Om muntlig eksamen på PED4540

Tidspunkt

Muntlig eksamen blir avviklet mot slutten av høstsemesteret, normalt i uke 50-51. Endelig plan for muntlig eksamen blir satt opp når prosjektoppgavene er sensurert. Datoene vil bli gjort kjent så tidlig som mulig etter semesterstart. Studentene fordeles på eksamensdagene etter trekkfristen for emnet. En detaljert plan over kandidater, tid og sted vil da bli kunngjort. Planen publiseres på semestersiden og/eller i Fronter.

Hvis du skal ha andre eksamener i samme periode som muntlig eksamen, eller av andre alvorlige grunner som du selv ikke rår over, ikke kan ha eksamen på noen av dagene som er satt opp - må du ta kontakt med administrativt ansvarlig for emnet (se kontaktveileder på semestersiden) samtidig som du leverer inn din semesteroppgave.

 

Om selve eksamensgjennomføringen

Muntlig eksamen på PED4540 varer om lag 30 minutter (eksklusiv tid til sensurdiskusjon). Det er to sensorer på muntlig eksamen, vanligvis er den ene en faglærer på emnet og den andre en ekstern sensor. Sensorene avgjør den nøyaktige tiden for selve den muntlige samtalen, ut i fra deres vurdering av om de har fått tilstrekkelig informasjon til å sette karakter.

Eksamen har form av en faglig samtale der sensorene ber deg gjøre rede for ulike faglige problemstillinger på bakgrunn av prosjektoppgaven og pensumlitteraturen. Sensorene kan stille utdypende spørsmål til det du sier. De vil forsøke å dekke flere områder innenfor litteraturen på emnet.

Muntlig eksamen skal gi deg en anledning til å få formidlet det du har lært av emnet. I forberedelsene bør du derfor tenke på hva du særlig har vært opptatt i arbeidet med prosjektoppgaven slik at du kan uttrykke dette på best mulig måte. Men sensorene kan også spørre deg om andre områder i litteraturen. De vil forsøke å sjekke at du har kunnskaper innenfor hele pensumfeltet. Sensorene kan velge om de vil la deg utdype et pensumrelatert tema/fagområde eller om de vil stille spørsmål fra flere pensumrelaterte tema. Hvis de synes du behersker et tema godt, vil de kanskje velge å be deg om å svare på spørsmål fra et annet tema. Hvis de synes at du virker usikker på et område kan de også be deg om å gå over til et annet område slik at du skal få mulighet til å vise dine kunnskaper på det området.

Når sensorene har fått tilstrekkelig informasjon til å sette karakter, vil du vanligvis bli bedt om å vente noen minutter på gangen mens sensuren diskuteres. Sensorene vil deretter formidle karakteren muntlig. Dersom du ønsker begrunnelse for karakteren som er satt, må du be om dette der og da. Karakteren vil bli registrert og publisert i StudentWeb etter siste oppsatte eksamensdag. Det er ikke mulig å klage på karakter fra en muntlig eksamen, da denne ikke kan etterprøves.

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Det er mulig å stryke på muntlig eksamen. Det kan skje hvis din prestasjon ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene og dermed viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet. Se informasjon i emnebeskrivelsen om å gå opp til ny eksamen ved stryk.

 

Bekymret for hvordan du vil takle muntlig eksamen?

For noen studenter kan det være skremmende å gå opp til muntlig eksamen, særlig hvis man ikke har prøvd det før. Vi anbefaler derfor at du i seminarer og kollokvier benytter sjansen til å gjennomføre eksamensrollespill slik at du får kjent litt på situasjonen. Studenter som sliter med tanken på muntlig eksamen, anbefales å ta kontakt med faglærer om dette i god tid før eksamen. Studensamskipnaden (SIO) tilbyr også kurs og veiledning for studenter som har eksamensangst.

Publisert 22. sep. 2014 10:01