Podkast: Koronavaksinen - et stikk av dårlig samvittighet

Mens nordmenn nå får sitt tredje stikk av koronavaksinen, har de færreste i utviklingsland fått beskyttelse mot viruset. Hvorfor er det slik?

Kvinne med munnbind ser på at helsepersonale setter covid-vaksine i arm på kvinne

 Vaksinering i Norge. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ser på vaksinering i Sarpsborg, der de over 18 får sin tredje dose. (Foto:Terje Bendiksby/NTB).

Mange er lei av koronapandemien nå. Våren kommer, og i Norge har det store flertallet av innbyggerne fått to eller tre stikk av vaksinen som beskytter dem mot COVID-19.

Hverdagen er tilbake for de fleste, men hva med resten av verden?

I en ny episode av Hylland og Wig, forteller Katerini Storeng, førsteamanuensis ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM), om den glemte koronakrisen, den som fortsatt herjer i verdens utviklingsland.

– Helt siden koronakrisen begynte har landene i nord orientert politikken sin innover og prøvd å sikre seg selv først, framfor å tenke globalt, sier Storeng.

Gir oppskrift på framtidig beskyttelse

Det er grunn til å frykte at innen utgangen av året vil mindre enn 40 prosent av befolkningen i Afrika være fullvaksinert, ifølge SUM-forskeren, og det kan ta opp til 2024 før man når 70 prosent vaksinasjonsdekning på dette kontinentet. Dermed er det en fare for at viruset vil fortsette å mutere med nye bølger av smitte også i rikere deler av verden.

– Vi vil ikke klare å komme ut av denne krisen hvis vi følger samme spor som vi har gjort til nå, sier Storeng.

I episoden kommer hun med en oppskrift på hvordan verden kan beskytte seg mot framtidige pandemier.

– Man kan ikke bare finne tekniske løsninger på pandemier og infeksjonssykdommer. Løsningen handler om å organisere samfunnene bedre og sikre borgernes rett til helse og velferdstjenester.

Litteratur og anbefalinger i samtalen

- Constant Gardener, av John le Carré

- Katerini Storengs kronikk i Aftenposten: Den ubehagelige sannheten om Norges globale vaksineinnsats

Gjestens utvalgte

Unprepared: Global Health in a Time of Emergency, av Andrew Lakoff.


Lytt til mer fra Universitetsplassen podkast

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv. 

Vil du gi oss tips og tilbakemeldinger kan du sende en epost til podkast-universitetsplassen@uio.no.

Lytt i Apple podcasts

Lytt i Spotify

    Publisert 4. mars 2022 09:31 - Sist endret 4. mars 2022 09:34