Hvorfor velge dette programmet?

Dette er studiet for deg som har tatt en bachelorgrad i religionsvitenskap, men som fortsatt undrer deg på religion som fenomen og har lyst til å fordype deg i en religiøs tradisjon eller et religionsvitenskapelig temaområde med hjelp fra erfarne veiledere.

Utforsk religioner gjennom flere innfallsvinkler

Hvis du leter etter svar på hvorfor noen mennesker blir religiøse mens andre avfeier religion som overtro; hvis du interesserer deg for én religiøs tradisjon eller du lurer på hvordan religionsskifter skjer, historisk eller på individnivå, da er mastergrad i religionsvitenskap ved IKOS noe for deg. 

På masterstudiet i religionsvitenskap kan du fordype deg i fagets vitenskapelige tradisjon og lærer å bruke fagets teoretiske og metodologiske verktøy i analysen av et selvvalgt tema.

Motta veiledning fra kompetente fagpersoner 

På religionsvitenskap ved IKOS har vi erfaring med å veilede et vidt spekter av religionsvitenskapelige masteroppgaver. Vi har spisskompetanse innenfor de store verdensreligionene, og utgir artikler og bøker om alt fra udødelighet og nyreligiøse konspirasjonsteorier til klimaendringer i Himalaya og blasfemi i verdensreligionene. Til sammen dekker vi et bredt interessefelt og strekker oss langt for å legge til rette for at studentene kan skrive en masteroppgave om et selvvalgt tema.

Delta i et bredt faglig nettverk og studiemiljø 

Religionsvitenskap ved IKOS er landets eldste og største fagmiljø. Den religionsvitenskapelige forskningen ved instituttet er global. I tillegg til de ansatte ved religionsvitenskap samarbeider vi med kollegaer på de andre IKOS-fagene med kompetanse på religioner i de områdene de dekker (Japan, Korea, Kina, Midtøsten, Norge og Europa).

Fagutvalget for religionsvitenskap er en hjørnesten i studentmiljøet, og bidrar med faglige og sosiale aktiviteter som filmvisninger, quiz og foredrag. Fagutvalget fungerer som bindeledd mellom administrasjonen og studenter, og medlemmer i fagutvalget representerer studentene i utvalg og komiteer på instituttet. Å delta i fagutvalget gir deg et sosialt nettverk i studietiden og arbeidserfaring som kan være nyttig senere i karrieren.

Utvid perspektivene på utelandsopphold 

Ved IKOS legger vi stor vekt på internasjonalt samarbeid både i forskning og utdanning. Religionsvitenskap har en rekke internasjonale avtaler, blant annet om studentutveksling gjennom Erasmus-programmet og Nordplus-avtaler, med de største religionsvitenskapelige miljøene i Norden, Nederland og Irland, til samarbeidsavtale med Peder Sather-senteret ved Berkley i California og universiteter i Japan og India. Du kan også reise på praksisopphold i utlandet gjennom Erasmus+ eller Washington semester program.  

Vi anbefaler å reise på utveksling andre semester av graden, altså vårsemesteret første studieår. 

Jobb med integrering, bistand eller informasjonsarbeid

En mastergrad i religionsvitenskap gir nyttig kunnskap som kan anvendes i flere samfunnssektorer. Som religionshistoriker kvalifiserer du til jobber innenfor offentlig sektor og frivillige organisasjoner som jobber med integrering og bistand. Våre tidligere studenter jobber blant annet med saksbehandling og rådgivning innenfor media og kultur- og organisasjonsliv. Med en mastergrad i religionsvitenskap kvalifiserer du også til videre forskningsarbeid som stipendiat innen humanistiske og samfunnsvitneskaplige fag.  

Utvid kompetansen med et Honours-sertifikat 

Ønsker du ekstra faglige utfordringer? Som student på UiO har du mulighet til å supplere mastergraden med et Honours-sertifikat. Sertifikatet utgjør 20 studiepoeng, som du tar i tillegg til andre emner i mastergraden. Dette er en unik mulighet til å jobbe tverrfaglig, bygge nettverk og få nye perspektiver på eget fagfelt.    

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 1. des. 2023 15:10