Universitetsplassen – en podkast fra UiO

Bildet kan inneholde: gul, tekst, font, tilpasning.
Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.
Programledere: Hedda Ovidia Stølen og Sondre Hølaas, studenter med bakgrunn fra Radio Nova.
 • Produsent: Arild Blomkvist
 • Lyd: Dag Backer
 • Research; Mari Lilleslåtten, Elise Koppang Frøjd, Gro Lien Garbo og Eva Michelsen Ekroll

Episoder

 • 17. Universitetsplassen LIVE: USA-valg: Kampen om internettets sjel
  18. sep. 2020

  Da Trump vant valget i 2016 var det med slagordene Make America Great Again og Build That Wall. Han anklagde kritiske medier for fake news og kom unna med sexistiske og rasistiske uttalelser. Twitter-presidentens motstander i årets valgkamp er kjent for å kløne det til på talerstolen og å være for old school for sosiale medier. Står denne valgkampen om internettets sjel, hvor Trump er den onde og Biden den gode? Hvor mye av valgkampen styres av Fox News og CNN, og hvor viktig blir sosiale medier i dette valget?

  Gjermund Stenberg Eriksen og Shaun Matheson fra NRK- podkasten Trump mot verden stiller som gjesteprogramledere i denne USA-utgaven av Universitetsplassen. På scenen får de besøk av professor i retorikk, Kjell-Lars Berge, og professor i medievitenskap, Gunn Enli.

  Opptaket er gjort 16. september 2020 med live-publikum på Union371 på Blindern, til arrangementet Dobbel dose Trump sammen med NRKs Trump mot verden.

 • 16. Universitetsplassen LIVE: Trenger vi et etisk råd for kunstig intelligens?
  28. aug. 2020

  Digitalisering og utviklingen av kunstig intelligens endrer fag og vil påvirke verden vi lever i. Det gir oss muligheter, men også store utfordringer. Hvordan forholder vi oss til etiske dilemmaer i årene som kommer når behovet for effektive teknologiske løsninger potensielt trumfer etikk og åpenhet?

  Ishita Barua, kunstig intelligens-forsker ved medisinsk fakultet, UiO og Mali Hole Skogen fra IKT-Norge slår alarm og ber Norge skynde seg med å etablere et etisk råd for kunstig intelligens. Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tar i mot utfordringen.

  Programleder: Marius Lorentzen, journalist i E24 og programleder for E24- podden.

 • 15. Universitetsplassen LIVE: Psykisk helse og pandemi
  28. aug. 2020

  Siden 11. mars har verden endret seg dramatisk. Hjemmekontor, hjemmeskole, lite klemming og fysisk kontakt. Hva med de som fra før har få å spille på og som følte seg isolert? Hvem takler det, hvem takler det ikke, og er vi mentalt klare dersom det kommer kraftigere tiltak igjen?

  Deltakere: Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt, UiO, Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Eline Skår, skribent og blogger (https://elineredderverdenlitt.blogg.no/)

  Programleder: Sondre Hølaas.

 • 14. Universitetsplassen LIVE: Livsvitenskap: Nytt kunnskapsmiljø for helseinnovasjon i Oslo
  28. aug. 2020

  Hva tenker helsedirektør Bjørn Guldvog om potensialet i helseinnovasjon i Oslo?

  Koronakrisen har vist at helsekriser angår alle sektorer og må håndteres globalt. Flere land satser på å utvikle kompetansemiljøer innen livsvitenskap. Livsvitenskapsbygget ved Universitetet er under bygging og der skal tverrfaglige forskningsmiljøer skape grensesprengende forskning, utdanning og innovasjon. Hva er livsvitenskap og hvordan kan det bidra til å håndtere de store helse- og miljøutfordringene vi står overfor?

  Helsedirektør Bjørn Guldvog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland møter viserektor Per Morten Sandset (UiO). Progamleder: Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin.

 • 13. Universitetsplassen LIVE: Klimakrisen og det grønne skiftet: Hvilke muligheter har vi i havet?
  28. aug. 2020

  Nina Jensen (REV Ocean) og Espen Barth Eide (Ap) møter havrettsekspert Catherine Banet (UiO) og Vebjørn Bakken (UiO: Energi) for en prat om Norges mulighetene under og over havoverflaten.

  Hydrogen, havvind og karbonfangst og -lagring (CCS) er tre mulige satsinger for Norge i havrommet. Hva ligger til rette for en slik næringsutvikling? Og hvilke trusler mot sårbar natur og miljø vil det kunne medføre?

  Programleder: Aslak Bonde

 • 12. Universitetsplassen LIVE: Norden i verden 2020
  28. aug. 2020

  Den nordiske modellen beundres, misunnes – og avskys – internasjonalt. Hvordan bygger Norden sin merkevare, og hvordan oppfattes “the Nordic way” egentlig? Med ulik håndtering av covid-19-pandemien og økt press for klimaløsninger - endres bildet av Norden i verden?

  Hilde Sandvik, programleder for podkasten Norsken, svensken og dansken, Sunniva Engh, Førsteamanuensis ved Institutt for arkeologi, historie og konservering, UIO og leder av forskningsprosjektet Nordic Civil Societies, og Malcolm Langford, professor ved Det juridiske fakultet (UiO) og leder av forskningsprosjektet Nordic Branding.

 • 11. Universitetsplassen LIVE: Fredsnasjonen Norge i FN´s sikkerhetsråd
  28. aug. 2020

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet (UiO) og jusstudent Gidske Dekker-Olsen om Norge i Sikkerhetsrådet.

  Hva vil Sikkerhetsrådet bety for Norges rolle i verden og hva mener Norge med å knytte konflikt og klima sammen som satsingsområde i Sikkerhetsrådet? 

  Programleder Kjetil Hanssen, Aftenposten.

 • 10. Universitetsplassen LIVE: Fake news: løgn og bedrag i sosiale medier
  28. aug. 2020

  Hvor farlige er falske nyheter?

  Ståle Grut (NRKbeta) og Petter Bae Brandtzæg, medieforsker ved UiO tar for seg informasjonskrigen i sosiale medier. Enten redaksjoner lyver bevisst, om sensasjonelle oppslag fra suspekte kilder sprer seg i sosiale medier eller tradisjonelle medier lar seg lure av trolling, kan fake news påvirke demokratiet og en åpen offentlig debatt. Hvordan kan de avsløres og stoppes?

  Programleder er Hedda Ovidia Stølen.

 • 9. Universitetsplassen LIVE: Kunnskapsnasjonen Norge
  28. aug. 2020

  Statsminister Erna Solberg, rektor Svein Stølen (UiO) og Runa Kristine Fiske (Studentparlamentet, UiO) tar tempen på kunnskapsnasjonen Norge.

  På spørsmål om hva Norge skal leve av i fremtiden, er svaret nesten unisont: Kunnskap. Men hva betyr egentlig det? Er det i det hele tatt mulig å vite hva slags kompetanse vi trenger? Hvilken kompetanse vil dagens studenter trenge for å lykkes i fremtidens (mer eller mindre) ukjente arbeids- og samfunnsliv, og hvilket arbeidsliv møter dem i andre enden?

  Programleder er Hedda Ovidia Stølen.

 • 8. Universitetsplassen LIVE: Når pandemien rammer verdens aller mest sårbare
  28. aug. 2020

  Bård Vegar Solhjell (Norad), Katerini Storeng, førsteamanuensis Senter for miljø og utvikling (UiO) og Maria Korkunc, journalist og statsviter ser med lupe på hvordan koronapandemien rammer hardt og de mest sårbare hardest.

  Hvilke konsekvenser har dette for bærekraft fremover, og hvordan sørger vi for at det vi har oppnådd ikke går til spille?

Mer ...
Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.