29. mars: Fra Aristoteles til Web 3.0

Martin Giese

Kort om foredraget:

Informasjonen på dagens World Wide Web er lagt ut på en måte som gjør den lett å bruke for mennesker. Men mange spørsmål lar seg bare besvare ved å kombinere informasjon fra flere forskjellige kilder. Semantisk Web, av noen kalt "Web 3.0", er en aktuell teknologi som skal gjøre det mulig for maskiner å finne og kombinere relevant informasjon fra forskjellige kilder, for å løse brukerens problemer. Det kan høres futuristisk ut, men teknologien er basert på en over 2000 år gammel tanke, nemlig å beskrive på en nøyaktig måte hva som utgjør en gyldig logisk argumentasjon. Denne tanken har ført til utviklingen av "formal logikk", som nå har en sentral betydning i å gi et fundament til en "maskinlesbar" web.

 

Oppsummering skrevet av Morten Dæhlen:

Du er et sted i verden, f.eks. på Kringsjå studentby, på et gitt klokkeslett, f.eks. kl. 18.52 en torsdag ettermiddag. Der oppholder du deg sammen med et par venner og dere blir enig om at nå har dere studert nok for i dag og vil gjøre noe hyggelig sammen. Dere ønsker underholdning i form av en film på en passende kino i byen. Gjennom et søk får dere beskjed om at filmen “The figther” går på Saga kino kl. 20.30, at dere rekker filmen dersom dere tar banen fra Kringsjå seneste 19.47 (Jeg har ikke sjekket rutetidene!). I tillegg får dere vite at en stor løssalgsavis har gitt filmen terningkast 4, og at filmen er regissert av David O. Russell. Deres lille søk på mobilen har kombinert informasjon om filmen, når den går, rutetider fra Ruter# og informasjon fra avisen. Dere får også beskjed om at det er 16 billetter igjen, og du og dine venner kjøper billettene med et par tastetrykk fordi din mobil også har blitt en “betalingsterminal”.

Dette er selvfølgelig mulig å få til, men her må minst 4 ulike enheter/organisasjoner involveres, en filmtilbyder(kino), en tilbyder av kollektivtrafikk(Ruter#), et mediehus (avis), og en enhet som tilbyr betalingsløsninger (bank). Skal disse enhetene på forhånd ha organisert seg slik at du får denne informasjonen skreddersydd, eller vil vi at systemet skal oppdage dette automatisk gjennom å forstå hva du spør om fra din mobil? Vi er på vei mot det siste og det kalles gjerne Semantisk Web, og det handler om å kombinere informasjon fra ulike kilder. Andre aktuelle kombinasjoner  er eiendomsinformasjon med kollektivtrafikk for innflyttere, flyruter med priser og (fint), bilutleie med turisme, osv.

Dette krever at data er publisert på maskinlesbar form og at datamaskiner har nok kunnskap til å koble data. For å få dette til må det utvikles en underliggende logikk som går helt tilbake til tankene utformet av de greske filosofer. Beregninger over kunnskapsrespresentasjoner har sin røtter hos Aristoteles (384-322 f.kr). Modus Barbara sier f.eks. at alle grekere er mennesker, alle mennesker er dødelige, dvs. alle grekere er dødelige!

Formallogiske beregninger kalles gjerne ressonering og dersom den verden man ressonerer i har en viss orden lar det seg gjøre å kombinere informasjon til et ønsket resultatet, f.eks. et forslag til et kinobesøk tilpasset dine interesser og som du rekker fra det stedet du befinner akkurat nå. For at de logiske beregningene skal fungere må man være enig om et felles vokabular eller en standard for hvordan ting beskrives. På toppen av dette må det bygges modeller som man kan utføre logiske beregninger på slik at det fremkommer meningsfylt informasjon for deg som bruker. Det viktige er at det etableres teknologi som er så intelligent at det er mulig å stille spørsmål som håndteres av teknologien.  Dette kalles semantisk teknologi og noen snakker også om intelligent agenter. Tenk deg en virtuell agent som finner tannlegetime for deg gitt oversikt over tannlegens og din egen timeplan, kollektivtrafikken i ditt område og kan gi beskjed til din arbeidgiver og kanskje bli så intelligent at den også kan flytte møter for at du i det hele tatt skal rekke å gå til tannlegen de nærmeste tre ukene.

Vi venter på Web 3.0 og er du spesielt interessert følg kurset Semantic technologies på Institutt for informatikk.

Emneord: informatikk, semantisk web
Publisert 4. apr. 2011 15:07 - Sist endret 7. feb. 2020 16:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere