Hvorfor velge denne retningen?

Vil du jobbe med litteratur? I dag finnes det mange muligheter for deg som vil jobbe med å formidle litteratur til barn og voksne. Litteraturformidling utøves av bibliotekarer, forlagsansatte og journalister, skuespillere og oversettere. Litteraturformidling foregår i forlag og bokhandler, biblioteker, litteraturhus og kulturhus, i lesesirkler og på festivaler, og både i det sosiale rom og på digitale plattformer.

Kort om studiet

Studieretningen i litteraturformidling bygger på litteraturstudier av lavere grad, men studiene orienteres her i en mer praktisk-profesjonell retning. Studieretningen kombinerer temaer fra allmenn litteraturvitenskap og nordisk litteratur. Den er unik både i norsk og internasjonal sammenheng.

Studieretningen i litteraturformidling har en profesjonsrettet profil. Den gir teoretisk og praktisk kompetanse i litteraturformidling, og kjennskap til det norske litterære feltet spesielt. Du får innsikt i og erfaring med litterære vurderingsformer, og skriftlig og muntlig formidling.

Estetiske, historiske, teoretiske og litteratursosiologiske emner

Studiet omfatter estetiske, historiske, teoretiske og litteratursosiologiske emner. Det undervises i hvordan litteraturen organiseres i samfunnet, hvordan den utgis og omsettes, hvordan den kan underkastes kvalitativ vurdering, og hvordan den omtales og kritiseres i mediene.

Litteraturformidling

Studiet gir kompetanse i litteraturformidling, med andre ord det som gjøres med litteraturen på veien fra forfatteren til leseren. I dette ligger både litteraturkunnskap og bransjekunnskap, dessuten kompetanse i litterær vurdering og i skriftlig og muntlig formidling. Institusjonsforståelse står sentralt.

Dette mangslungne feltet mellom forfatter og leser utgjør studieobjektet vårt. Litteraturbegrepet vi legger til grunn, inkluderer både diktning og sakprosa.

Evnen til å stille spørsmål, til kritisk tenkning og å være løsningsorientert

Sentralt i studiet står teoretiske, estetiske og litteratursosiologiske spørsmål om hvordan litteratur vurderes, produseres og spres, om lesning og litterær smak og om litteraturens rolle i samfunnet. Evnen til å stille spørsmål og til kritisk tenkning er avgjørende i studiet, men det er også evnen til å være løsningsorientert og kunne forholde seg til gitte rammer.

Praksisopphold

I tredje semester kan studentene få kortere praksisopphold i et forlag eller en annen litterær institusjon.

Masteroppgave

Studiet avsluttes med en ettsemesters masteroppgave som enten er individuell eller et prosjektarbeid (gruppearbeid) innenfor ett av studieretningens temaer.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 23. nov. 2023 11:25