Gi meg de gnistrende hjerner!

– UiO er et fantastisk universitet, som holder høy internasjonal standard, men UiO-studenter er generelt ikke flinke nok til å innse sin verdi etter endt utdannelse, sier Satvir Singh Parmar, som jobber i McKinsey.

Han låner ut hjernen sin i konsulenthuset McKinsey & Company, og ser gjerne flere realister gjøre det samme.

Nå jobber han blant annet med å rekruttere nye UiO- studenter til McKinsey & Company.

Selv er han et godt eksempel på at kunnskapene man utvikler ved universitetet kan brukes til mer enn det åpenbare. Satvir valgte å studere fysikk fordi han alltid lurer på hvorfor ting er som de er. For ham var fysikken det faget som gikk dypest i forhold til å forklare dette.

– Faget gir et grunnlag for å kunne forstå det meste. Interessen for å finne ut hvordan ting egentlig henger sammen og fungerer, har jeg hatt siden jeg var liten. Det er på en måte en barnlig nysgjerrighet som for alvor ble vekket i meg da TV-en hjemme gikk i stykker og mekanikeren viste meg alt som var inni! Jeg studerte ikke fysikk for å få en spesiell jobb, jeg har kun fulgt og studert det som har interessert meg.

Satvir og sjokoladefabrikken

Etter å ha studert Elektronikk og datateknologi, fikk han først jobb i Nidar, som Brand Manager.

Der hadde han totalansvar for Stratos, Cuba, Caramello og Max, som han styrte i forhold til markedsføring, salgsanalyse, konkurrentanalyser og innovasjon.

For en periode var han altså Willy Wonka, og levde ut det som kanskje er mange barns søte drøm. Men så gikk han lei:

– Jeg blir veldig urolig om det går for mye rutine i det jeg gjør. Klart det var utfordrende og gøy å jobbe som merkevaresjef i Nidar, men over tid er egentlig prosessene veldig repetitive og like, forteller han.

– Det var nok hovedgrunnen til at jeg byttet jobb: For meg har det å hele tiden lære nye ting og aldri slutte å være student stått meget sentralt, og jeg følte egentlig at jeg sluttet å utvikle meg rent intellektuelt.

En hjernekrevende arbeidsplass

Når sjansen så bød seg, gikk han dermed over til stillingen som konsulent i det internasjonale konsulenthuset McKinsey & Company for å bryne hjernen på nye problemstillinger. Konsulenthuset støtter strategiprosesser i privat og offentlig sektor, i Norge og på verdensbasis.

– McKinsey & Company er vel en av de aller mest hjernekrevende stedene å jobbe i Norge, så det passet meg derfor utmerket å begynne her. Dessuten er bredden og effektene av McKinsey & Company sitt arbeid på et nivå som virkelig "makes a difference". Vi jobber som støttende rådgivere til toppledelsen i de aller største selskapene i verden, og derigjennom får vi være med på prosesser som setter agendaen i både privat og offentlig sektor.

Løser "sykdommer"

– Egentlig liker vi å se på oss selv som leger som løser "sykdommer" og utfordringer for våre klienter, og målet er som oftest å gjøre klientene våre mer konkurransedyktig. Det er derfor sentrale evner, for en konsulent i McKinsey & Company, å raskt kunne sette seg inn i komplekse problemstillinger, bryte dem ned i komponenter, analysere enkeltkomponentene og syntetisere løsninger som ikke bare letter symptomene, men løser de underliggende problemene.

Som et eksempel forteller Satvir at han akkurat nå jobber med å hjelpe en klient til å forme et større IT-optimeringsprogram. Som følge av flere fusjoner og sammenslåinger ser man potensialet i å drifte den samlede IT-funksjonen på en mer effektiv måte.

– Dette betyr nødvendigvis ikke at mange mennesker mister jobben, snarere tvert imot betyr det at alle vil kunne jobbe på en mye mer effektiv måte, slik at man løsriver kapasitet til å også jobbe med mer fremtidsrettet utvikling og innovasjon, forklarer Satvir.

Jakter på ambisiøse realister

– Noe av det aller mest spennende med jobben er måten vi jobber på. Vi jobber i dedikerte team som løser problemer sammen, lærer av hverandre og felles drar prosessen mot konklusjon. Personlig digger jeg dette, og det minner meg veldig om intensive kollokvier på fysikken rett før eksamen. Denne intensiteten er forøvrig noe jeg savnet i min forrige jobb.

Behovet for gode akademiske ferdigheter er grunnen til at Satvir nå står i spissen for å rekruttere flinke realister fra UiO til McKinsey & Company.

Flinke realister er spesielt gode til å jobbe med komplekse problemer (f.eks. en stor matematisk beregning) på et abstrakt nivå, bryte det ned i delkomponenter (f. eks. faktorisere og sortere), analysere delkomponenter (f.eks. derivere og integrere) og syntetisere/oppsummere, noe som er særdeles likt måten vi jobber på som konsulenter, forteller han:

– Er man god til å holde tungen rett i munnen med så mange variabler som realfagene lærer deg, er man godt trent til å angripe de komplekse problemstillingene vi jobber med.

Innse din egen verdi!

Derfor håper Satvir at flere realister kan innse verdien av sin egen kunnskap, og våge å tenke bredere når det kommer til hvordan de velger å bruke den i arbeidslivet:

– UiO er et fantastisk universitet, som holder høy internasjonal standard, men UiO-studenter er generelt ikke flinke nok til å innse sin verdi etter endt utdannelse. Altfor få ender opp i lederstillinger etter endte studier.

– Husk at man selv er sin største begrensning. Smarte mennesker har en signifikant verdi for samfunnet, og seriøst, det er viktig å forstå at om man har gjort det bra gjennom studiene på UiO, så er det de færreste ting man ikke kan klare å gjøre i eller for næringslivet.

Satvir Singh Parmar

Yrke: Konsulent hos McKinsey & Company

Bachelorprogram ved UiO: Elektronikk og datateknologi

Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud innunder bachelorprogrammet Elektronikk, informatikk og teknologi

Masterprogram ved UiO: Fysikk

Emneord: konsulentbransjen, konsulent, McKinsey, karriereintervju, karriere, satelitt, romfysikk
Publisert 9. nov. 2016 18:40 - Sist endret 19. juli 2021 14:46