Nettskjema i ny drakt

Nettskjema blir i disse dager pusset opp og dette medfører et nytt utseende og endring i funksjoner, noe blir forbedret, noe blir fjernet og andre ting blir lagt til.

forsiden til nettskjema

I denne artikkelen vil vi gi deg en guidet tur gjennom delene av Nettskjema.

Arbeidet

Vi har hatt stort fokus på tilgjengelighet i dette oppusningsarbeidet som har gjort at vi har fulgt prinsippene og reglene som er knyttet til Universell Utforming nøye.

Vi har lagt til store og tydelige interaktive områder som knapper og andre klikkbare elementer. Vi har også gjort en jobb med tastaturnavigeringen, som sikrer at de som måtte ønske å bruke dette skal kunne det uten problem, samme gjelder for de som bruker skjermleser.

Bildet kan inneholde: azure, font, linje, elektrisk blå, merke.

Vi har også gjort en grundig jobb når det kommer til det nye fargevalget, slik at alt har en kontrast og valør som er behagelig å se på, gir god kontrast og uttrykker den sikkerhet, profesjonalitet og stabilitet vi står for.  

 

Startsiden

Startsiden har fått en ny drakt der vi har valgt å legge hovedfokuset på hovedoppgavene, og dermed minimere unødvendig støy på siden. Dere, våre brukere av Nettskjema ga oss tilbakemeldinger som vi har hørt på, og gjort valgene færre, tydeligere og mer klikkbare.

Bildet kan inneholde: produkt, font, rektangel, skjermbilde, teknologi.

Siden er nå bygget opp av tre klikkbare bokser som tar deg til listene for Mine skjema og Mine svar, samt en tydeligere inngang til primæroppgaven som er å opprette et nytt skjema. I disse boksene har vi lagt inn en kort forklaring på hva det er du kan forvente å møte når du klikker deg inn der.                                

 

Opprett skjema

La oss gå videre og trykke oss inn på den første boksen som er på startsiden. Her spretter det opp et vindu, dette vinduet har vi kledd i en ny drakt med nye farger og et mer luftig uttrykk.

Bildet kan inneholde: rektangel, font, skjermbilde, operativsystem, parallell.

 

Inntastingsfelt

I tillegg har vi gjort det enklere for deg å se hvilke felter som du må fylle ut, med å markere de med en blå stjerne. Skulle du uansett komme til skade for å ikke fylle ut ett slikt felt, vil du få beskjed om det og hvilket felt det gjelder når du skal trykke deg videre.

Vi har lagt til en ny funksjon her som gjør at du ikke trenger å slette bokstav for bokstav eller markere alt for så å slette skjemanavnet, du trykker enkelt på krysset på slutten av inntastingsfeltet og alt du har skrevet forsvinner.

 

Skjematyper

For at du enklere skal kunne se de ulike valgene av skjematyper du kan velge mellom, har vi lagt til en forklaring på hvilke maler du kan forvente å finne når du velger «hent skjema fra mal» i listen. Vi har også gjort det enklere å forstå hvem som kan svare på skjemaet når du velger dette i listen, dette har vi gjort med å legge til forklaring ved punktene.

 

Valg og oppsett av skjemaer

Fremfor å skjule valg og funksjoner, har vi valgt å la disse ligge synlige uten at de kan trykkes på når de ikke er aktive. Dette for å vise deg som bruker hvilke muligheter som er ved ulike valg. Skulle du lure på mer rundt hvilke muligheter du har i utformingen av skjemaer, anbefaler vi at du bruker våre nye dokumentasjonssider og vårt nye søkefelt som du finner her.

Bildet kan inneholde: rektangel, font, materiell eiendom, skjermbilde, parallell.

På de feltene dere har gitt tilbakemelding på at bør være mer utdypet, har vi lagt til spørsmålstegn som trigger en informasjons-boks, som utdyper den funksjonen eller valget.

Bildet kan inneholde: rektangel, font, parallell, skjermbilde, elektrisk blå.

Så da er det bare å trykke opprett, så kommer du inn i byggeren som i skrivende stund er under oppussing den og.

 

Mine skjema

Da trykker vi oss inn på den midterste boksen, som nok er den som er mest brukt, for å få en oversikt over Mine(dine) skjema.

Bildet kan inneholde: produkt, azure, rektangel, font, skjermbilde.

Her møter du en mer minimalistisk side enn sin eldre versjon. Etter tilbakemeldinger og tester av deres bruk, har vi tatt bort de funksjonene som ble minst brukt og som det var hensiktsmessig å fjerne. Vi har valgt å fremheve noen andre funksjoner som var mindre brukt, men som vi mener vil løfte bruken av denne siden.

 

Skjemasøk

La oss først snakke om muligheten for å søke etter et skjema. Majoriteten ga tilbakemelding på at dette var en funksjon de ikke viste at fantes, så vi valgte å legge denne mer synlig da dette er lettere enn å scrolle seg flere kilometer gjennom listene av skjema.

Bildet kan inneholde: rektangel, parallell, font, elektrisk blå, skråningen.

 

Listeboksene

Når vi først snakker om listene, så har vi her valgt å legge disse i utvidbare bokser med tydelig markering av hvilke skjemaer du finner under disse, samt med dynamiske tall som viser hvor mange skjemaer det er. Dette er gjort for å gi deg som bruker en bedre oversikt.

 

Listene

Listene i seg selv vises med fem skjemaer i gangen, hvor resten ligger under flere sider du selv kan klikke deg gjennom. Ønsker du ikke å måtte bla i sidene kan du enkelt få se alle skjemaene ved å trykke på «Vis alle». Vi kan begrunne valget om å vise kun fem skjemaer i gangen med at vi har lagt til en funksjon, eller ikke lagt til, snarere forbedret en eksisterende funksjon som de færreste viste at fantes eller hvordan den ble brukt. Trykker man på kolonneoverskriften, tittel, status, svar etc. Vil man kunne sortere slik at man kan få de, la oss si skjemaer med nyeste svar, øverst i listen. Eller om man vil kun se de fem øverste av dine åpne skjemaer, denne funksjonen fungerer også når man viser alle skjemaene i listen.Bildet kan inneholde: rektangel, font, parallell, teknologi, skjermbilde.

For å spare plass i bredden, har vi valgt å legge noen funksjoner bak en meny. Dette da dere som brukere ga tilbakemelding på at dere brukte siden primært sett for å få oversikt og gå inn på de ulike skjemaene. Bak denne menyen som heter «kebabmeny» har vi lagt inn funksjonene for å slette og kopiere skjemaer.

 

Til slutt har vi lagt til en slags heis på siden i form av en knapp som heiser deg opp til toppen av siden, slik at du slipper å slite ut scrolle-fingeren.

Bildet kan inneholde: sirkel, font, elektrisk blå, logo, symbol.

Mine svar

Denne siden fungerer på samme måte som Mine skjemaer, med unntak av muligheten for å slette og kopiere skjemaene.

Bildet kan inneholde: blå, rektangel, fiolett, erme, font.

Tilbakemelding

Designet er i en flytende prosess, som vil si at den vil alltid være i endring og forbedring. Og for at vi skal vite hva det er vi må forbedre, trenger vi å høre fra deg. Nederst på sidene har vi lagt til et tilbakemeldingsskjema hvor du kan bruke din stemme til å gjøre Nettskjema bedre for deg selv og andre.

Bildet kan inneholde: rektangel, elektrisk blå, font, magenta, merke.

Skjemaet kan du trykke deg inn på her i tillegg: https://nettskjema.no/a/nye-nettskjema

 

Av Iselin Tomsdatter Ellingsen

Publisert 5. juli 2021 10:44 - Sist endret 5. juli 2021 10:44