering?

Vi tar i bruk tjenesten først på Microsoft 365 (f.eks. Teams), men det vil bli aktivert for flere tjenester i fremtiden.

Hva betyr dette for meg? 

Tofaktorautentisering betyr at man legger til en ekstra bekreftelse ved pålogging - som for eksempel ved pålogging i nettbank, der man bruker en kodebrikke eller kode på mobilen i tillegg til passord. En gang iblant vil du altså bli bedt om en ekstra bekreftelse ved pålogging til f.eks. Teams. Vi anbefaler at du bruker «Microsoft Authenticator».

Jeg kan eller vil ikke bruke smarttelefon for tofaktorautentisering. Hva gjør jeg?

Dersom du ikke har eller vil bruke smarttelefon til dette, kan du velge alternative løsninger på datamaskinen din, som Enpass (mye ekstra funksjonalitet, som å lagre passord for flere ulike tjenester).

Publisert 21. feb. 2022 21:29 - Sist endret 26. feb. 2024 08:58