Hvilket program skal jeg redigere bilder med?

Det finnes mange programmet for bilderedigering. Her kan du lese om noen som er i bruk på UiO i dag.

Lisensiert programvare

Photoshop

Photoshop er av mange sett på som bransjestandarden for bilderedigering. Programmet har et svært omfattende sett funksjoner. Photoshop er svært dyrt, så om du ikke trenger alt det programmet har å by på, bør du vurdere andre muligheter. Om du likevel ønsker å bruke Photoshop, må det kjøpes inn lisens. Linjeleder med budsjettansvar avgjør slike innkjøp.

Gratis programvare

Gimp

Et gratis og svært godt og gratis bildebehandlingsprogram for Windows, Mac og Linux. Programmet kan åpne og lagre filer på Photoshops eget format, behandle lag, lage dine egne pensler og mye mer. Det kan virke uvant med vindushåndteringen i starten, men det går fort over. Gimp finnes i en egen programpakke for UiO, som du kan installere fra Software Center. Les mer om Gimp på http://www.gimp.org/

Windows

Paint

Paint er et bildebehandlingsprogram som er innebygd i Windows. Programmet er svært enkelt, men det har antagelig overlevd nettopp fordi det alltid er der og kan hjelpe deg i nødens stund dersom du kun skal klippe og/eller lime, krympe, skrive tekst på et bilde eller eksportere et bilde til et annet format.

Mac

Photos (Bilder)

Photos, ("Bilder" i norsk utgave) leveres med alle nye Apple-maskiner.I tillegg til å være et program for administrasjon av bilder har du en rekke innstillinger for å rette på feil i bildet, beskjære og forbedre bildene. Photos konsentrerer seg om hvert bilde hver for seg og har ikke muligheten til å lime sammen bilder eller dele opp bilder i lag.

Preview

Inne i macOS finner du et filvisningsprogram som kan overraskende mange smarte funksjoner. Spesielt smart er det å være klar over at du kan fange skjermbilder med Preview og eksportere bildet til hele 12 formater (blant annet Photoshop) med en rekke komprimeringsinnstillinger. Uvurdelig hjelp for webredaktører.

Publisert 19. mai 2010 01:15 - Sist endret 7. feb. 2023 14:17