Hvorfor velge denne retningen?

Hva tenkte mennesker før i tiden om seg selv og sin rolle i verden? Hva slags holdninger hadde de til samfunnet og naturen? Kan vi lære noe av å studere mennesker som levde i antikken, middelalderen eller opplysningstiden? Hvilke tanker og verdier fra fortiden er det som preger livet vårt i Norge i dag? Slike og lignende spørsmål handler idéhistorien om.

På idéhistorie studerer vi idéer, oppfatninger og holdninger som har vært karakteriske for forskjellige samfunn og miljøer i Europa fra antikken og fram til i dag.

Når du studerer idéhistorie, blir du kjent med de lange linjene i historien og du lærer hvordan tradisjoner og tankestrømninger utvikler seg og endres. Du får forståelse for hvordan tenkning og holdninger preges av tiden vi lever i, sosialt, politisk og kulturelt. Idéhistorien tar for seg de store spørsmålene om mennesket, samfunnet, verden og Gud. Men den utforsker også de kollektive og ubevisste tankemønstrene som preger ulike epoker, og som er med på å styre våre holdninger og handlinger.

På idéhistorie vil du lære om forutsetninger og intellektuelle redskaper som tidligere tiders mennesker hadde for å forstå seg selv og sin samtid. Du vil også få innblikk i hvordan fortiden har bidratt til å forme vår egen tid og tenkning, enten vi er klar over det eller ikke. Ved å studere sentrale tenkere og tekster fra ulike historiske perioder, får du hjelp til å reflektere kritisk over dem, vår fortid og vår egen samtid.

Innføring og fordypning

Gjennom innføringsemnene i idéhistorie tilegner du deg oversikt over de store idéhistoriske epokene: Antikken og middelalderen, renessansen, opplysningstiden og tiden fra 1800-tallet og til vår egen tid. Her får du lese både Homer, Bibelen, Machiavelli og Marx - blant annet. Etter å ha tatt disse emnene og blitt godt kjent med idéhistorisk teori og metode, kan du fordype deg i studier av enkelte epoker eller temaer som ondskap, mystikk eller kjønnsroller.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 28. okt. 2019 10:42