Jobber med «Tingenes internett»

Espen Helgeby hadde en drøm om å jobbe med fornybar energi. Nå er han ansatt i Silicon Labs, som er verdensledende innenfor energivennlige mikrokontrollere og radioer.

Bildet kan inneholde: erme, bildesign, ingeniørfag, anlegg, briller.

Espen Helgeby på laben til Silicon Labs i Nydalen.

– Mikrokontroller, hva er det?

– Vi kan se på det som en hjerne som styrer annen elektronikk, sier Espen. Og den er bitteliten, og kan derfor puttes inn i små produkter som smartklokker.

Relevante fag

Espen forteller at han absolutt har bruk for det han har lært på studiet i jobben: – Jeg sitter med skolebøkene oppe, sier han.

Jeg får stadig aha-opplevelser når jeg forstår hva ting jeg studerte faktisk kan brukes til.

Etter videregående lurte Espen på om han skulle bli økonom eller ingeniør. Han likte matte og fysikk, og valgte til slutt ingeniørhøyskole.

– Jeg hadde aldri noen trang til å åpne dingser da jeg var liten, så kanskje det betyr at jeg er en dårlig ingeniør? smiler han.

Til Oslo kom han egentlig for å studere materialer, energi og nanoteknologi, men oppdaget at han likte elektronikk og programmering. Dermed endte han opp med en master i romteknologi.

Rominstrument

Silicon Labs

Den norske delen av firmaet het opprinnelig Energy Micro, men ble kjøpt opp av Silicon Labs, med hovedkontor i Texas, for en milliard kroner i 2013.

Her kan du lese mer om arbeidsplassen til Espen:

Tingenes internett

Usikker på hva det er?

Les Hva er egentlig tingenes internett fra Din Side.

Som masteroppgave laget han et instrument til UiOs studentsatellitt CubeSTAR. For masteroppgaven sin fikk han pris for beste masteroppgave innen romteknologi og romvirksomhet, som tildeles av Norsk industriforum for romvirksomhet, NIFRO.

Se film om Cubestar-satellitten hos forskning.no.

Da det åpnet seg en mulighet for at det samme instrumentet kunne brukes på et utvalg av satellittene i det internasjonale samarbeidsprosjektet QB50, jobbet Espen derfor et år etter masteren på UiO med å videreutvikle instrumentet.

– Jeg tror jeg var en ganske flittig student, mener Espen, men påpeker også viktigheten av å engasjere seg sosialt ved siden av studiene som for eksempel i Studentenes Elektronikkforening og Oslostudentenes Idrettsklubb. Studentforeningen var viktig for et sosialt liv, og for å ha et nettverk også til senere.

Jobben i Silicon Labs har han hatt siden i høst, og den er han veldig fornøyd med.

– Vi er en passe stor bedrift, med litt over 50 ansatte. Vi har det veldig bra sosialt, blant annet feirer vi milepæler og drar på turer, sier Espen.

«Internet of things» – den neste industrielle revolusjon?

Silicon Labs leverer teknologi til «tingenes internett» – Internet of Things, IoT, på engelsk. IoT kalles ofte «den neste industrielle revolusjon.»

– Vi tror IoT-markedet kommer til å eksplodere, sier Espen.

Nå er all teknologien som skal til på plass, og prisene på et nivå som muligjør kommesielle produkter. Da er det bare for kreative sjeler å lage produkter og tjenester.

Produktene en snakker om er det bare fantasien som setter grenser for: Medisinske sensorer, smarte hjem og smarte biler.

Espen Helgeby

Bachelor: Mikrosystemteknologi fra Høgskolen i Vestfold (nå Høgskolen i Sørøst-Norge)

Masterprogram: Elektronikk og datateknologi, ferdig master i 2014

Fra: Holmestrand

Bor: I Oslo

Les flere karriereintervjuer

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 10. juli 2017 14:38 - Sist endret 29. nov. 2021 13:32