English version of this page

Nobelarrangement ved UiO: En ny medisinsk æra med stamceller

Nobelprisvinner i fysiologi eller medisin i 2012, Shinya Yamanaka, kommer til Oslo 6. september. Han holder foredrag om en ny medisinsk æra med induserte pluripotente stamceller – iPS-celler – og deltar i paneldebatt om etiske aspekter ved stamcelleterapi. Arrangementene er åpne for alle.

Nobelprisvinner Shinya Yamanaka. Illustrasjon brukt med tillatelse fra Andy Potts.

Nobelarrangementet i Oslo 6. september inngår i Nobel Prize Inspiration Initiative (NPII). Dette er et globalt program som tar med nobelprisvinnere til universitet og forskingssentre for å inspirere og engasjere forskere i alle faser av deres karriere, spesielt studenter og unge forskere.

NPII drives av Nobel Media i partnerskap med AstraZeneca som er et globalt, farmasøytisk selskap.

UiOs største tverrfaglige satsing – UiO:Livsvitenskap – er vertskap for arrangementet i Oslo.

Japanske Shinya Yamanaka mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2012. Han delte prisen med britiske Sir John B. Gurdon.

Deres arbeid har vist hvordan modne, spesialiserte celler, slik som hudceller, kan omprogrammeres til å bli umodne celler – såkalte stamceller – som kan utvikle seg til ulike typer celler i kroppen. Dette har revolusjonert synet på utvikling av celler og organismer.

Modne celler kan bli til alle typer celler og vev

Yamanaka var den første som fant ut hvordan modne celler kan omdannes direkte til såkalte induserte pluripotente stamceller – også kalt iPS-celler eller iPSC ­– det vil si stamceller som kan bli til alle typer celler. Dette var et stort gjennombrudd. Før dette var kilden til denne typen stamceller i hovedsak befrukta egg, noe som er etisk omdiskutert.

Store forventninger til medisinske muligheter

Forventningene har vært store til at induserte pluripotente stamceller skal kunne brukes i behandling av mange typer sykdommer eller skader der vev og celler er ødelagt, for eksempel ved Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom, hjerteinfarkt, slag, blindhet og type 1-diabetes. Disse cellene kan også brukes til å forstå sykdomsmekanismer og teste nye legemidler.

iPSC kan også være nyttig for forebyggende tiltak som skal beskytte mot utvikling av sykdom eller for å utvikle persontilpasset medisin.

Fra Yamanakas sammendrag til foredraget i Oslo

Foredrag og paneldebatt åpne for alle

I Oslo holder Yamanaka et åpent foredrag om en ny medisinsk æra med induserte pluripotente stamceller. Etter foredraget vil han delta i paneldebatt om etiske aspekter ved stamcelleterapi. Disse arrangementene er åpne for alle, men du må melde deg på.

Yamanaka leder også en rundbordskonferanse og spiser lunsj sammen med inviterte studenter. Besøket avsluttes med spørsmål- og svarsesjon med forskere og studenter tilknyttet Nasjonalt senter for stamcelleforskning ved UiO og Oslo universitetssykehus.

Publisert 22. juni 2017 11:13 - Sist endret 18. sep. 2017 13:05