Dele skjerm / vise en presentasjon i et Zoom-møte eller en forelesning

Med Zoom installert kan du dele skjermen på din maskin, smarttelefon eller nettbrett. Du kan vise presentasjoner og annet, og du kan også opprette en virtuell tavle under møter, samt bruke din iPad eller iPhone som tavle under forelesninger.

Vert (host) for et møte kan dele skjermen sin. Om andre skal kunne dele skjerm, må de gjøres til med-verter (co-hosts). Om du er deltaker i et møte og trenger å dele innhold eller vise en presentasjon, kan du avtale det med host i forveien, eller be om rettigheter under møtet.

Slik deler du skjermen din

Vert (host) for et møte kan dele skjemen sin. Om andre skal kunne dele skjerm, må de gjøres til med-verter (co-hosts).

For å gjøre noen til co-host, finner du bilde av deltakeren og klikker på de tre prikkene oppe i høyre hjørne. Velg Make co-host fra menyen som vises.

Her er en guide til skjermdeling:

Image may contain: Text, Logo, Font, Product, Brand.

Før du deler skjermen din

Husk at når du deler skjermen i et møte eller forelesning, vil alle i møterommet se alt som dukker opp på skjermen din. Slå av varsler fra e-post og andre programmer hvis det er et viktig møte.

Start deling

Det er mulig å dele innhold, slik som en skjerm eller en applikasjon.For å dele innhold, trykk på "Share" knappen i bunnmenyen.

Image may contain: Text, Screenshot, Font, Software, Technology.

Zoom viser deg vinduene du har åpent på maskinen din. Klikk på vinduet du vil at de andre møtedeltakerne skal se, og klikk på "Share".  I eksemplet under deles en powerpoint-presentasjon til de andre medlemmene av møtet. De andre medlemmene kan nå se denne presentasjonen på sin skjerm, men det er den som deler, som styrer presentasjonen.

Hvis presentasjonen eller det du deler også inneholder lyd, må du huke av "Share computer sound" nederst til høyre i delingsgrensesnittet.

Image may contain: Web page, Text, Product, Screenshot, Font.

Image may contain: Red, Text, Screenshot, Font, Technology.

Opprette en virtuell tavle

Når du blir vist vinduene du har åpent på maskinen, kommer også valget Whiteboard opp. Klkker du på denne i stedet for et vindu, får en virtuell tavle du kan skrive på i møtet. For å gjøre dette velger man "Whiteboard", og klikk på "Share".
Du kan lagre innholdet på tavlen ved å klikke på Save helt til høyre i menyen som går på tvers av tavlen.
Image may contain: Text, Font, Screenshot, Technology, Multimedia.

Stopp deling

For å stoppe delingen klikker du på "Stop share" i toppmenyen på skjermen.

Image may contain: Green, Text, Font, Yellow, Line.

Bruk din iPad eller iPhone som en digital tavle

Når du bruker Zoom kan det være situasjoner der du ønsker å presentere informasjon tegnet for hånd lignende slik du ville gjort på en tavle. En mulighet for å simulere dette kan være å bruke en iPhone eller iPad som støtter bruk av penn som en tavle.

Del skjermen på din iPhone eller iPad

1. Velg "Share Screen" fra bunnmenyen og deretter "iPhone/iPad via AirPlay"

Hvis din iPad eller iPhone er innlogget med en annen iCloud bruker enn den du holder Zoom-møtet med, vil ikke AirPlay fungere. AirPlay vil heller ikke fungere på trådløse nett på UiO, slik som "Eduroam" og "Conferences". I slike tilfeller er du er nødt til å koble iPaden eller iPhonen din til maskinen via kabel.

Image may contain: Screenshot, Technology, Software, Multimedia, Display device.

Når du velger "iPhone/iPad via AirPlay" vil følgende skjermbilde dukke opp (muligens på norsk):

Image may contain: Text, Screenshot, Font, Sky, Technology.

2. Følg instruksjonene på skjermen:

• Koble til nettverket som er spesifisert i instruksjonene (om du ikke allerede er koblet på)
  • Velg Screen Mirroring/AirPlay-skjerm (slik finner du dette valget: swipe nedover fra det høyre hjørnet på toppen av iPad-skjermen. Hvis du har en eldre versjon av programvaren, prøv å swipe oppover fra bunnen av skjermen)
  • Velg Zoom-rommet som spesifisert i instruksjonene

3. Innholdet på din iPhone eller iPad vil nå vises for deltagerne i møtet og du kan nå bruke enheten som normalt.

Anbefalte applikasjoner ved bruk av iPad/iPhone som tavle

En rask og enkel løsning er å bruke "Notes" applikasjonen for håndskrevne notater og enkle tegninger. Hvis du ønsker det kan du sette din iPad eller iPhone i "Dark mode" slik at bakgrunnen ligner mer på en sort tavle. Se Apple sin dokumentasjon på Dark mode.

Image may contain: Text, Screenshot, Font, Technology, Logo.
Her brukes Notes på iPad som en digital tavle. De andre i møtet får live-overføring av det du tegner og skriver.
Publisert 19. mars 2020 14:02 - Sist endret 31. aug. 2020 14:13