Visum og oppholdstillatelse

Visumregler og prosedyrer varierer fra land til land, og det er lurt å sjekke dette så tidlig som mulig slik at du vet hvilke dokumenter som trengs. Å søke visum er ditt ansvar, og du bør kontakte ambassaden til landet du skal reise til for å innhente oppdatert informasjon.

Her finner du informasjon om visumprosedyrer for de mest sentrale landene. Vi tar forbehold om endringer.

Australia

Alle som skal reise til Australia må ha visum ved innreise. Søknad om studentvisum koster fra AUD 620 (2019).

Du må vente med å søke visum til du har endelig opptak fra lærestedet, har takket ja til plassen og eventuelt betalt depositum på skolepenger. Da vil lærestedet utstede Confirmation of Enrolment (CoE) som du benytter i visumsøknaden. Hvis du er medlem i Folketrygden kan du få fritak fra å betale Overseas Student Health Cover (OSHC) som ellers er en obligatorisk forsikring ved de australske lærestedene. Studenter som får innvilget lån til delstudier i utlandet fra Lånekassen, vil få tilsendt et forsikringsbevis på engelsk fra Helfo. 

Du søker om visum på nettsiden til Australian Government.

Argentina

Norske statsborgere må ha visum til Argentina. Se mer informasjon på avtalesiden til universitetet du ønsker å søke til.

Brasil

Norske statsborgere må ha visum til Brasil dersom de skal oppholde seg i landet i mer enn 90 dager. Utvekslingsstudenter søker om Temporary visa (Vitem I)
Visumsøknaden krever følgende vedlegg:

Se også nettside om visa hos ambassaden

Kontakt ambassaden for mer informasjon:
Brasils ambassade
Sigur Syrs gate 4
0244 OSLo
Tlf.: 22 54 07 30
e-post: consular@brasil.no
www.brasil.no

Canada

For norske studenter som skal på inntil seks måneders studieopphold i Canada, vil du ikke trenger visum for innreise, men må søke om eTA

Skal du studere i Canada i mer enn seks måneder og leverer søknad om studentvisum etter 31. juli 2018, må du først søke om studentvisum (Study Permit) via online til Citizenship and Immigration Canada samt avgi biometrisk informasjon. Da dette er en ny ordning, vil den canadiske ambassaden i Oslo holde åpent på følgende datoer og tidspunkt for innhenting av biometrisk informasjon august-desember 2018.   

Immigrasjonsmyndighetene i Canada krever også en økonomisk garanti (den fra Lånekassen er tilstrekkelig).
Behandlingstid for søknaden varierer fra 2-4 uker, det er derfor viktig å sende inn søknaden straks du har fått opptaksbevis fra lærestedet.

Skal du studere i Québec? 
Dersom du skal studere mer enn 6 måneder i provinsen Québec, må du først søke om opphold i Québec. Dette må du gjøre før du søke om Study Permit til Canada.
Du søker på nett via hjemmesidene til l'immigration de Québec.
Du vil få beskjed av Immigration de Québec når du kan søke om visum til Canada.

Chile

Du må ha visum til Chile dersom du skal oppholde deg i landet i mer enn tre måneder. Til visumsøknaden må du legge ved:

  • Opptaksbrev fra lærestedet i Chile
  • Gyldig pass
  • Legeattest. Snakk med SiO Helse, eller fastlegen din om dette
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. En foreløpig uttalelse fra Lånekassen bestilles på nett (ekstern lenke)
  • Fødselsattest oversatt til spansk. Kontakt Likningskontoret for den kommunen der du er folkeregisterført som bosatt.
  • Politiattest. Les mer om dette på Politiets hjemmesider.
    OBS! Det tar ca. 6-7 uker å få behandlet søknad om politiattest, så bestill attesten i god tid
  • Fire passbilder

Kontakt ambassaden for mer informasjon:

Chiles ambassade
Meltzersgt. 5, 0244 Oslo
Tlf.: 22 44 54 96
Faks: 22 44 24 21
E-post: consulado@chile.no

Hong Kong

Dersom du skal oppholde deg mer enn 90 dager i Hong Kong trenger du visum. Du vil få informasjon om visum og oppholdstillatelse i løpet av søknadsprosessen direkte fra lærestedet i Hong Kong.

Japan

For å få studentvisum til Japan trenger du et såkalt Certificate of Eligibility (COE) som utstedes av det japanske universitetet i forbindelse med opptak.Når du har mottatt dette dokumentet kan du søke om visum:
Japans ambassade
Haakon VIIs gate 9
0244 Oslo
Tlf.: 22 01 29 00
E-post: ryouji@os.mofa.go.jp (konsulatavdelingen)
www.no.emb-japan.go.jp

Kina

All applicants are required to complete the COVA form and make appointments online, print out the confirmation page together with the completed COVA form and sign them. Along with other required documents, the COVA form and the confirmation page should be submitted to the Consular Section of the Embassy for visa applications on the appointment date. See also supporting documents for visa application.

Ta kontakt med Kinas ambassade i Oslo for mer informasjon:

Embassy of the People's Republic of China, Consular & Visa Section (åpen alle hverdager mellom 9- 11:30)
Holmenveien 5
Tlf.: 22 49 20 52

Mexico

Alle som skal studere i Mexico må ha gyldig visum. Søknaden om visum må sendes til den meksikanske ambassaden i Danmark. Søknadsskjema og informasjon om hvilke vedlegg du trenger kan du finne på ambassadens hjemmesider.

Vær oppmerksom på at du må sende passet ditt, og selv hente det på ambassaden i København når visumet er utstedt! Du kan søke om visum når du har fått endelig opptak fra universitetet i Mexico.

Embajada de Mexico
Bredgade 65
1260 København
Danmark
Tlf.: (+45) 39 61 05 00 Faks: (+45) 39 61 05 12
e-post: info@mexican-embassy.dk

New Zealand

Alle som skal studere i New Zealand må ha visum ved innreise til landet. Du søker først om visum når du har fått endelig opptaksbevis fra lærestedet. Hvis du skal betale skolepenger, er hovedregelen at skolepengene må være betalt innen du kan søke om visum. Søk visum så raskt som mulig da behandlingstiden kan variere.

Du kan søke på nett via Immigration New Zealands hjemmesider

Visumgebyret er i 2019 NZD 295 og kan betales med kredittkort.

Peru

Studenter trenger visum til Peru. Kontakt Perus ambassade i Oslo for mer informasjon:

Arbins gate 2 
053 Oslo
Tlf.:+(47) 21 99 22 20 
Åpningstider mandag til fredag 9-12
 

Russland

Du trenger visum ved innreise til Russland. Lærestedet vil gi nødvendig invitasjonsbrev som du skal bruke i søknaden. Visumet vil som regel være gyldig i 90 dager. Passet må være gyldig minst ett og et halvt år etter visumets utløpsdato.
Mer om studentvisum til Russland

Den russiske ambassade
Drammensveien 74
0244 Oslo
Tlf. 22 55 17 63 (konsulatavdelingen)
E-post: consul@online.no
http://www.norway.mid.ru

Sør-Afrika

Du trenger studentvisum hvis du skal studere i Sør-Afrika i mer enn 90 dager. 

For å søke om visum må du møte opp på den sør-afrikanske ambassaden i Oslo og fylle ut søknadsskjema på ambassaden. Det kan ta inntil 8 uker i behandlingstid (vanligvis kortere), men vær tidlig ute og møt opp forberedt. Du må ta med deg ett passfoto, opptaksbrev fra den sør-afrikanske institusjonen, en bekreftelse fra UiO på at du skal på utveksling, Proof of funds (bestill hos Lånekassen), politiattest, fødselsattest, røntgenlegeerklæring, fødselsattest, planlagt flyreise (må ikke vise til billetter), adresse for bolig i Sør-Afrika. Du må også ha en sør-afrikansk helseforsikring. Tidligere har UiO-studenter hatt god erfaring med Momentum Health.   

Skjemaene du trenger å fylle ut:

- Application for a temporary residence permit (pdf)
- Radiological report
- Medical certificate

Du bør begynne å fremskaffe dokumentasjon (f.eks. Medical Certificate, Radiological report, politiattest) i god tid, helst rett etter at du er blitt innstilt til en utvekslingsplass (dette skjer i begynnelsen av mars for utreise i høstsemesteret, og i begynnelsen av oktober dersom du skal reise i vårsemesteret).

Det tar ca. 2 uker å få behandlet søknad om politiattest.

Kontakt ambassaden dersom du har spørsmål om visumsøknaden.

Embassy of the Republic of South Africa
Besøksadresse: Drammensveien 88 C, 0271 Oslo
Post adresse:PO Box 2822 Solli, 0204 Oslo
tel.: (+47) 23 27 32 20 fax: (+47) 22 44 39 75

Visumavdelingens åpningstider: 
mandag til fredag kl 9:00-13:00
e-post: oslo.reception@dirco.gov.za

Sør-Korea

Alle som skal studere i Sør-Korea må ha gyldig visum. Du finner mer informasjon om søknadsprosessen på ambassadens nettsider.

 Du må ha følgende dokumentasjon:

  • Opptaksbrev fra universitetet.
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. En foreløpig uttalelse fra Lånekassen er tilstrekkelig (ekstern lenke).
  • Bekreftelse på at det finnes en utvekslingsavtale mellom UiO og det aktuelle universitetet i Sør-Korea. Kontakt enheten ved UiO som eier utvekslingsavtalen for dette.

Koreas ambassade, Republikken Sør-Korea
Inkognitogt. 3
Tlf.: 22 54 70 90
Faks.: 22 56 14 11
E-post: kornor@mofat.go.kr

Tyrkia

Dersom du skal oppholde deg mer enn 90 dager i Tyrkia, trenger du som norsk statsborger visum. For å søke om dette trenger du opptaksbrev fra lærestedet, passet ditt og et passbilde. Du må betale et søknadsgebyr og behandlingstiden er ca. en uke. For mer informasjon, kontakt Tyrkias ambassade:

Turkish Embassy in Oslo
Halvdan Svartes gate 5
N-0244 OSLO
Tlf. (konsulatavdeling, åpent mandag til fredag 14- 16): 22 12 87 62 
Faks. 22 55 62 63
E-post: mb.oslo@mfa.gov.tr
http://oslo.emb.mfa.gov.tr/

USA

Du trenger visum for å studere i USA, og du må ha mottatt opptaksbrev fra det amerikanske lærestedet før du kan søke. 
Slik søker du om studentvisum til USA.

Spørsmål om studentvisum til USA kan du rette til US Traveldocs

De amerikanske universitetene legger som regel opp til at studenter benytter enten F-1 eller J-1 visum. Vær oppmerksom på at man på et J-1 visum (som hovedregel) må tilbake til vertslandet for en toårig "karantene" etter utvekslingsoppholdet før man kan søke om eventuell permanent arbeids- eller oppholdstillatelse i USA.
Karantenen gjelder bare dersom studenten mottok støtte fra offentlige kilder, f.eks. Lånekassen.

U.S. Embassy
Morgedalsvegen 36
0378 Oslo
Tlf. (sentralbord): 21 30 85 40 (man-fre kl. 08-17)
E-post: oslovisa@state.gov
https://no.usembassy.gov/

Publisert 13. feb. 2014 14:56 - Sist endret 7. nov. 2019 16:11