Jan Ivar Røssberg og Christian Ruud
Publisert 17. des. 2021 11:25

Ungdom på videregående rapporterer økende omfang av psykiske plager. Sosiale medier viser en trend blant de unge på å si de har en mental diagnose. Men hva er forskjellen på en psykisk lidelse og noe som vi egentlig bør kunne takle?

Bakteriebilde fra mikroskop  i 3d format
Publisert 18. nov. 2021 11:46

Det var farligere å bli syk i «gamle dager». Men vi er på vei mot «gamle dager» dersom vi ikke får bukt med en stille medisinsk katastrofe som truer, nemlig antibiotikaresistens. Roger Simm, forsker fra Det odontologiske fakultet, og Ernst Kristian Rødland, overlege fra FHI og forsker ved Det medisinske fakultet, diskuterer i denne episoden av podkasten Universitetsplassen utfordringene knyttet til vår tids forhold til antibiotika.

Bildet kan inneholde: smil, bein, komfort, aktive bukser, yoga bukse.
Publisert 29. okt. 2021 12:09

I sommer kom klimarapporten som fikk FNs generalsekretær til å erklære kode rød for menneskeheten. Nå er vi fremme ved klimatoppmøtet i Glasgow, omtalt som det viktigste siden verdens land signerte Paris-avtalen i 2015.

To menn ved et utebord utenfor Forkningsparken / UiO
Publisert 8. sep. 2021 08:33

I fjor tok 639 mennesker i Norge sitt eget liv. Det er 639 mennesker for mye. - Åpenhet og kunnskap er viktig, både for å hindre enkeltpersoner i å ta sitt eget liv, og for at alle rundt bedre kan fange opp tegn på selvmordsfare, sier forsker og erfaringskonsulent i denne podkasten fra Universitetsplassen.

Bildet kan inneholde: bein, gatemote, stående, gest, grå.
Publisert 6. sep. 2021 11:59

Valg og valgkamp har preget gater og torg og medier de siste månedene. Den 13. september er valget avgjort. Et endret styrkeforhold partiene imellom har preget valgkampen og vil også prege tiden etterpå, ifølge Bernt Aardal og Elin  Haugsgjerd Allern.

Geir Ulfstein og Andreas Føllesdal
Publisert 3. sep. 2021 10:00

Mange som bor i Norge har opplevd å få saker belyst av en norsk domstol. Men hvorfor skal vi bry oss med internasjonale domstoler – hvilken relevans har de for oss? Barnevernsakene hvor Norge er dømt av Den europeiske menneskerettsdomstolen for å ha lagt for lite vekt på familiegjenforening er gode eksempler på hvordan en internasjonale domstol kan bidra til økt rettssikkerhet for både barn og familier.

Marianne Guriby, Ole Andreas Kvamme, Adrian Espeleta og Nora Sulejmani. Foto.
Publisert 30. aug. 2021 13:40

Elever fra hele verden har krevd politisk handling gjennom skolestreik for klimaet. Mye er sagt om hvordan foreldre og lærere bør møte dette engasjementet. Men hva sier de unge selv?