Studiestart ved UiO

Å være fersk student ved UiO kan oppleves stort og fremmed. Mye er nytt; menneskene, bøkene, stedene, hverdagen. Men nye studenter blir etter hvert erfarne studenter, og det som i dag er ukjent blir etter hvert velkjent.

I denne filmen møter du fem erfarne studenter som forteller om sitt første møte med UiO – om oppturer, nedturer og hvordan de fant tilhørighet. Dette er den første av tre filmer der du får følge dem igjennom semesteret.

Noen tips til deg som er fersk student

1. Skaff deg oversikt og legg en plan

Slik holder du oversikt over undervisning og eksamener:

Når du har oversikt over hva du skal igjennom, er det enklere å lage realistiske lese- og studieplaner, både en kortsiktig ukeplan og en mer langsiktig plan for semesteret.  

2. Delta og ta initiativ

Det kan være skummelt å stille spørsmål eller snakke høyt i en forelesning med mange medstudenter. Men kaster du deg uti det og deltar aktivt, skal du se at du får bedre utbytte av undervisningen!

Start en kollokviegruppe! Det kan være inngangsveien til både faglig og sosialt påfyll igjennom semesteret, både på lesesalen, i kantina og utenom studiene.

Studenter som har kollokvie.
Foto: UiO/ Oda Hveem. 

3. Bli med!

Den enkleste måten å få nye venner i løpet av studietiden er å bli med i en studentforening. Ved UiO har vi over 250 studentforeninger, så her er det noe for enhver smak. 

Synes du terskelen for å møte opp i en forening er høy, så kan du se etter foreninger som er merket med Forening for alle. De er ekstra gode på rekruttering og inkludering, og gir deg en "foreningsfadder" slik at du som er ny skal føle deg velkommen. 

4. Finn ut hvor du kan få råd og støtte

På UiO finnes det flere steder du kan søke om hjelp dersom du trenger det:

SiO Rådgivning kan være en god samtalepartner for å snakke om studiemestring, relasjonsproblemer, følelsesmessige vansker, ensomhet og økonomiske bekymringer.

Akademisk skrivesenter på Universitetsbiblioteket tilbyr veiledning i skriveprosessen, og du kan få inntil tre veiledningstimer per semester.

Trenger du hjelp, men vet ikke hvor du kan gå? Ta kontakt med studiekonsulenten på instituttet ditt, så får du hjelp til å finne riktig sted.

Studenter som sitter sammen i en gruppe utendørs.
Foto: UiO/ Jarli & Jordan. 

5. Koble av

Når du er student er du din egen arbeidsgiver – du må disponere tiden din selv. Det er smart å finne en god balanse mellom studier og avkobling. Etter en effektiv økt på lesesalen kan det være fin belønning å gå en tur, trene eller ta en pause ute på en benk med en kaffe.

6. Sett opp budsjett

Sett opp et realistisk månedsbudsjett, så sparer du deg muligens for noen kjipe overraskelser på slutten av måneden. Hvis du har tid ved siden av studiene, kan kanskje en deltidsjobb gi deg både relevant arbeidserfaring, nye venner og påfyll i bankkontoen? Karrieresenteret og finn.no kan være et smart sted å starte.

Studenter ved UiO.
Foto: UiO/ Jarli & Jordan. 

Lykke til med studietiden!

Publisert 5. sep. 2018 10:32 - Sist endret 6. sep. 2018 11:54