Hjelp! Jeg har mistet dokumentet mitt

Her finner du hjelp til å legge tilbake en backup, eller sikkerhetskopi, av en fil eller et dokument du har mistet.

Innimellom er uhellet ute, og man sletter et dokument man ikke mente å slette, eller man mister en fil eller et dokument av andre årsaker.

Dokumentet lå på hjemmeområdet mitt (M:-disken eller $HOME)

Bra! Hvis filen du ser etter var lagret på ditt hjemmeområde, er sjansen stor for at USIT har en sikkerhetskopi. Det avhenger litt av hvor lenge filen lå der før den forsvant. Dersom du har hjemmeområde på en av de sentrale «Netapp-serverne»¹, kan du i tillegg i mange tilfeller hente filen tilbake selv med den såkalte «snapshot»-teknikken. Altså:

  1. Prøv først «snapshot»-teknikken selv dersom det virker for deg
  2. Hvis ikke, henvend deg til din lokale IT-ansvarlige eller terminalvakten, som kan snakke med USIT for å få tilbake filen
  3. Hvis du ikke har en lokal IT-ansvarlig, send en e-post til restore@usit.uio.no, med en best mulig beskrivelse av filens navn og hvor den lå hen (i hvilke mapper)

Dokumentet lå på harddisken på min kontormaskin, eller på min bærbare datamaskin

USIT tar vanligvis ikke sikkerhetskopi av kontormaskiner og laptops, med få unntak. Det kan bli en utfordring å få filen tilbake hvis det ikke finnes en annen backup et annet sted, for eksempel på en CD eller en USB-pinne. Henvend deg til din lokale IT-ansvarlige for å få hjelp. Det er viktig å lagre viktige dokumenter på for eksempel OneDrive/GoogleDrive eller hjemmeområdet ditt, og ikke på harddiskene på andre maskiner.

Dokumentet lå på et fellesområde for avdelingen/kurset/forskningsgruppen

Bra! USIT tar som regel sikkerhetskopi av slike felles filområder, og en e-post til din lokale IT-ansvarlige eller restore@usit.uio.no vil i de fleste tilfeller kunne skaffe deg filen tilbake. Mange fellesområder benytter også «snapshot»-teknikken, så det kan man gjerne forsøke først.

Dokumentet lå på web/var en nettside

USIT tar som regel sikkerhetskopi av alle nettsider/dokumenter som ligger på web.

  1. Hvis dokumentet ditt lå i Vortex, ta kontakt med vortex-hjelp@usit.uio.no for å få tilbake en tidligere versjon av dokumentet.
  2. Hvis dokumentet lå på et nettsted som ikke er i Vortex, send en e-post til din lokale IT-ansvarlige eller restore@usit.uio.no.
Publisert 1. juli 2010 09:18 - Sist endret 8. aug. 2019 15:53