Podkast: Stolt over norsk fokus på etikk under prioritering av koronavaksinene

Vi har ennå ikke nok doser med koronavaksine og må prioritere. Hva er viktig å tenke på?

Bildet kan inneholde: bord, møbler, interiørdesign, arkitektur, gardin.

Jasper Littmann og Reidun Førde i samtale under innspilling. Foto: Thomas Olafsen, UiO.

Tredje juledag 2020 ble den første dosen med vaksine mot koronavirus gitt. Når vi har for lite av en ressurs må vi prioritere.

I denne episoden av Universitetsplassen får vi besøk av lege og professor i medisinsk etikk, Reidun Førde. Hun inviterte med seg Jasper Littmann, som er Folkehelseinstituttets assisterende direktør for koronavaksinasjonsprogrammet. Programleder er Thomas Olafsen.

Professor Reidun Førde var en av flere fagpersoner som ble bedt om å lage etiske kjøreregler for prioriteringene.

Gruppen bestod av medlemmer med mange forskjellige profesjoner, inkludert leger, samfunnsvitere og filosofer. Felles for alle er at de har lang erfaring med å bidra til prioritering av ressurser innen helsevesenet.

Prioriteringene ble vurdert utfra mange faglige aspekter

– Koronavaksinen visste vi ville være en knapp, men veldig ettertraktet ressurs når den først kom, sier Reidun Førde.

Folkehelseinstituttet ønsket personer med lang erfaring innen medisinsk etikk til å sitte i gruppen.

– FHI har vurdert vaksinasjonsprogrammet fra mange faglige aspekter, og etikk er ett av dem, sier Jasper Littmann.

Hovedmålet er å redusere risiko for død og alvorlig sykdom

FHI var klare på å gjøre prosessen så transparent og forståelig som mulig og ville derfor ha noen grunnleggende kriterier i starten.

– Det var viktig å tidlig sette noen mål for arbeidet. De to fremste målene ble å redusere risikoen for dødelighet og alvorlig sykdom. Andre mål var å opprettholde essensielle tjenester, beskytte sysselsetting og økonomi og å gjenopprette samfunnet, forklarer Littmann.

Et spørsmål om menneskesyn

– Ved å beskytte de svakeste og mest sårbare bidrar vi til å opprettholde sysselsetting og beskytte økonomien, sier Reidun Førde, som også føyer til at likeverd var viktig.

–Vi bør ikke skille mellom mennesker som viktige og mindre viktig. For meg er det et helt grunnleggende menneskesyn.

Førde er også stolt over at vi startet så tidlig i Norge:

– Vi kunne være tidlig ute og si «dette er viktig» og styre etter det, og vi kan nå være et forbilde for mange andre vanskelige beslutninger, sier Reidun Førde, professor i medisinsk etikk.

Flere temaer

I tillegg til mål og etiske kjøreregler for vaksinasjonsprogrammet får du blant annet høre mer om:

• Viktigheten av den den etiske diskusjonen.
  • Hva de involverte gjerne skulle ha visst, som de vet nå, men som de ikke visste tidligere.
  • I hvilken grad det er mulig å være sikker under en slik prioritering.
  • Positive følger av debatten om prioriteringene.

Lytt til mer fra Universitetsplassen podkast

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Du finner Universitetsplassen i alle podkastapper, inkludert iTunes/Apple podcasts og Spotify.

Av Thomas Olafsen
Publisert 4. mars 2021 13:14 - Sist endret 14. mai 2021 11:51