Hvordan kan vi bidra til samfunnsoppdragene?

Ungt utenforskap er et økende problem, og det har store konsekvenser for de det gjelder og for samfunnet. UiO ønsker å bidra til inkludering av barn og unge. 

Bildet kan inneholde: fottøy, bein, mote, erme, stående.

Inkludering av barn og unge handler om å redusere utenforskap på alle arenaer av barn og unges liv. UiO er klare til å bidra. Foto: Ben Wicks / Unsplash

I regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2023–2032 er inkludering av barn og unge et av to samfunnsoppdrag. Inkludering av barn og unge handler om å redusere utenforskap på alle arenaer av barn og unges liv. UiO er klare til å bidra med sine tverrfaglige forskermiljøer. 

Å løfte dette fram som et samfunnsoppdrag handler om å mobilisere alle relevante miljøer til å løse en stor og kompleks utfordring – å redusere problemet med ungt utenforskap i Norge. Dette er et viktig oppdrag. Det er to hovedgrunner til det:

  1. Ungt utenforskap er et økende problem i det norske samfunnet, og det har store konsekvenser, både for hver enkelt og for samfunnet. 
  2. Det er et mangefasettert oppdrag, som trekker inn foreldre, barnehage, skole, ulike deler av forvaltningen, helse- og velferdstjenester – og mer uformelle arenaer som idrett og fritidsaktiviteter. Dette berører mange ulike aktører, som i dag har varierende og ofte lite kontakt og koordinering med hverandre.

Store og komplekse spørsmål krever dialog og samarbeid for å komme fram til målet. Forskningsrådet har bedt om faglige innspill til arbeidet med samfunnsmålet, og vi ved UiO er klare til å bidra. 

Vi har utarbeidet et posisjonsnotat knyttet til hvordan samfunnsoppdraget kan løses.

Vi inviterer også til et frokostseminar fredag 22. september kl. 08:30–10:00 på Domus Bibliotheca. Her får vi høre tre forskere som berører og kaster lys over inkludering av barn og unge, utenforskap, ulikhet og utdanning. Les mer og meld deg på.
 

Publisert 21. sep. 2023 14:15 - Sist endret 17. jan. 2024 11:42