English version of this page

Feltkurs og ekskursjoner

Som student ved Institutt for geofag har du mulighet til å delta på feltkurs og ekskursjoner. Disse kan vare fra en til flere dager, opp til to uker. De fleste feltkurs og ekskursjoner er obligatoriske å delta på. På denne nettsiden finner du generell informasjon viss du skal dra på feltkurs eller ekskursjon.

Studentene på ekskursjon til Finse i emnet GEO1010 – Naturgeografi høsten 2014. Foto: GKT/UIO

Studentene på ekskursjon til Finse i emnet GEO1010 – Naturgeografi høsten 2014. Foto: GKT/UIO

Før du drar!

Alle studenter som skal på ekskursjon eller feltarbeid må ha tatt HMS-emnet: HMS0504 – Feltsikkerhet. Dette er et nettbasert e-læringsemne med påfølgende test, husk å vurderingmelde deg i StudentWeb dagen før du tar det. Du tar emnet bare en gang.

Andre ting du må huske på:

1. Betaling av kursavgift

Det kreves ikke deltageravgift for dagsturer. Det er forventet at du selv tar med mat og drikke til turen.

Feltkurs og ekskursjoner som varer mer enn én dag har en kursavgift per dag for å dekke kostpenger. For tiden er denne avgiften:

  • innenfor Norge og i utlandet: Kr. 150/døgn

Egenandelen må være betalt på forhånd via E-pay. Innbetalt egenandel refunderes kun ved gyldig fravær.

2. Ta med riktig klær og nødvendig utstyr

Alle studenter som skal på feltkurs/ekskursjoner er forventet å ha nødvendig feltutstyr og klær/sko egnet for reisemål og værforhold.

Klimaforholdene kan være harde: Kalde vintre, regnfull høst/vår og kjølige sommerkvelder. I fjellet er det heller ikke uvanlig med snøfall, selv midt på sommeren. Sjekk værmeldingen før du skal dra. 

Godt utstyr for feltkurs/ekskursjoner kan omfatte:

  • Klær: Vannog vindtette klær, ullundertøy, en ekstra genser, votter, lue, skjerf, ekstra sokker.
  • Fottøy: Fjellstøvler eller andre sko som egner seg for terrenget der feltturen skal gå.
  • Utstyr: Kamera for dokumentasjon, skisseblokk og penn, kompass, forstørrelsesglass, hammer, solbriller, og forbindingssaker (for kutt, blemmer), eller ski om aktuelt for årstid og reisemål.

3. Fyll ut og signer feltkort

Du fylle ut og undertegne et feltkort FØR du reiser på et feltkurs/ekskursjon. Dette inkluderer endagsekskursjoner såvel som lengre feltturer, og master- og ph.d. studenter som gjør feltarbeid.

Feltkortet gir instituttet nødvendig informasjon om deg, turen og prosjektet, og er også din kontrakt med instituttet. Feltkort fylles inn og lagres via Nettskjema.

Se HMS websidene: Feltarbeid, prosedyrer og feltkort

  • Det elektroniske skjemaet Feltkort for feltdeltaker er lenket opp fra denne websiden skal fylles ut og sendes inn.
  • Ta også en kopi av skjemaet og legg det i posthyllen til den som skal lede ekskursjonen (1. etg. Geologibygningen eller der feltansvarlige har kontor MetOs eller GEO-PGP).

4. Overnatting

Innkvarteringen på feltturer og ekskursjoner har ofte en enkel standard (herberge/campinghytte), men det kan også være på hotell. Du vil dele rom med minst én annen person, som regel av samme kjønn. Du kan bli bedt om å ta med egen sovepose/sengetøy og håndklær.

5. Spesielle diettbehov

Studenter med spesielle behov (allergier, vegetarianer, religiøse forhold osv.) må informere den feltansvarlig i god tid på forhånd.

6. Forsikringer

Når du deltar på undervisning som innebærer feltarbeid eller tilsvarende, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring.

Les om hvordan du er forsikret som student.

Studenter på brevandring med sikring i tauline. Foto: RHM/GEO
Studenter på brevandring med sikring i tauline. Foto: RHM/GEO
Publisert 25. okt. 2012 12:10 - Sist endret 12. feb. 2020 10:12