Reagan og Thatcher formet Norge

Hvilke samfunnskrefter påvirker livet vi lever på jobb? Forfatterne Linn Stalsberg og Jonas Bals gjester podkasten Hylland og Wig for å finne svar.

Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig

Podkast: Hylland og Wig.
Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig inviterer til skarpe, opplysende og forunderlige samtaler som får deg til å stille spørsmål ved verden slik du trodde den var. Møt de fremste tenkerne i Norge: forskere og forfattere, eksperter og originaler.

Dagens arbeidsliv er ikke hva det en gang var. Lagerarbeidere og sykkelbud jobber ofte på korte, midlertidige arbeidskontrakter. Slik er det også for mange i byggebransjen. Utenlandske arbeidere får ikke faste kontrakter, og jobber lange dager. På nettsider som «Mitt Anbud.no» konkurrerer snekkere og rørleggere om å tilby billigst mulig arbeidskraft.

Jonas Bals, skribent og fagforeningsmann, er bekymret for arbeidslivet som har vokst fram de siste årene i Norge, og kaller det et «løsarbeidersamfunn».

- Vi er i ferd med å få en jungellov i arbeidslivet, den sterkestes rett. Dette er et farvann som høyreekstreme og autoritære bevegelser kan fiske rundt i, sier han i podkasten.

Resultat av villet politikk

Jonas Bals, som også har bakgrunn som historiker, sporer trendene som preger dagens arbeidsliv tilbake til de politiske endringene i verden på 1980-tallet, etter at Ronald Reagan og Margaret Thatcher ble valgt til ledere i USA og Storbritannia.

Det var starten på høyrebølgen, som også preget norsk politikk, og førte til omfattende reformer i arbeidslivet. Det ble lettere for bedrifter og arbeidsgivere å få det som de ville. Kollektive arbeidsavtaler ble gradvis erstattet av individuelle, og færre yrker ble omfattet av tariffavtaler.

Forfatter og samfunnsdebattant Linn Stalsberg legger vekt på at dette arbeidslivet ikke oppstod automatisk, som følge av teknologisk utvikling.

- Vi må huske at arbeidslivet i dag, er et resultat av en villet politikk, sier Stalsberg.

- Derfor kan vi også organisere arbeidslivet annerledes.

Gjestene i studio med Hylland og Wig.
Et arbeidsliv i endring: Jonas Bals og Linn Stalsberg i studio med Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig. Foto: Arve Nordland/UiO

Gjestenes utvalgte

Jonas Bals: Streik. En historie om strid, samhold og solidaritet

Linn Stalsberg: Etter pandemien. Tanker om krise, kapitalisme og en ny hverdag

Lytt til mer fra Universitetsplassen podkast

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Vil du gi oss tips og tilbakemeldinger kan du sende en epost til podkast-universitetsplassen@uio.no.

Lytt i Apple podcasts

Lytt i Spotify