STV4428 – Teorier om offentlig politikk: nasjonalt og internasjonalt

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Formålet er å gi en innføring i hvordan offentlig politikk utformes og iverksettes, hvordan den varierer mellom sektorer og beslutningsnivåer og hvordan utforming og iverksetting kan forklares. Den første delen tar for seg ulike inntak til å studere den offentlige politikken: problemoppfatning, agendasetting, prioriteringer, autoritative beslutninger og gjennomføring. Her tar en også opp variasjonsbredden i den moderne stats virkemidler og hva som påvirker bruken. Videre behandles sammenhengen mellom beslutningsarenaer og politikkens innhold. Sentrale spørsmål er hvilke problemer som får oppmerksomhet og gjort til gjenstand for vedtak og iverksetting. I den andre delen gis en bred oversikt over teorier om hva som påvirker politikkutforming: samfunnsstruktur, politiske institusjoner, aktørinteresser, nettverk, ideer og politisk kultur. Offentlig politikk vil også bli belyst ut fra demokrati,- og ’diskurs-analyse’,-perspektiver. I del tre blir det lagt vekt på at nasjonal politikkutforming og iverksetting i stadig større grad veves sammen med overnasjonale beslutninger og føringer fra internasjonale regimer, og hvordan dette påvirker offentlig politikk. Det gis seminarer der utvalgte temaer blir diskutert og utdypet med empiriske eksempler som kan være utgangspunkt for skriving av hjemmeoppgaven.

Emnebeskrivelse (utfyllende informasjon om lover, regler og forskrifter tilnyttet emnet)

Hva lærer du?

Gjennom emnet får du en innføring i teorier som øker forståelsen din for den moderne stat og dens oppgaver i en internasjonaliseringstid. Det blir lagt vekt på hvordan teorier om offentlig politikk kan brukes empirisk for å analysere faktisk politikkutforming og iverksetting.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Det blir gitt 9 dobbeltimer med forelesninger og 3 dobbelttimer seminar. Det kreves deltakelse på minst 2/3 av seminarene for å få emnet godkjent.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra et essay (10-15 sider) og en skriftlig eksamen (5 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet, må hver besvarelse være bestått. Det gis én samlet bokstavkarakter der karakterene fra de to besvarelsene teller likt.

Begrunnelse og klage

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisning

Vår 2004

Eksamen

Vår 2004

Undervisningsspråk
Norsk