Studentene må ivaretas godt

En rekke ulike hensyn skal løftes og brynes mot hverandre når tiltakene mot koronasmitte i disse dager nok en gang vurderes. I denne helheten må studentene ivaretas. Jeg mener det nå er nødvendig å åpne opp for betydelig mer fysisk undervisning ved universiteter og høyskoler.

Bildet kan inneholde: paraply, svart, menneskelig, gatemote, tekstil.

Universiteter og høyskoler må så langt mulig tilrettelegge for god digital undervisning både våren 2022 og i årene som kommer. Likevel, vi vet at tiden med mye digital undervisning har vært utfordrende for mange studenter. Selv om mange har klart seg rimelig godt, rapporter også mange om konsentrasjonsvansker, lavere læringsutbytte og en del har ikke klart å fullføre sine emner og studier. I tillegg har mange ungdommer og unge voksne rapportert om økende psykiske plager. Universitets og høyskolesektoren må derfor strekke seg langt for å bidra til at disse unge menneskene, i en formativ periode i deres liv, får et så godt faglig og sosialt tilbud som mulig.

Regjeringens til en hver tid gjeldende retningslinjer og påbud er førende for hva vi evner å få til. Dersom skjenkekranene åpnes og rødt nivå i VGS fjernes, forventer vi betydelige lettelser også for våre studenter. Det er mye som tyder på at studentene er både slitne og leie. Vi frykter frafall. Det vil være krevende for UiO, men langt viktigere; det er kritisk for hver enkelt student. Jeg mener det nå er helt nødvendig å revurdere balansen og å åpne opp for betydelig mer fysisk undervisning. Kanskje må et unntak fra 1 meters regelen nok en gang vurderes for vår sektor. Det vil gjøre en betydelig forskjell for hva vi evner å tilby.

Av Svein Stølen
Publisert 11. jan. 2022 14:22 - Sist endret 11. jan. 2022 14:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO