Gjesteblogg: Pensjonistkollektiv og arbeidsplasser for eldre

Kristine Ausen (23) tilbrakte sist sommer i Cape Town som en del av sommerprogrammet i sosialt entreprenørskap. Les hennes blogginnlegg om internshippet i NOAH.   

Kristine Ausen jobbet hos NOAH i sommer. Her i second hand-butikken deres med en kollega.

"Ordet sosialt entreprenørskap var for meg helt ukjent for et år siden, men er nå et svært viktig ord i min hverdag, og noe jeg definitivt vil jobbe videre med.

Sosialt entreprenørskap handler om å løse sosiale- og samfunnsmessige problemer på en entreprenøriell måte. Det unike med sosialt entreprenørskap er at driven til entreprenørene ikke er profitt og anerkjennelse, men det å skape en forskjell i samfunnet. Sosiale entreprenører jobber for en bedre verden, med et brennende engasjement for å løse samfunnsproblemer.

Som en del av halvtårsstudiet jeg tok på UiO, fikk jeg muligheten til å jobbe med sosialt entreprenørskap i Sør-Afrika i 10 uker. Dette er en unik mulighet, da sosialt entreprenørskap er svært sentralt i et land der forskjellen mellom rike og fattige er stor og det er mange sosiale utfordringer. 

Matchet med en sosial entreprenør

Før vi studentene dro ned til Cape Town, ble vi matchet med en bedrift eller organisasjon ut ifra våre ønsker, kunnskap og erfaringer. Jeg ble matchet med NOAH, en organisasjon som jobber med å bedre livsvilkårene for eldre.

Internshippet gikk ut på å hjelpe organisasjonen med en Take Away og Catering-tjeneste som ikke hadde nådd sitt fulle potensiale. Min oppgave var å kartlegge situasjonen og utvikle en forretningsplan, samt lage en økonomisk rapport.

På kontoret til NOAH, sammen med medstudent Henriette Vågen Aase. Foto: Kristine Ausen

NOAH som sosial entreprenør

NOAH har fått en stor plass i hjertet mitt og jeg kan ikke understreke nok hvor inkluderende og hardtarbeidende organisasjon dette er.

NOAH står for: «Neighbourhood Old Age Homes». Enkelt forklart et «eldrehjem» for pensjonister som er selvstendige. NOAH har totalt 11 kollektiver, der de eldre bor sammen i hus med felles kjøkken, stue og bad. Disse husene er spredt rundt i ulike områder i Cape Town. De fleste holder til i nærheten av et NOAH-senter, som er et legesenter som medlemmene kan benytte seg av. Det er også her alt det sosiale skjer. Trening hver morgen, et lite bibliotek, ulike arrangementer, foredrag, bingo og karaokekveld for å nevne noe av det gøye som skjer. Sist men ikke minst, det som gjør NOAH til en sosial entreprenør er at de har startet opp 7 ulike bedrifter hvor de eldre jobber på dagtid. Visjonen deres er at pensjonistene skal være aktive og selvstendige så lenge som mulig, gjennom meningsfullt arbeid.

En ung mann og en eldre mann i en second-hand butikk
I second hand butikken til NOAH. Foto:Kristine Ausen

Pensjonistene har arbeidsoppgaver som typisk er håndverksaktiviteter som å sy, strikke, lage lys, gardiner og lignende. Noen jobber også på et bakeri eller på et kjøkken som selger mat, eller i NOAHs Second-hand-butikk. Pensjonistene som jobber får utbetalt lønn, og jobber faste dager, rundt 5 timer om dagen. Men de kan også gjøre «senter-tjeneste», som er å hjelpe til med diverse ting som må fikses på senteret. Da får de litt billigere månedsleie i kollektivet.

Pensjonistene på bingo. Foto: Kristine Ausen.

Vi har mye å lære av denne forretningsmodellen og denne måten å engasjere og involvere de eldre. Eldrebølgen er et stort tema om dagen og jeg tror dette kan være en del av løsningen. Jeg er for tiden student på NMBU og går master i Entreprenørskap og Innovasjon. Her hadde vi nylig et innovasjonsprosjekt som omhandlet eldre. Det vittige her var at et annet team kom på et konsept lignende NOAH. Jeg har virkelig trua på kollektiv og meningsfullt arbeid for eldre!

Vi bør hente inspirasjon fra Cape Town og Sør-Afrika, for er det noe de kan så er det å ha et meningsfullt og sosialt liv, med få ressurser.

Heia kollektiv, arbeid for eldre og Sør-Afrika!"

Vil du vite mer om NOAH og deres arbeid? Sjekk ut hjemmesiden deres: www.noah.org.za

 

Kristine med kollegaene sine på NOAH.
Tre mennesker foran en fargerik vegg
Kristine falt pladask for NOAH og pensjonistene.

<<<Les forrige innlegg                                          

Publisert 21. nov. 2019 14:37 - Sist endret 8. sep. 2021 15:53