Fra skolebenken til designverksted

Yngvild Bakken Furunes (22) og Haakon Nærø (24) jobber i See Saw do i sommer, et kreativt designbyrå som lager fargerike og engasjerende design til steder som barn oppholder seg.

Studentene Yngvild Bakken Furunes, Håkon Nærø sammen med en av entreprenørene i See Saw Do, Jeremy Puren utenfor verkstedet. Foto: Anne Lene Østli

See Saw Do består av tre unge designere som har startet byrået sammen. I løpet av sommeren skal studentene fra UiO blant annet jobbe med å finne nye inntektskilder for organisasjonen.

- De lager for eksempel spill eller leker til barn som de maler på gulvet eller bakken, som de kaller «floor-games». Du kan se for deg store klistremerker, som de skjærer ut fra ark som de smelter på bakken, sier Furunes og demonstrerer med hendene.

Studentene forbereder workshop i kveld, og er med å male og snekre. Foto: Anne Lene Østli

-Vi ser på hvorvidt de kan bruke termoplast i stedet for veimaling som de bruker nå. Termoplast har sju ganger lengre varighet, sier Furunes.

Problemet er bare at det ikke er leverandører av termoplast i Sør-Afrika.- Derfor gjør vi research på import av dette, og skal bestille en prøve som vi skal teste ut på skoler mens vi er her, sier hun.

- I tillegg ser vi på den finansielle modellen deres. Så vi vil se på prisene og se om det lønner seg, legger Nærø til.

- Og kanskje er det en mulighet for See Saw Do å være en distributør av termoplast i Sør-Afrika, slik at det kan være en inntektsgivende aktivitet for organisasjonen. For det er andre som bruker termoplast her, men det er ingen som distribuerer det.

Ønsker selvstendighet

Workshop der alle kan være med å lage kunst sammen. Foto: Anne Lene Østli

Per nå er See Saw do avhengige av å donasjoner. Blant annet får de midlene sine fra store bedrifter som donerer en prosentdel av overskuddet deres. I tillegg tjener de penger gjennom fundraising-eventer, der de blant annet auksjonerer bort kunst.

- Per nå har de en ganske kompleks forretningsmodell, og den er ikke bærekraftig. De ønsker å bli en selvstendig bedrift, men å beholde det sosiale aspektet, sier Nærø.

- De ser blant annet på mer effektive måter å levere floorgames på. Blant annet ved å levere ferdige sett til skolene, slik at elevene selv kan utforme lekeplassene sine selv, sier Yngvild og henviser til termoplastprosjektet.

- Her kommer også det sosiale engasjement inn i bildet, da det handler om å engasjere barna og la de utfolde seg og være deltakende å skape omgivelsene sine, sier hun.

Et annet eksempel er at de for tiden jobber med å designe et skolebibliotek som har brent ned. Dette finansieres av midler skolene må skaffe selv.

Kreativt kaos og varme

Fra skolebenken til designverkstedet. Foto: Anne Lene Østli

- Sjefene er utrolig hyggelige og vi får masse oppfølging, sier Nærø.

- Første dagen sa de at vi er våre egne sjefer, legger Furunes til.

- Det er mye frihet, men vi drar allikevel på jobb kl 8:30 hver dag og har vanlige arbeidsdager. Vi er veldig motiverte og ønsker å gjøre en god jobb for dem, sier Nærø. 

Å jobbe med kreative sjeler, er en ny opplevelse for studentene. 

- De har tatt oss med i alle prosessene, som å male og bygge i forbindelse med forberedning til workshops. Det er langt fra hverdagen i Norge, sier Nærø, som til vanlig er økonomistudent ved NHH.

- De har masse ideer hele tiden og de har brukt tid på å finne et fokus siden de startet opp. Da vi så på nettsiden før vi kom ned hit, var det vanskelig å skjønne hva organisasjonen egentlig drev med. Men vi ser at de nå har funnet sin nisje og det er gøy å få være med på dette, sier Furunes.

Barn foran workshop som See saw do har.
See Saw do lager interaktiv kunst, design og leker. Foto: Anne Lene Østli

Fra kaos til en slags plan

Furunes og Nærø skal jobbe med See Saw Do i til sammen 10 uker. I løpet av den perioden kan det hende at de ikke finner en leverandør til termoplast, noe som gjør at hele prosjektet må endres. De har levert en prosjektbeskrivelse til universitetet nå i starten, men vet ikke om det er dette de kommer til å gjennomføre.

-Det er et research-prosjekt, så det har vært vanskelig å sette sammen en plan uten å vite om det lar seg gjennomføre, sier Nærø.

- Men om det ikke går, må vi bare se på andre materialer eller andre komponenter de kan satse på for å tjene penger. For eksempel lekestativ, sier Furunes.

Publisert 28. juli 2021 14:58 - Sist endret 8. sep. 2021 15:51