TFF4213 – Makt på kne. Kjønn og makt i religion og profesjon.

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Brosjyre til temauka høsten 2008

Hvilken rolle spiller kjønn og makt i religion og profesjon? Hvor dype er disse symbolstrukturene i teologisk tenkning og praksis? Hva kommuniseres i profesjonsetiske rom på bakgrunn av kjønn og makt? Hva er uskyldig flørt og hva er forførelse i profesjonssituasjoner? Hva betyr forsoning etter grenseoverskridelser i en profesjonell sammenheng? Hva betyr det for teologien når familieforståelse og slektskap endres og spesielt hva betyr det for kvinners frihet?


Mediaoppslag bidrar til å sette denne tematikken på dagsorden med jevne mellomrom, og saker med slike komponenter har en egen evne til å utløse engasjement og diskusjon. Derfor har temauka høsten 2008 fått tittelen ”Makt på kne. Kjønn og makt i religion og profesjon”.

Kurset vil rette et søkelys mot makt- og kjønnsspørsmål i det religiøse og profesjonsetiske rom. Tematikken er kompleks og involverer en rekke fagfelt. På dette emnet vil faglig tyngdepunkt være kjønnsteori, religion og profesjonsetikk.

Dagstema for temauka vil være:

  1. Kritisk lys på slektskap, makt og kjønn
  2. Relasjon, makt og forførelse i profesjonsrommet
  3. Tilgivelse, forsoning og rettferdighet

Program
Programmet ligger på www.tf.uio.no/evu/temauka/brosjyre-temauka-h08.pdf

Forelesere:
Jorunn Solheim, Paul Leer-Salvesen, Svein Haugsgjerd, Jone Salomonsen, Eva Skærbæk, Sidsel Roalkvam, Kjetil Hafstad, Elisabeth Thorsen, Hans Stifoss-Hanssen, Merete Thomassen, Marit Bunkholt, Elisabeth Torp og Berit Sivertsen Sørvig.

Om temauka høsten 2008
Høstens temauka arrangeres 8.-10. september 2008 for studenter på profesjonsstudiet i teologi og øvrige masterstudenter på Det teologiske fakultet og UIO generelt. Temauka tilbys også som etter- og videreutdanningskurs for prestar og andre kirkelig ansatte. Kurset vil bestå av forelesninger og samtaler i gruppe. Temauka er et løpende samarbeidsprosjekt mellom Det teologiske fakultet og Det praktisk-teologiske seminar.

Hva lærer du?

Kurset vil bevisstgjøre om og gi en større forståelse av makt- og kjønnsproblematikk, primært i en kirkelig og profesjonsetisk sammenheng. Det vil gi økt kjennskap til nyere kjønnsforskning, spesielt som en ressurs i forståelsen av makt i profesjonsetiske relasjoner og i teologisk refleksjon som sådan. Kurset vil også ta opp forståelsen av makt og autoritet i moderne yrkesetikk generelt med tanke på økt ferdighet i grensesetting i yrkesutøvende relasjonelle situasjoner. Psykologiske og sjelesørgeriske synsvinkler på kjønn og makt vil bli behandlet, blant annet gjennom kategorier som forførelse og overføring. En vil også få kjennskap til overgrepsproblematikk og bearbeiding av dette i en kirkelig kontekst. Kurset vil gjøre utstrakt bruk av samtaler i gruppe.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

I tillegg til å fungere som ordinært studieemne (5 eller 10 studiepoeng) kan emnet tas som både etterutdanning (0 studiepoeng) og Videreutdanning (med enten 5 eller 10 studiepoeng):

Videreutdanning:
I tillegg til å delta på temauka, leser du et pensum, skriver et refleksjonsnotat og en kort semesteroppgave. Kursavgift er 1000,- pluss semesteravgift 410,-.

  • Påmelding innen 15. august for de som skal ta emnet som videreutdanning. (NB! Dersom du allerede er immatrikulert ved Universitetet i Oslo kan du melde deg til videreutdanning innen 1. september.)

Etterutdanning:
Kun deltakelse på temauka, ingen oppgaveskriving. Kursavgift: 1200,-.

  • Påmelding innen 4. september for de som skal ta emnet som etterutdanning.

Påmeldingsskjema til etter- og videreutdanning
Betales direkte ved påmelding med VISA eller MasterCard/EuroCard.

For henvendelser/generell informasjon: Send e-post til Kurssekreteriatet eller telefon 22 85 03 00.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Undervisningen gis på temauka 8.-10. september 2008 og består av forelesninger og verksteder. Innføringskurs i UiOs læringsplattform Fronter vil inngå på kurset.
Til 10-poeng-varianten: Det vil bil arrangert en gruppeveiledning på utkast til semesteroppgaven i løpet av kurset.

Obligatorisk aktivitet:
Deltakelse på temauka.
Til 10-poeng-varianten: Innlevering av et refleksjonsnotat til en tekst, på ca. 1000 ord.

Eksamen

Semesteroppgave etter valg mellom noen oppgitte tema.
For å ta emnet med 5 studiepoeng, skriver du en semesteroppgave på 1500-2000 ord.
For å ta emnet med 10 studiepoeng, skriver du en semesteroppgave på 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Studenter som har strøket til eksamen kan søke om å få avlegge ny eksamen. Ny eksamen arrangeres enten senere samme semester, eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2008
Eksamen
Høst 2008
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter