200 millioner til prosjekt om klima og helse

HISP-senteret ved UiO får 200 millioner av den veldedige stiftelsen Wellcome Trust. Samarbeidet lanseres under klimatoppmøtet i Dubai.

To kvinner og en mann ser på teknisk utstyr på en værstasjon i Mosambik

Det nye prosjektet vil videreutvikle DHIS2 plattformen slik at den kan kombinere klima- og helsedata. Lederen av HISP-senteret, Kristin Braa, på besøk på en værstasjon i Mosambik. 

HISP-senteret ved UiO har blitt tildelt 14.5 millioner pund til videreutvikling av DHIS2, verdens største system for helsedata. Nå skal de kombinere data om klima med helsedata for å bedre forstå hvordan klimaendringene påvirker helsen vår. 

– Klima og helse er et viktig forskningsområde hvor vi er glade for å bidra med ny kompetanse. Støtten fra Wellcome Trust gir oss muligheter til å støtte myndigheter i det globale sør med digitale verktøy, data og kompetanse for å kunne forberede, planlegge og iverksette tiltak mot klima-påvirkning innen folkehelse, forteller Kristin Braa, lederen for HISP-senteret. 

Kobler sammen data om klima og helse 

Det nye prosjektet vil kunne hjelpe lokale helsemyndigheter med å svare på helseutfordringer knyttet til klimaendringer gjennom innovative digitale løsninger basert på DHIS2-plattformen. Arbeidet kan bidra til å svare på utfordringer som ekstremvær, utbrudd av klimasensitive sykdommer, og gi bedre støtte til områder med lav matsikkerhet.

Les den fulle pressemeldingen fra Wellcome Trust her. 

HISP vil samarbeide med helsedepartementer, lokale universiteter, forskningsgrupper, helsepersjonell og meteorologiske byråer. 

– Vi har også samlet kreftene innen UiO for konvergens innen forskning på Klima-helse med deltagere fra geovitenskap, biodiversitet, global helse, informasjonssystemer og maskinlæring, sier Kristin Braa.

Det er allerede pilotprosjekter i gang i flere land som bruker DHIS2-plattformen. Blant annet i Laos og Mosambik, hvor de har kombinert klimadata med helsedata for å gi tidlige varslinger om infeksjonssykdommer som kan påvirkes av klimaendringer.

Les mer om det nye prosjektet her. 

Om HISP, DHIS2 og Wellcome Trust 

HISP er et tverrfaglig senter ved UiO som promoterer forskning, innovasjon og kapasitetsbygging innenfor digital global helse. HISP har revolusjonert innsamling og bruk av helsedata i utviklingsland gjennom arbeidet med programvaren DHIS2.

Les mer om HISP og DHIS2-plattformen her. 

Wellcome Trust er en global veldedig stiftelse. De gir støtte til vitenskap som bidrar til å løse globale helseutfordringer. Mental helse, infeksjonssykdom og klima og helse er deres tre hovedsatsninger.

DHIS2-plattformen er et IT-system med åpen kildekode, og brukes for innsamling, validering, analyse og formidling av data. DHIS2 ble opprinnelig laget for helsesektoren, men benyttes i dag også på områder som vann, sanitær- og hygiene, logistikk, landbruk og utdanning.

Presenteres på COP28 

Partnerskapet mellom HISP-senteret og Wellcome Trust lanseres på COP28 i Dubai 2. desember. Det nye prosjektet presenteres i WHO-helsepaviljongen og strømmes til WHOs nettside. Her vil Kristin Braa, leder for HISP-senteret ved UiO, snakke om det Wellcome-finansierte prosjektet. 

Se strømmingen fra WHO-helsepavilijongen 2. desember, kl. 10.30 norsk tid.

 

 

Publisert 1. des. 2023 12:08 - Sist endret 1. des. 2023 13:22