Nyttige lenker (INF1000 - Høst 2011)

Her finner du en rekke lenker med informasjon relevant for de som følger kurset INF1000. Vi skal legge ut flere lenker etter hvert, men de som står her er noen av de viktigste å vite om i begynnelsen av kurset.



Fremgangsmåte for å lage et Java-program

  1. Innlogging: Du kan bruke din egen datamaskin eller en maskin på en av «terminalstuene» på universitetet. For å logge inn på terminalstuen trenger du bare å skrive ditt brukernavn og passord på velkomstskjermen til maskinen.

    Egen maskin: Hvis du har med deg en bærbar pc til UiO kan du "koble" den opp på det trådløse nettet ved UiO (klikk på teksten hvis du ønsker mer informasjon). Hvis du sitter på din egen pc (enten desktop hjemme, eller laptop på UiO) sjekk at du har installert en Java-kompilator før du går videre ― Mac og Linux kommer som regel med Java-kompilator, men på Windows må du vanligvis installere kompilatoren selv (for Windows anbefaler vi Java JDK 7, velg x86 hvis du ikke er sikker på om ditt OS er 32- eller 64-bits, den fungerer bra på begge deler. Her finner du Oracle's installasjonsveiledning). I alle tre operativsystemer kan du kontrollere at du har Java-kompilatoren installert riktig ved å taste "javac -version" på et kommandovindu (ikke ta med anførselstegnene). Hvis du ikke finner kommandovinduet se punkt 3 nedenfor. Hvis kommandoen svarer at du har versjon 1.5, 1.6, eller 1.7, så er alt i orden og du kan gå videre, hvis ikke kan du få hjelp fra din gruppelærer eller laptop-hjelpen på rom 3102 i sør-enden av 3. etg. OJD.

  2. Redigering: Deretter starter du et tekstredigerings-program. Det finnes mange slike å velge mellom, for eksempel Emacs (som finnes på Linux-maskinene i terminalstuen, og som du kan installere på din egen pc, både på Linux, Windows, og Mac) eller TextPad (et enkelt redigreringsprogram som finnes på Windows-maskinene på Ifi). Skriv programmet ditt i redigerings-programmet. Se følgende eksempel for gode tips til hvordan du kan bygge opp programmet ditt ― for å løse første ukeoppgave trenger du bare endre litt på teksten som står i anførselstegn i følgende eksemepl-program! Lagre programmet i en fil med riktig filnavn. Filnavnet skal være likt klassenavnet etterfulgt av .java, f.eks. følgende program (fra side 18 i læreboken) skal lagres med filnavnet Utskrift.java fordi klassen i programmet heter Utskrift. Husk at store og små bokstaver har betydning her.
    class Utskrift {
        public static void main(String[] args) {
            System.out.println("Beethoven komponerte Skjebnesymfonien");
        }
    }
    

  3. Kompilering: Videre bruker du et «kommandovindu», også kalt terminalvindu, for å kompilere programet. På Linux-maskinene på Ifi åpnes det automatisk et kommandovindu når du logger inn, men du kan også åpne det ved å trykke høyre musknapp og velge Open Terminal. På Mac finner du også kommandovinduet under Applications > Utilities > «Terminal». På Windows kan du åpne kommandovinduet ved å holde inn Windows-tasten (tasten til venstre for Alt-tasten) mens du trykker bokstaven r, og så skrive cmd, og trykke Enter.

    For å kompilere programmet skriver du på kommandovinduet kommandoen javac etterfulgt av mellomrom og filnavn, for eksempel:
        > javac Utskrift.java

    NB! Husk at du ikke skal taste inn ">"-tegnet, dette tegnet kalles prompt og brukes bare for å angi at det som følger er en kommando som skal tastes inn på kommandovinduet. Promptet du ser på skjermen avhenger bl.a. av operativsystem, på Unix (Linux) kan det f.eks. se slik ut: bruker@maskin ~ $

  4. Debugging: Hvis kompilatoren oppdager feil i programmet, retter du disse i tekstredigerings-programmet, lagrer, og kompilerer igjen. Feilmeldingen fra kompilatoren sier ofte hvor i programmet feilen sannsynligvis ligger, bl.a. vha. linjenummer. Bruk dette til å finne feilen, og husk at store og små bokstaver har betydning, både i programkoden og filnavnet. Mer info om kompilering og debugging kan du finne på side 19-20 i læreboken (3. utg.), og på Terminalvaktenes hjelpesider.

  5. Kjøring: Når du har rettet skrivefeilene slik at kompilatoren ikke gir noen feilmelding kan du «kjøre» programmet ved å skrive  java Klassenavn  på kommandovinduet, for eksempel:
        > java Utskrift