Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Frelse er et nøkkelord i kristen teologi. Men hva menes egentlig med frelse? Hva er grunnlaget for at mennesker kan bli frelst? Hva frelses mennesket fra? Hva frelses mennesket til? Er frelse det samme som forsoning? Hva skjer med den som eventuelt ikke blir frelst? Hvordan er sammenhengen mellom frelsesforståelse, menneskesyn og gudsbilde?

Du vil møte engasjerte og dyktige forelesere, både fra TF og fra eksternt hold, som har arbeidet grundig med disse emnene. Program og påmelding til seminaret er nå klart.

Hva lærer du?

Kurset vil gi en innføring i ulike perspektiver for å forstå hva frelse betyr innenfor en kristen kulturtradisjon. Vi vil undersøke hva frelse betyr i ulike historiske epoker, med vekt på Det gamle testamente, Det nye testamente og reformasjonstiden. Vi vil sette søkelyset på toneangivende forsoningsteorier i kristendommens historie og drøfte deres relevans i dag. Vi vil behandle spørsmålet om frelse ut fra ulike moderne perspektiver, med vekt på lutherske, frigjøringsteologiske og feministteologiske innfallsvinkler. For å kunne se kristen forståelse av frelse i en større sammenheng vil vi tematisere forestillinger om frelse innenfor nyreligiøse bevegelser. Vi vil også diskutere hvilken plass forestillingen om ”himmel og helvete” kan ha i en teologi for det 21. århundre. Det er et mål for kurset å få frem hvordan forståelsen av frelse henger sammen med bibelsyn, menneskesyn og gudsbilde.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger og gruppearbeid ved Granseminaret som holdes på Granavolden Gjæstgiveri tirsdag 27. februar - torsdag 1. mars. Fremmøte til seminaret er obligatorisk.

Eksamen

Vurderingsformen er en semesteroppgave:

For å ta emnet som et 5 poengsemne skrives en semesteroppgave på 1500 - 2000 ord.

For å ta emnet som et 10 poengsemne skrives en semesteroppgave på 3000 - 4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Alle som melder seg til emnet i StudentWeb, vil få beskjed om å betale en egenandel på kr. 400,- for Granseminaret. Denne egenandelen må betales.

Emnet er valgfritt innenfor bachelor i teologi og kristendom og årsenheten i kristendom.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Vår 2007
Eksamen
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter