Semesterside for MEK3230 - Vår 2016
Her er notatene for sjokk som vi gikk igjennom i forelesning.
Her er en PDF med spørsmål som kan hjelpe dere til eksamen.
Vi planlegger å utvikle moduler med fluidmekanikk og 3D printing. Om noen er interessert i å fortsette innenfor fluidmekanikk og synes dette høres spennende ut er det bare å kontakte meg.
Oblig 2 blir gjennomgått i timen onsdag 25. mai
Vi er nå ferdig med forelesninger og gruppetimer. Spørsmålsark med spørsmål du bør kunne svare på til eksamen vil bli lagt ut i slutten av uka
Oppdatert: det etterspurteløsningsforslaget til Gjevik oppgave 4.5.6 ligger nå ute.
Her er forelesningsnotatene om stabilitet. Se videoen fra MIT om stabilitet som også viser mange fine eksempler.
Torsdag 19. mai klokken 16-18 i 9.etg NHA blir det fagkveld i mekanikk!
Karsten foreteller litt om masterprogrammet. Andreas kommer med et kort innlegg. 2-3 av masterstudentene snakker om masteroppgaven sin, på populærvitenskapelig vis. Det blir servering av pizza og øl.
Vi håper så mange som mulig tar turen!
Ukesoppgaver er lagt ut. Gjevik 4.5.6, 7.12.2, 10.6.1
Det blir ikke gruppetime fredag 6. mai
Les om instabilitet i Acheson: 9.1-9.4, 9.8 & 9.9
Oblig 2 er rettet og levert ut i hyllene i 7. etasje. Ganske mange må gjøre den på nytt og fristen for ny innlevering blir 20. mai. OBS: Siden dere får såpass god tid vil det ikke bli mulighet å søke utsettelse på denne innleveringen hos administrasjonen i 7. etasje, så det er ingen grunn til å ikke gjøre seg ferdig så fort som mulig. Se på fristen som 13. mai med automatisk innvilget utsettelse i en uke.
Oppgaver om kompressible lydbølger fra Gjeviks kompendium: 9.10.2 og 9.10.6
Løsningsforslag ligger nå her
Oppgavetekst er lagt ut her. Oppgaven omhandler viskøs strømning og bølger.
På lang oppgave nummer 1 må dere kjøre/endre en utdelt kode (Matlab eller Python) som ligger her
OBS: det blir ingen forelesninger neste uke (18. og 20. april) slik at dere skal ha god tid til å få ferdig obligen. Husk også at fredag 22. april er siste gruppetime før innleveringsfristen!
Kompressible bølger (lydbølger) vil blitt gått igjennom på forelesning 25. april
Det blir ingen gruppetime fredag, 8 April.
Her er mine forelesningsnotater. Se på videoen om bølger, med notater for de som er interessert.
Les:
Acheson, Kap. 3.1-3.6, 3.10
Gjevik, Kap. 9
Oppgaver:
Acheson, 3.1, 3.2, 3.12
Oppgave 3 i eksamen fra 2005.
Oppgave 1 og 2 i eksamen desember 1998
Oppdatering: dere har jo hatt oppgave nr 2 før ... det var en glipp.
Dere kan jo se om dere finner en annen Bernoulli-oppgave i en annen gammel eksamen, eller eventuelt en helt annen type oppgave å trene på, dere skal ha hatt ca alt pensumet bortsett fra havbølger/lydbølger som typisk er en av tre oppgaver i de gamle eksamenssettene.
Oppgavene denne uka blir ikke gjennomgått. Uka etter påske blir det gjennomgang av oblig på onsdag og trolig ingenting på fredag. Mandagen etter det blir det repetisjon før vi begynner på bølger onsdag 6. april.
Les om lubrikasjonsteori i Kap. 7 Acheson og se på forelesningsnotatene. Bruk de neste ukene til å repetere hva vi har gått igjennom så langt. Neste uke legger vi ut noen anbefalte oppgaver og en liste med spørsmål som er relevant som pensum test.
Ukesoppgaver for denne uka er nå lagt ut. Obligen er også delt ut i hylla og de som fikk godkjent på første forsøk skal ha fått melding om det i Devilry. De som ikke fikk godkjent på første forsøk må levere på nytt innen torsdag 17. mars kl 15:00.
De som har levert leselige og ryddige besvarelser har generelt fått tilbakemelding inne i teksten. De som leverer masse rot får lite tilbakemelding.
De som ikke fikk til alle oppgavene (selv om de fikk godkjent fordi de har prøvd på alle og fått 70% riktig totalt) bør regne gjennom alle de tre lange oppgavene. Disse er typiske eksamensoppgaver. Skal man ha en sjanse på en god karakter på eksamen må denne type oppgaver beherskes.
Ukesoppgave 1 denne uka er kanskje litt vanskelig? Tormod vil vise hvordan man finner strømfunksjonen på tavla og hva spenningstensoren er slik at den blir lettere. De to andre oppgavene er greiere (se i forelesningsnotatene!).
Fasit uke 5 er nå lagt ut. Takk til Karl for påminnelsen! Oppgaver for uke 7 vil komme når Andreas er tilbake. Temaet vil være viskøs strømning (Stokes).
Uke7/8 vil vi fokusere på Stokes flow (Re-->0). Her er forelesningsnotatene og les Kap. 7 i Acheson.
Hvis det er en artikkel du skal lese i dette kurset er det "Life at Low Reynolds numbers" av Purcell. Trivia: Prof. E. M. Purcell ved Harvard U. mottok Nobel prisen i Fysikk (1952) for nye målemetoder innenfor magnetisme, men brukte den siste delen av sin karriere på å tenke på konsekvensen av Stoke's strømninger.
Oppgaveteksten er lastet opp. Innleveringsfrist torsdag 3. mars kl 1500.
Her er videoen vi så i forelesningen om Magnus effekten!
For interesserte er det en fin beskrivelse av Magnus effekten i artikkelen fra Clanet og Quéré.
Vi snakket også om bobblekavitasjon og når disse skaper en lokal (divergerende) energi som frigis som lys-sonoluminescence. Se også Wikipedia
Dersom du er av den tolmodige typen, begynn å tenk på et langsiktig eksperiment som feks. pitch drop eksperimentet. Dette har pågått i 83 år for å måle viskositeten av tjære og hele (!) 9 dråper er i dag registrert/generert.
Forelesningsnotatene for uke 6.
Les; Acheson Kap. 2, Gjevik Kap. 10
Løsningsforslag er nå lastet opp. Oppgaver for uke 5 er også lagt til