Jobb og videre studier

Etter fullført bachelorgrad kan du gå videre med en mastergrad i europeisk kultur. Våre kandidater jobber med ulike typer informasjonsformidling, journalistikk, forlagsarbeid, saksbehandling og analyse, og service- og publikumsarbeid. Andre arbeidsområder er veiledning, undervisning og kulturformidling.

Hva gjør tidligere studenter?

  • Rådgiver

    For Julie var deltidsjobb og praksisperiode til stor hjelp som jobbsøkende idéhistoriker – nå jobber hun med formidling og koordinering av forskning.

  • Førstekonsulent

    Å velge studie og faglig fordypning ut fra egen interesse har vært avgjørende for Evelyns vei til jobb i Kommunal- og distriktsdepartementet.

De viktigste bransjene

Bachelorkandidater fra Det humanistiske fakultet jobber i disse bransjene:

Graf: utdanning og skoleverk 18 prosent; media, forlag og kommunikasjon 12 prosent; kulturlivet 11 prosent; salg, hotell og restaurant 10 prosent; offentlig forvaltning 8 prosent; næringslivet 8 prosent; interesseorganisasjoner 5 prosent; helse og omsorg 5 prosent; og andre bransjer 17 prosent. Kilde: UiOs kandidatundersøkelse 2018.

Hvor mange som jobber i hvilken bransje varierer med hvilket studieprogram kandidatene har tatt. Det var ikke mange nok som svarte på siste kandidatundersøkelse fra Idehistorie til å få en pålitelig bransjeprofil for dette spesifikke programmet.

I tabellen er Kulturlivet en samlekategori for «Arkiv, bibliotek, museum» og «Kunst, kultur og kreative næringer». Næringslivet er en samlekategori for «Konsulentytelser/Forretningsmessig tjenesteyting», «Bank/Finans/Forsikring/Eiendom», og «IT/IKT/Telekommunikasjon/Internett».

Smarte valg underveis i studiene

Utdanningene på HF åpner for mange valgmuligheter utover den faglige fordypningen. Som HF-student er det mye du kan gjøre for å skape din egen profil og gjøre deg attraktiv på arbeidsmarkedet. Så bruk hjertet, men tenk også strategisk og benytt mulighetene for å få inn jobbrelevante elementer i graden din!

Studere videre

Med fordypning i idéhistorie, kan du søke opptak til:

Avhengig av hva du har valgt som støttefag eller frie emner, kan du også søke opptak til master i:

Vil du bli lærer?

Vi gjør oppmerksom på at Kunnskapsdepartementet har vedtatt ny nasjonal rammeplan for praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) (regjeringen.no). Den viktigste endringen er at det ble krav om mastergrad. Innføringen av kravet trådte i kraft fra studiestart vår 2019 for PPU deltid og studiestart høst 2019 for PPU heltid.