Universitetsplassen – en podkast fra UiO

Podkasten Universitetsplassen gir innblikk og kunnskap. Her hører du forskere og gjester snakke om et vidt spekter av temaer og viktige samfunnsspørsmål.

Podkasten er produsert av Universitetet i Oslo.

Episoder

  • Unge kreftoverlevere og pasientkommunikasjon
    8. mai 2024

    Hvorfor er det viktig å følge opp unge kreftoverlevere? Bør de ikke få slippe å være være assosiert med kreft resten av livet? Forskning viser at det er helt nødvendig å kommunisere godt med denne gruppen, fordi mange får seneffekter etter behandling, som de både må vite om og kunne snakke om med menneskene rundt seg.

    Forskerne Hanne Cathrine Lie og Elna Hamilton Larsen utdyper hvorfor kommunikasjonen med unge kreftoverlevere må tas på alvor, og hva som er viktig for å få det til.

    Programleder er Anne Wennberg

  • Tett på selvmordsforsker Lars Mehlum: – Jeg har lært utrolig mye av alle møtene med folk som enten har tenkt på, eller har gjort forsøk på å ta livet sitt
    7. mai 2024

    Han kom inn på feltet ved en tilfeldighet, men professor og psykiater Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF) har gjort det til sin livs oppgave å forebygge selvmord og drive folkeopplysning. Her forteller Mehlum om hva som driver ham og hvorfor han har så tett samarbeid med journalister, hvordan kongefamilien har bidratt positivt med sin åpenhet, og hvordan behandling kan hjelpe folk til å få et liv som er verdt å leve.

    Programleder er Julie Nybakk Kvaal

  • Cities & Society: Svenske og norske tilstander – segregasjon, byutvikling og kriminalitet
    30. apr. 2024

    Såkalte svenske tilstander er mye omtalt i Norge om dagen, men finner man lignende tilstander i Norge? Og hva betyr lokalsamfunnene og sårbarhetsfaktorene i utsatte byområder for rekruttering av barn og unge til kriminalitet?

    Gjester er Manne Gerell, dosent i kriminologi ved Malmö universitet, og Ingar Brattbakk, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI som snakker om segregasjon, byutvikling og kriminalitet.

    Programleder er professor Grete Brochmann fra institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

  • Valg i India: Hvorfor ligger populisten Narendra Modi an til å vinne for tredje gang?
    12. apr. 2024

    Det er valg i India, som med sine over 1,3 milliarder innbyggere nå er verdens mest folkerike land. Alt tyder på at sittende statsminister Modi – også kalt Indias Trump – blir gjenvalgt. Hvorfor det? Hvilke konsekvenser kan det få om han fortsetter å ta India i en hindunasjonalistisk retning? Og hvorfor skal vi i Norge bry oss?

    For å svare på disse og flere spørsmål har vi med oss statsviter Francesca Refsum Jensenius og antropolog Kenneth Bo Nielsen, som begge har fulgt India tett i mange år.

    Programleder er Gro Lien Garbo

  • Eva fikk kreft som 13-åring: – Lærere må våge å bruke seg selv
    22. mars 2024

    I dag overlever åtte av ti barn en kreftdiagnose, men å leve videre etter friskmelding er utfordrende.

    – Det er et stort behov i skolen for fortellinger om hva det vil si å være ung og alvorlig syk og om å leve videre etter å ha vært syk, sier Eva-Mari Andersen ved Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo, som nå forsker på andre unge kreftoverlevere.

    I episoden snakker hun med forfatter Birger Emanuelsen og pensjonert skolerådgiver Jan Anders Ommundsen.

    Programleder er Monica Bjermeland.

  • SAKLIG! Om krigslitteratur og da 644 UiO-studenter ble tvangssendt til Nazi-Tyskland - med Elsa Kvamme
    20. mars 2024

    Under krigen ble 644 mannlige studenter fra Universitetet i Oslo sendt til konsentrasjonsleire i Nazi-Tyskland. Her skulle de omvendes til en ny arisk, intellektuell og nazistisk elite som skulle styre etter krigen. En av studentene var Elsa Kvammes far. Nå har hun skrevet boka Tilbake til Buchenwald.

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er professor i sakprosa Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

  • Det indre liv i regjeringen: Preget av kollegialitet
    18. mars 2024

    Hvem av oss blir statsråder? Og hva foregår i de lukkede rom når avgjørelser tas? En ny studie viser en sterk grad av kollegialitet innad i ulike regjeringer. Beslutningsprosesser går også sin gang – til tross for at regjeringer, statsministre og statsråder kommer og går.

    Statsviter Jostein Askim sosiolog Marte Mangseth forteller om det indre liv i ulike regjeringer. Høyres Henrik Asheim forteller om en bratt læringskurve som statsråd.

    Programleder er Gro Lien Garbo

  • SAKLIG! Om masteroppgaven som sjanger
    1. mars 2024

    Hva er egentlig en masteroppgave? Hva er den til for? Og er egentlig kildeføring så viktig?

    Gjest er Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en engasjert masterveileder.

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er sakprosaprofessor Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

  • Tett på rettsodontolog Sigrid I. Kvaal
    2. feb. 2024

    Hun har håndtert tusen år gamle hodeskaller, og er med i Kripos sin ID-gruppe. Hva er rettsodontologi, og hvorfor er tenner så viktige for identifisering? Hør rettsodontolog Sigrid I. Kvaal fra Det odontologiske fakultet fortelle om hvordan hun håndterer et yrke som handler om å gi de døde en identitet, og hvordan det var å jobbe med en av de første true crime-podkastene i Norge «Gåten i Isdalen»

    Programleder er Astrid Skiftesvik Bjørkeng

  • Cities & Society: Hva er grønn gentrifisering?
    12. jan. 2024

    Strategier for bærekraft har fått en stadig mer fremtredende rolle i byutvikling. På samme tid har de sosiale konsekvensene av grønne planleggingsstrategier lenge blitt oversett i bybildet.

    I denne episoden av Cities & Society vil Roberta Cucca ta for seg grønn gentrifisering og hvordan man best kan forstå dette fenomenet.

    Programleder for episoden er professor Per Gunnar Røe fra institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO.

Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Universitetsplassen er produsert av Universitetet i Oslo. Produsent: Yvonne Pettrém og Arve Nordland.

Har du ønsker og innspill til temaer og innhold i podkasten?  Kontakt prosjektleder Yvonne Pettrém

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.