Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Psykopatologi

Forelesninger og pensum i psykopatologi gir en innføring i ulike psykiske lidelser, med særlig fokus på å forstå tyngre psykopatologi ut fra et nevrokognitivt perspektiv. Det biologiske grunnlaget for de mest alvorlige sinnslidelsene, særlig schizofreni og bipolare lidelser, blir også vektlagt.

Forelesninger og pensum i psykofarmakologi gir en innføring i farmakokinetikk, farmakodynamikk og en gjennomgang av ulike typer medikamenter. Psykofarmakologiske behandlingsformer ved psykiske lidelser gjennomgås med vekt på bruk, kliniske indikasjoner og bivirkninger ved de ulike metodene.

Hva lærer du?

  • Psykopatologi gir kunnskap om biologiske aspekter ved vanlige psykiske lidelser og alvorlige sinnslidelser samt anvendelsen av somatiske behandlingsmetoder. Psykofarmakologidelen gir oversikt over de viktigste medikamentene som brukes i behandlingen av ulike psykiske lidelser som f.eks schizofreni, stemningslidelser og demens samt kunnskap om de ulike medikamenters innvirkning på bevissthet og adferd. Du skal forstå muligheter og begrensninger i psykofarmakologisk behandling.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter med opptak på profesjonsprogrammet i psykologi og som går 11. semester høsten 2010, våren 2011, høsten 2011 og våren 2012 ettersom disse kullene verken har emnene PSYC2203 eller det gamle PSYC4303. Emnet er ment som en overgangsordning for at disse studentene skal få undervisningen i psykopatologi.

Dersom du skal starte 11. semester i ett av disse semestrene og allerede har enten PSYC2203, PSYC4303 eller PSPSYK kan du i stedet for PSYC4303 ta et fordypningsemne, slik at du følger normalt studieløp for 11. semester med to fordypningsemner. Kullene som følger overgangsordningen tar PSYC4303 i stedet for ett av de to fordypningsemnene.

Emnet vil etter våren 2012 fortsette å gå for å sikre at studenter som skal ha emnet, men som er blitt forsinket grunnet permisjoner eller andre ting, skal ha et tilbud, samt at studenter som er på utveksling på 4. semester, skal ha lettere for å finne jevngode emner ute.

En utvekslingsstudent som i for- eller etterkant av 4. semester tar PSYC4303, kan dermed lete etter emner som er jevngode med kun kognitiv nevrovitenskap-delen av PSYC2203, i stedet for både kognitiv nevrovitenskap og psykopatologi.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Alle emner på semester 1 og semester 2.

Overlappende emner

5 studiepoeng overlapp mot PSYC2203 – Kognitiv nevrovitenskap og psykopatologi (nedlagt)

Det er fullstendig overlapp med PSPSYK.

Undervisning

Det gis 27 timer forelesning over de ulike delene i psykiatri og psykofarmakologi + 1 time forelesning med oppsummering. Studenter følger forelesningsrekken i psykopatologi på emnet PSYC2203.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

3-timers skoleeksamen. Eksamen går alltid samtidig med starten på eksamen i PSYC2203.

Det vil bli gitt ett sett oppgaver fra hvert hovedområde, i et omfang svarende til 1 times besvarelse pr. område, og av blandet type.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Det arrangeres ikke utsatt eksamen på dette emnet. Studenter som har vært syke på eksamen må melde seg opp til eksamen kommende semester.

For å unngå at frafallet får konsekvenser for forkunnskapskravene må man levere dokumentasjon på gyldig fravær (sykdom o.l.), jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO.

Studenter som blir særlig hardt rammet, ved for eksempel at man er kronisk syk, blir hindret i videre studieprogresjon eller mister studiefinansiering, kan søke instituttet om å få utsatt eksamen samme semester.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
5
Nivå
Master
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk