Konkurranseforelesninger

Hvem får jobben som UiOs nye førsteamanuensis i litteraturformidling? I finaleheatet står det mellom Mona Ringvej og Tonje Vold. De to sterke finalistene er invitert til Blindern onsdag 6. og fredag 8. november for å holde hver sin introduksjonsforelesning for emnet NOR4401 – Litteraturformidlingens sjangre. Forelesningene er åpne for alle.

Duellen mellom Tonje Vold og Mona Ringvej skriver seg inn i en lang akademisk tradisjon for offentlige konkurranseforelesninger. For hundre år siden kunne Dagbladet opplyse om at dr. Just Bing, dr. Francis Bull og bibliotekar Anders Krogvig i november skulle holde intet mindre enn to forelesninger hver, med henholdsvis fire ukers og fire dagers forberedelsestid. Til sammenlikning har Vold og Ringvej nå fått fjorten dager til å konsentrere seg om ett tema.

Var det tøffere tak før i tiden? Nja.

Leif Longum skriver i boken «Norsk» som forsknings- og studiefag (1989) at utpekingen av Francis Bull som Gerhard Grans etterfølger i 1919 gikk relativt fredelig for seg sammenliknet med konfliktene både før og senere. Da Hans Midbøe og Daniel Haakonsen gikk ut i kappestrid i 1950-årene var de teoretiske skillelinjene skarpere. Kampen sto mellom historisk og estetisk betraktningsmåte, «mellom to skoler i litteraturforskningen ved Universitetet», som Dagbladet så pedagogisk informerer sine lesere om 27. februar 1953.

I hvilken grad kommende ukes konkurranseforelesninger også blir en metodestrid, gjenstår å se. Det er utvilsomt to vidt ulike forskerprofiler som møtes til duell. På den ene siden står den bredt orienterte allmennlitteraten Tonje Vold, som har postkolonial teori, litteratursosiologi, feminisme og barnelitteratur som sine spesialfelt. På den andre siden står den produktive historikeren og forlagsredaktøren Mona Ringvej, ekspert på demokratiutvikling og ytringskultur, med en ikke uvesentlig bransjeerfaring. Begge skriver litteraturkritikk i avisene.

Vi gleder oss til uke 45 og en ulidelig spennende stjernekamp!

Emneord: historisk, estetisk, kappestrid, teori Av Sissel Furuseth
Publisert 31. okt. 2019 16:54 - Sist endret 31. okt. 2019 23:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Om bloggen

En blogg om, av og for litteraturens mellommenn og -kvinner.