Nytt om Nettskjema

Nettskjema er en løsning for innsamling av data fra web og fra mobilapper. Ny funksjonalitet legges til fortløpende, og informasjon om dette publiseres her.

Les mer om Nettskjema.

Se driftslogg til Nettskjema for driftsmeldinger.

Publisert 11. mai 2022 13:54

I vis-fanen er det nå kommet mulighet for å sjekke om skjema har feil iforhold til Universell utforming. Denne sjekken slår opp i internasjonale sjekker basert på WCAG 2.0 og dersom denne detekterer feil kommer det tilbakemelding om hva som er feil. Disse tilbakemeldingene kommer foreløpig kun på engelsk.

Dette er ikke en garanti for at skjema er universelt utformet, men dersom det er åpenbare feil blir du varslet når du kjører denne sjekken.

Eksempler på bruk

knapp for UU
Slik ser knappen for UU-sjekk ut før den er markert
uuknapp
Slik ser knappen ut når den er markert

 

...
Publisert 8. mars 2022 18:35

Mange brukere har ikveld mottatt epost om at Nettskjema kommer til å slette personopplysninger fra gamle skjema.

Selve slettingen skjer ikke før 22.mars, og dersom du ikke ønsker at Nettskjema skal rydde i ditt skjema må du levere et nytt svar til skjema før den tid.

Les mer om hvordan Nettskjema rydder i personopplysninger.

Skjema som leverer data til TSD har lite persondata lagret i Nettskjema, men det kan være noen epostadresser og loggdata som blir fjernet. Ingen data i TSD blir påvirket av dette.

Publisert 5. mars 2022 09:33

Vi har i det siste opplevd at mange sletter alle svar ved en feiltagelse. I det nye designet til Nettskjema som kommer denne våren, er dette løst på bedre måte. For å unngå flere uheldige situasjoner, har vi derfor tatt bort knappen "Slett alle svar" under "Resultater".

Det er fortsatt mulig å slette alle svar, men dette gjør du nederst på siden "Oversikt over leverte svar" som er lenket opp under "Resultater".

Husk at ved å slette alle svar, så slettes ingen data som er levert til TSD.

Publisert 11. feb. 2022 09:28

I nettskjemas vilkår for bruk er punkt 4:
«Skjema som ikke har mottatt svar på 12 måneder vil automatisk bli stengt for å motta nye svar.»

Det er imidlertid enkelt å unngå automatisk stenging. Hvis skjemaet har satt en sluttdato for datainnsamling vil det ikke stenges automatisk før denne datoen.

For TSD-skjemaer bør man sette samme sluttdato som for TSD-prosjektet, slik at man ikke risikerer å samle inn svar etter at TSD-prosjektet er avsluttet.

Datoen settes under innstillinger ved å endre «Når er skjemaet åpent».

Det finnes enkelte typer skjema som ikke skal stenges automatisk og som ikke har en avklart stengedato. Inntil videre kan man i disse tilfellene f.eks. sette stengedato 10 år frem i tid.

Publisert 2. feb. 2022 20:09

2.februar var "Brillestudien" øverst på nrk.no på morgenen og på kvelden en av hovedsakene på Dagsrevyen. Slik medieblest rundt studier der "alle" kan melde seg på, ser vi lett kan få mange studiedeltagere på kort tid. Dette så vi også med Koronastudien og noe av det samme skjedde med Brillestudien. Noe av det viktigste med slike studier som skal skaffe mange deltagere raskt, er at det er lett å melde seg på studien for mange personer, samtidig som gyldige samtykker blir samlet inn. Her har Nettskjema/TSD mye gode og utprøvde løsninger tilgjengelige.

Brillestudien bruker flere avanserte funksjoner i Nettskjema, og det er spesielt gøy at forskerne selv har funnet av det meste av dette selv. Her er en kort oppsummering av funksjoner de bruker:

 • ...
Publisert 12. jan. 2022 13:18

Nå kan alle TSD-brukere logge inn i Nettskjema. Du finner en egen knapp for denne typen innlogging fra nettskjema.no 

Brukere av TSD trenger derfor ikke lengre å bestille seg en IDportenbruker for å få tilgang til å lage skjemaer med Nettskjema, men logger inn med sin bruker som er på formen p11-ola og skriver inn passord og engangskode. Det er ikke et krav om å bytte over for de som har IDportenbruker fra før, men vi oppretter ikke lengre IDportenbrukere for de som kun skal bruker Nettskjema til innsamling av data til TSD.

Hver TSD-bruker vil bli behandlet som en individuell bruker, og du kan selv dele rettigheter til skjema. Husk at du kun kan gi rettigheter til en bruker som tidligere har logget inn i Nettskjema.

bilde av knapp

Se kurs i hvordan flytte rettigheter til din TSD-bruke...

Publisert 30. nov. 2021 18:29

Alle deler av admin er under nyutvikling og i tillegg til nytt grafisk utseende er det ny skjemabygger som er det mest spennende.

Her er en sniktitt på noe av det den nye løsningen inneholder:

 • Mulighet til å endre et spørsmål til en annen spørsmålstype
 • Mulighet til å klikke på en "angreknapp"
 • Mobiltilpasset

bilde av slik du oppretter malen

Publisert 3. nov. 2021 16:55

bilde av slik du oppretter malen

Vi har nå lagt ut en egen mal som kan brukes til påmeldinger til årets Juleavslutning på jobben!

Du oppretter malen ved å velge nytt skjema og deretter fra Mal og velger riktig mal.

Innhold, innstillinger og rettigheter for skjema kan endres som du selv vil, men vi har satt opp skjema til at alle må være invitert for å svare. Endre til FEIDE, om du vil tillate at folk melder seg av ute å være invitert.

Du kan også legge inn maks antall plasser eller stenge for at folk skal kunne melde seg av.

God Jul fra oss i Nettskjema :)

bilde av slik du oppretter malen

Publisert 5. okt. 2021 16:30

Det er inngått avtale mellom UiO og OUS om å bruke samtykkeløsningen.

For å kunne bruke løsningen må du:

 1. Bestille et TSD-prosjekt
 2. Skaffe deg en Nettskjemabruker
 3. Sette opp samtykker

Vi jobber videre videreutvikling av løsningen og kommer til gjøre store forbedringer fremover.

Publisert 20. aug. 2021 14:12

Dette dokumentet oppsummerer  i grove trekk retningen for videreutvikling av Nettskjema.

Grunnleggende fokus

Nettskjema.no skal være en selvbetjent løsning for datainnsamling via nett. Tjenesten skal skalere i antall brukere og belastning uten at det går utover tjenestekvaliteten. Nettskjema skal ha en moderne og stabilt utviklings og driftsmiljø som møter de behovene en slike stor og nasjonal tjeneste møter.

Følgende prinsipper tas i bruk rundt vurderinger og prioriteringer i tjenesten:

 1. Sikkerhet og personvern
 2. Skalerbarhet
  • Tåle høy last
  • Brukervennlig selvbetjening
  • Brukerstøtte og dokumentasjon tåler mange brukere
 3. Universell utforming

Endringer og nyutvikling i tjen...

Publisert 19. aug. 2021 11:15

Som en del av fornyingen av Nettskjema, har vi 19.august 2021 endret fargepaletten fra lilla til blå ved svaring av skjema.

Publisert 17. aug. 2021 18:54

Vi opplever at mange bruker feil spørsmålstyper når de lager skjema. Nettskjema tilbyr mange spørsmålstyper, slik som rullegardiner, matriser, avkrysningsbokser, radioknapper +++

Det viktig at du som lager skjema bruker riktig spørsmålstype for å få bedre kvalitet på din undersøkelse.

Les:

Spørsmålselementer - når bør og skal disse brukes?

Publisert 17. aug. 2021 18:50

Vi har utformet en veileder for hvordan du kan lage bedre spørreskjema i Nettskjema.

Her får du blant annet tips om hvordan du utformer spørsmål og hva du bør legge inn av hjelpetekster i skjema.

Les:

10 tips for å lage gode skjemaer

Publisert 5. juli 2021 10:44

Nettskjema blir i disse dager pusset opp og dette medfører et nytt utseende og endring i funksjoner, noe blir forbedret, noe blir fjernet og andre ting blir lagt til.

forsiden til nettskjema

I denne artikkelen vil vi gi deg en guidet tur gjennom delene av Nettskjema.

Arbeidet

Vi har hatt stort fokus på tilgjengelighet i dette oppusningsarbeidet som har gjort at vi har fulgt prinsippene og reglene som er knyttet til Universell Utforming nøye.

Vi har lagt til store og tydelige interaktive områder som knapper og andre klikkbare elementer. Vi har også gjort en jobb med tastaturnavigeringen, som sikrer at de som måtte ønske å bruke dette skal kunne det uten problem, samme gjelder for de som bruker skjermleser.

...

Publisert 2. juli 2021 14:51

Som en del av fornyelsen av alle deler i Nettskjema, har nå innloggingsiden til nettskjema.no blitt endret. Denne har et nytt og delikat design, og du finner enkelt lenker til innlogging med FEIDE og IDporten.

Itillegg har den nye forsiden noe mer info om og lister opp de siste nyhetene om Nettskjema.

I en overgangsfase kan brukere oppleve at de også får den gamle innloggingsiden opp.

Publisert 27. mai 2021 13:44

Idag er første del av ny versjon av nettskjema lansert!

Etter arbeidet med kartlegging av nye behov, Den store innsikten - Et dypdykk i Nettskjemas indre, lanseres nå ny inngangsvei for alle som logger inn for å administrere et skjema.

Vi kommer til å lansere nye undersider og funksjonalitet i Nettskjema fortløpende fremover, og vi beklager at vi nå i en periode kan oppleves som en litt usammenhengende tjeneste for de som samler inn data. Frem til hele Nettskjema er fornyet, vil både gammel og ny løsning brukes sammen i forskjellige deler.

Kom gjerne med tilbakemeldinger på de nye delene av Nettskjema, og dersom du opplever feil eller problemer i denne overgangen -send epost til nettskjema@usit.uio.no

...
Publisert 20. mai 2021 15:03

Skjema som ikke har mottatt svar på 12 måneder blir automatisk stengt for å motta nye svar. Alle med redigeringsrett til skjema kan selv åpne det opp igjen.

Vilkår for bruk av Nettskjema er nå endret og punkt 4 omhandler dette.

Publisert 12. mai 2021 13:11

Her kan du se et forslag til tekst du kan bruke når du skal henvise til at Nettskjema.no ble brukt til innsamling av data i forbindelse med skriving av vitenskapelige artikler.

https://www.uio.no/tjenester/it/adm-app/nettskjema/hjelp/siterer.html

Publisert 10. mai 2021 11:46

Se ny veiledning for digitalt signerte dokumenter i Nettskjema 

Denne veiledningen viser hvordan du kan sjekke gyldigheten av en digital signatur, samt oversikt over hvordan digital signering er satt opp i Nettskjema.

Publisert 16. apr. 2021 10:29

Risiko og sårbarhetsvurdering av mobilappen Nettskjema-diktafon er nå blitt oppdatert og lagt åpent tilgjengelig. Dette gjelder både for bruk med og uten lagring i TSD.

Denne kan brukes som utgangspunkt for de som ønsker å gjøre egne ROS-analyser. Vi anbefaler å lenke til ROS istedet for å laste den ned.

Se: ROS-analyse av mobilappen Nettskjema-diktafon.

Publisert 4. mars 2021 17:07

Kvelden 4.mars 2021 mottar mange brukere av Nettskjema varsel om sletting av persondata fra skjema som ikke har mottatt svar på mer enn 180 dager.

Det er stund siden denne ryddejobben har blitt kjørt, så mange mottar denne e-posten om rydding av persondata.

Les mer om hvordan vi rydder bort persondata fra gamle skjema i Nettskjema.

Publisert 17. feb. 2021 10:29

Nettskjema har nå sluttet å bruke UiOs løsning med weblogin.uio.no foran FEIDE.

For UiO-brukere betyr dette at de også må logge inn i FEIDE for å komme inn i Nettskjema.

For alle andre FEIDE-brukere betyr dette at dere slipper å gå gjennom weblogin før dere kommer til FEIDE-innlogging.

Denne endringen har ikke noe å si for de som logger inn med sin IDporten-bruker.

Publisert 4. feb. 2021 19:24

Vi har nå lagd en oversikt over alle som har avtale om bruk av Nettskjema og hva denne avtalen innebærer:

www.uio.no/tjenester/it/adm-app/nettskjema/tilgang/

Publisert 3. feb. 2021 22:36

Nettskjema har fått nye veiledning med egen søkefunksjon.

Alle veiledninger er nå lenket opp fra den første siden på hjelpesidene.

Publisert 29. jan. 2021 12:02

Se kort introkurs for studenter som skal bruke Nettskjema.

Kurset gjennomgår grunnleggende funksjoner og varer i 17minutter.