KRIS1245 – Østkirken i dag

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Østkirken var sentral i kristenheten gjennom det første årtusen, både fordi kristendommen oppstod i øst og fordi den viktigste utvikling av lære og fromhet fant sted i den greske kirken. Det var også historisk sett hovedsakelig i øst at kristendommen møtte og forholdt seg til islam. I det andre årtusen ble østkirken sterkt redusert på grunn av politiske omstendigheter og forsvant i stor grad ut av den vesteuropeiske bevissthet. Like fullt utgjør de ortodokse kristne omtrent en firedel av dagens Europa.

Emnet ser nærmere på denne for mange glemte og fremmede kristendommen. Den har selvsagt mye til felles med vestlig kristendom, men de mange ytre ulikhetene uttrykker også reelle forskjeller. I tillegg til at øst- og vestkirke alt fra senantikken hadde sine særpreg, har Vest-Europas kulturelle utvikling fra skolastikk og renessanse av bare økt forskjellene. Samtidig står flere østkirker nær islam på det kulturelle plan.

Hvordan framtrer en kirke som ikke har gjennomgått reformasjon og opplysningstid? Og hvordan forholder den seg til moderne og postmoderne samfunn? Hva er dens bidrag til den kristne økumenikken?

Hva lærer du?

Du får kunnskap om og forståelse av dagens kristendom av østlige tradisjoner, samt historiske tråder der de er nødvendige for forklare nåtiden. I det mangfold av ulike kirker som rommes i begrepet østkirken, vil hovedvekt bli lagt på den bysantinske tradisjonen, i dag representert ved bl.a. de gresk- og russisk-ortodokse kirkene. I tillegg vil vi ta for oss det østkirkelige mangfold i Midt-Østen og den østsyriske kirken, en semittisk kristendom som vokste fram øst for Romerriket.

Østkirkene kjennetegnes ved sin vekt på kontinuitet og tradisjon, men du vil også lære om deres endring og utvikling. Emnet fordeler seg generelt over tre hovedområder. For det første østkirkelig spiritualitet, som med noen stikkord er holistisk, asketisk, sanselig, liturgisk, kollektiv. For det andre teologi: med oldkirkelige teologi som norm er den bl.a. apofatisk (”Gud er uutsigelig”) og mystisk, antropologien er optimistisk (ingen arvesynd). For det tredje ytre relasjoner: hvordan østkirkene forholder seg til andre kirker, til islam og til de aktuelle politiske omstendigheter.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Det er en fordel å ha kjennskap til generell kirkehistorie. Mye av litteraturen er på engelsk og kan virke krevende.

Undervisning

Obligatorisk arbeidskrav:

1. Besøk på en østkirkelig gudstjeneste med påfølgende refleksjonsnotat. 2. Utkast til semesteroppgave.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Semesteroppgave (3-4000 ord).

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2011
Vår 2007
Eksamen
Høst 2011
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter