Tre UiO-forskere mottar prestisjefylte EU-midler

Det europeiske forskningsrådet deler i dag ut Advanced Grants til etablerte forskere. Universitetet i Oslo mottar tre av totalt fire norske tildelinger.

Bildet kan inneholde: briller, briller, panne, nese, hud.

Fra venstre: Jan Helge Solbakk, Øystein Linnebo og Bård Harstad Foto: UiO (Foto av Bård Harstad: Ola Sæther)

Prosjekter ved Det medisinske fakultet, Det humanistiske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet nådde helt til topps.

–Et stort gratulerer til de tre forskerne som kom gjennom dette nåløyet, og til hele apparatet rundt dem, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

I tillegg til de tre innvilgede søknadene, har Universitetet i Oslo et prosjekt på venteliste. Et av søknadsprosjektene fikk karakter A, men det var dessverre ikke finansiering til prosjektet.

–Vi vet at konkurransen om disse midlene er ekstremt hard, og jeg er imponert over det høye nivået også på søknadene som dessverre ikke gikk helt til topps, fortsetter Stølen.

De tre tildelingene er et svært godt resultat for Universitetet i Oslo. Til sammenligning fikk UiO fem ERC Advanced Grants-tildelinger i hele Horisont 2020-perioden, altså i årene 2014-2020.

Øystein Linnebo har hatt et ERC Starting Grant tidligere, mens Bård Harstad har to tidligere tildelinger fra Det europeiske forskningsrådet bak seg: et ERC Starting grant og et Consolidator grant.

–Dette viser tydelig at vi har forskere i verdensklasse ved Universitetet i Oslo, og det viser også at det europeiske forskningssystemet virker, sier Stølen.

Hvordan gjøre politiske brister til en mulighet?

Professor Bård Harstad ved Økonomisk institutt får tildeling for sitt prosjekt Environmental explotaition of political economics. Det er Harstads tredje tildeling fra ERC. 

-Hva betyr tildelingen for forskningsprosjektet og deg personlig?

–Undervisningsfrikjøpet er viktig. Med bygging av gruppe blir forskningstiden noenlunde lik, men det har vært svært givende å ansette og følge opp postdoktorene som har bidratt til mine tidligere erc-prosjekter. Disse juniorene har nå blitt selvstendige forskere, og med dette kan jeg glede meg til en ny runde.

Hva er det viktigste ved ditt prosjekt?

–Del 1 analyserer hvilke politiske krefter som forklarer hvorfor en ideell miljø- og klimapolitikk enda ikke har blitt innført. Dette er viktig, ikke minst i disse tider da staten vil ha «missions» og partnerskap med næringslivet. I dette grenselandet er det mye som kan gå galt. Så kommer vi til det aller viktigste:

Del 2 analyserer hvordan vi kan gjøre politiske brister til en mulighet, og hindringer til en styrke. Vi skal analysere hvordan internasjonale avtaler og politikk kan designes slik at de utnytter de politiske kreftene.

For eksempel kjenner vi til oljeselskaper som lobby’er mot miljøpolitikk. Noen internasjonal avtaler kan binde morgendagens regjering, slik at den blir vanskelig å påvirke av lobbygrupper på grunn av de internasjonale forpliktelsene. En slik avtale, som binder neste regjering, kan være svært attraktiv å forhandle fram om dagens regjering er usikker på om den blir gjenvalg. Med andre ord: En veldesignet avtale kan få større oppslutning takket være innenlandske politiske motkrefter, sier Harstad.

Les også: Bård Harstad får sin tredje tildeling fra EUs forskningsråd (Det samfunnsvitenskapelige fakultet)

–En enestående mulighet

Professor i filosofi, Øystein Linnebo får tildeling for sitt prosjekt Construction in the Formal Sciences.

Hva betyr tildelingen for forskningsprosjektet C-FORS, og deg personlig?

– Det er selvfølgelig kjempegøy å få denne muligheten! Tildelingen innebærer en enestående mulighet til å gjennomføre et stort og tungt prosjekt, som ellers aldri ville ha vært mulig. Prosjektet spenner over hele fire fag—filosofi, matematikkens grunnlag, formell semantikk og formell ontologi—og krever derfor mer enn hva en enkelt person kan klare i sin vanlige forskningstid. Nå blir vi en gruppe bestående av fire Professor II’ere, tre postdoktorer og to PhD-studenter, med komplementerende faglig bakgrunn, som skal jobbe samme.

Hva er det viktigste målet ved dette prosjektet, hva søker forskningen din avdekke eller få frem?

– Målet med prosjektet er å bruke en idealisert konstruktivistisk tilnærming for å løse problemer og paradokser som oppstår i en rekke formelle vitenskaper, og dermed gi disse vitenskapene et ordentlig grunnlag, som de lenge har manglet.

For å få dette til, henter vi inspirasjon fra en rekke store filosofer og matematikere. Aristoteles er spesielt viktig, pga. hans begrep om potensiell uendelighet. Andre viktige inspirasjonskilder er Kant og den svært filosofisk orienterte matematikeren Hermann Weyl (1885-1955).

Om prosjektet lykkes, vil det gi et ordentlig fundament for hele fire ulike formalvitenskaper, som hittil har manglet et slikt fundament. Dette er av stor teoretisk betydning, men vil også ha en del praktiske konsekvenser. For eksempel handler formell ontologi om design av datasystemer, hvor også intensjonale objekter som foreninger og bedrifter dukker opp. En av prosjektets samarbeidspartnere arbeider med praktiske anvendelser av våre ideer innenfor data-industrien.

Les også: Stort EU-stipend til banebrytende matematikkfilosofi

Utvikler ny metode for å undervise etikk

Professor Jan Helge Solbakk ved Senter for medisinsk etikk fikk tildeling for sitt prosjekt Moral residue - epistemological ramifications, ethical implications and didactic opportunities.

Hva betyr tildelingen for forskningsprosjektet og dem personlig?

– Det betyr veldig mye at jeg på slutten av min akademiske karriere kan vie meg fullt og helt til et etikk-prosjekt jeg har vært opptatt av siden jeg skrev min avhandling om Platon for snart 30 år siden.

Hva er det viktigste ved deres prosjekt?

– Det viktigste med prosjektet er at det adresserer et grunnproblem i moralfilosofien - hvordan begrunne eksistensen  av uunngåelige former for moralske feil, samtidig som det utvikler en ny metode for å undervise i etikk, og evaluere effekten av slik undervisning.

Les også: Søker svar i kunsten på medisinsk etiske dilemmaer (Institutt for helse og samfunn)

Om ERC Advanced Grants

Det europeiske forskningsrådet (ERC) støtter grensesprengende forskning gjennom attraktiv, langsiktig finansiering innen alle fagfelt, ERC Advanced Grants retter seg mot etablerte forskere med en forskerkarriere som viser at de er ledende innenfor sitt fagfelt..

Publisert 26. apr. 2022 12:00 - Sist endret 26. apr. 2022 13:11