Oppdatere macOS

Oppdateringer fikser feil og sikkerhetshull som oppdages i operativsystemet, og ved store oppgraderinger, utvides, endres og forbedres funksjonalitet. Maskiner på UiO skal oppdateres og sikkerhetspatches fortløpende. Dette er brukers ansvar.

Oppdatering vil normalt foregå via kontrollpanel for programvareoppdatering som beskrevet lenger nede, men det er noen avvik.

1: I systemene 10.7 (Lion) til 10.13 ( High Sierra)
ble systemoppdateringer gjort via App Store. Dersom du har et av disse systemene, anbefaler vi at du laster ned og installerer Mac OS 10.14 Mojave fra lenken under.
(For å finne din systemversjon, se her )
Mojave: https://apps.apple.com/us/app/macos-mojave/id1398502828?mt=12
Åpne "Programmer" mappen din og finn "Installer macOS Mojave" ikonet i listen. Dobbelklikk på dette for å starte installasjonen.

2: Enkelte maskiner med 10.14 (Mojave) "ser" ikke nyere oppdateringer etter 10.14.6. For å tvinge oppdatering av maskin kan du prøve å laste ned MacOS 11 Big Sur fra lenken under. Nedlastingen skal da startes i kontrollpanelet "Programvareoppdatering".
Big Sur: https://apps.apple.com/gb/app/macos-big-sur/id1526878132?mt=12
Eller oppdatere via Recovery Mode, se lenket video fra Apple.
https://www.youtube.com/watch?v=HCrl_4k0aqo

3. Enkelte maskiner med 12.1 - 12.3.1 "ser" ikke nyere oppdateringer. Dersom du har en maskin med Monterey som ikke tilbyr oppdatering til 12.5.1 eller høyere, kan du laste ned hele installeren fra App Store for å innstallere nyeste versjon.
https://apps.apple.com/us/app/macos-monterey/id1576738294?mt=12

For systemer fra 10.14 (Mojave ) og nyere:
Kjøre programvareoppdatering i kontrollpanelet "Programvareoppdatering".

Gå til EpleMeny →Systemvalg → Programvareoppdatering

System update panel

Dersom det er tilgjengelig oppdateringer, vil dette stå i vinduet med en Oppgrader nå-knapp bak. Klikk på denne for å starte oppdateringen.

Når du har startet oppdateringen, vil resten gå av seg selg. Maskinen vil i de fleste tilfeller omstarte en eller flere ganger i prosessen. Når prosessen er ferdig vil maskinen stå i innloggingsvinduet, og du må logge inn på ny.

Du vil bli informert og påminnet om tilgjengelig oppdatering flere steder i systemet, og du vil også kunne starte oppdatering fra varslingsdialogen som vil dukke opp i høyre hjørne når en oppdatering er ferdig lastet ned. Dersom det er flere enn én oppdatering tilgjengelig, kan du velge hvilke oppdateringer du vil kjøre. Klikk på den lille blå "Mer info" lenken. Dette åpner et vindu hvor du kan velge bort enkeltoppdateringer.

Nederst i vinduet finnes en et valg for "Oppdater Maccen automatisk". Dersom maskinen er driftet skal denne boksen ha et minus i seg. Dette indikerer at enkelte valg under "Avansert" knappen er skrudd på.
Følgende valg er aktivert på driftet maskin.

• Søk etter oppdatering
  • Last ned nye oppdateringer når de er tilgjengelig
  • Installer systemdatafiler og sikkerhetsoppdateringer

Disse valgene gjør at sikkerhetspatcher blir automatisk installert, andre oppdateringer blir lastet ned og lagt i kø. Du får jevnlig opp beskjed om at det er tilgjengelig oppdateringer du ikke har installert.

I tillegg finnes valgene "Installer macOS oppdateringer" og "Installer programoppdateringer fra App store". Disse to valgene er frivillige.

Har du en maskin som ikke er driftet av UIO, anbefaler vi at du, som et minimum, huker av for "Søk etter oppdatering, Last ned nye ... og Innstaller systemdatafiler.

Emneord: update, Mac, oppdatering
Publisert 29. sep. 2021 14:31 - Sist endret 9. mai 2023 11:18