Hva er PDF?

PDF er en forkortelse for Portable Document Format, et plattformuavhengig, åpent filformat som er utviklet spesielt for dokumentutveksling. Filformatet er vanligvis betraktet som et sluttformat som ikke kan bearbeides videre, ved å bruke Adobe Acrobat kan du utføre enkle endringer, gjøre innstillinger og lagre som rikt tekstformat. Dokumenter i PDF-formatet kan enkelt og raskt distribueres for eksempel via web.

Ved hjelp av gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader (brukes også i alle typer nettlesere) kan alle åpe PDF-dokumenter. Ved å bruke PDF sammen med Adobe Acrobat i publiseringssammenheng har du en rekke fordeler: Utseende og formatering bevares fra originaldokumentet, sidenummerering og innholdsfortegnelse opprettholdes og leseren kan lese eller eventuelt skrive ut de sidene han/hun ønsker. Du kan også legge begrensninger på om en PDF skal kunne kopieres eller ikke, og dokumentene kan låses med passord.

Åpne PDF-dokumenter

De fleste maskiner har et program som kan åpne PDf-filer installert. Hvis du ikke kan åpne en PDF ved å dobbeltklikke på den, kan du laste ned og installere Acrobat Reader. Bruk versjonen fra UiOs programvarebase.  

Bruke PDF-dokumenter i web

Last opp PDF-filen til en mappe på området du skal bruke PDFen på. Legg inn en lenke til PDF-dokumentet på websiden. Brukeren klikker da på lenken for å åpne eller laste ned dokumentet.

Hvis du vil vite mer om opplasting av filer og hvordan du lager lenker i Vortex, kan du lese Vortex-veiledningen.

Publisert 27. mai 2011 10:18 - Sist endret 4. apr. 2019 08:35