Podkast: Norsk batterisatsing – et nytt industrieventyr?

Batterier er helt sentrale for det grønne skiftet, enten det gjelder elektrifisering av transportsektoren eller lagring av sol- og vindenergi. Norske batterifabrikker er på vei, og mange snakker om «det nye industrieventyret». Men hvor realistisk er dette? Og hvor grønn er batteriproduksjonen egentlig?

Bildet kan inneholde: miksekonsoll, lydutstyr, elektronisk instrument, underholdning, deejay.

Ny batteriteknologi er grunnleggende for gjennomføringen av det grønne skiftet. Her testes batterier i lab'en på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: Eivind Torgersen/UiO

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, hode, hake.
Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi. Foto: UiO

I denne episoden av Universitetsplassen har programleder Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi, invitert med seg professor Ola Nilsen fra Universitetet i Oslo og Erik Sauar, administrerende direktør i Cenate AS – et firma som utvikler og produserer materialer til morgendagens litiumbatterier.

De samtaler om ulike utfordringer knyttet til veien fra forskning til batteriproduksjon, og hvorvidt forholdene ligger til rette for at Norge kan bli en ledende aktør i markedet.

Pleide å kortslutte og ta fyr

«Det grønne skiftet» ble kåret til årets nyord av Språkrådet i 2015. Begrepet innebærer blant annet at samfunnet må orientere seg bort fra bruken av fossilt drivstoff. Tanken om å nyttiggjøre seg av batterier i biler og båter, har imidlertid vært der mye lenger.

Ola Nilsen, professor ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

–  Siden nittitallet, i alle fall hvis vi snakker om litiumbatteriene. Universitetet i Oslo startet sin batteriaktivitet rundt 2006, sier professor Ola Nilsen ved Kjemisk institutt.

– Batteriutviklingen har gått gradvis, med noen markante hopp. Et av de største skjedde på slutten av nittitallet, da man tok i bruk litiumbatterier med karbonbasert anode i stedet for litiumanode. Før det hadde batteriene en tendens til å kortslutte og ta fyr, og det vil man jo ikke, forklarer han.

Hvor stor kan batterisatsingen bli?

Et annet bruksområde for batterier er også i ferd med å vokse frem i tilknytning til kraftnettet: Lagring av overskuddsstrøm fra bærekraftige produksjonskilder, for eksempel solcellepaneler og vindmøller.

Erik Sauar, adm.dir. i Cenate AS. Foto: Cenate

–  Analysene spriker litt når det gjelder hvorvidt dette har potensial til å vokse like mye som bruken av batterier i transportsektoren, men noen av dem har et lengre tidsperspektiv og anser at kraftmarkedet blir stort, sier Erik Sauar i Cenate.

Når det gjelder den norske batterisatsingen generelt, tror ikke Sauar det er snakk om at vi har funnet «den nye oljen».

– Det kan bli mange arbeidsplasser og mye eksport. Men bortsett fra billig strøm, i alle fall så langt, har ikke Norge noen unike naturlige fortrinn for batteriproduksjon, så vi kan ikke regne med like mye overskudd som vi har sett i oljesektoren. Skjønt det gjelder for så vidt for alle nye næringer – de vil ikke kunne matche de historiske inntektene fra olje og gass, sier han.

Hør flere episoder av Universitetsplassen

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Lytt i Apple podcasts

Lytt i Spotify

Vil du gi oss tips og tilbakemeldinger kan du sende en epost til podkast-universitetsplassen@uio.no

Publisert 12. aug. 2022 13:41 - Sist endret 16. aug. 2022 14:57